Poročanje v času novega koronavirusa. Foto: EPA
Poročanje v času novega koronavirusa. Foto: EPA

RSF je kritiziral kitajske oblasti, ker so cenzurirale prva poročila o izbruhu novega koronavirusa v Vuhanu. "Če bi imeli kitajski novinarji več svobode pri svojem poročanju, če ne bi bili njihovi žvižgači utišani, bi pandemijo morda lahko preprečili ali vsaj omilili," so zapisali. "Včasih o svobodi medijev govorimo samo teoretsko, zdaj pa smo videli, da lahko na nas vpliva tudi popolnoma konkretno, na naše zdravje. Če bi takoj na dan prišla resnica, bi to omogočilo preostalemu svetu, da bi se odzval hitreje in verjetno tudi odločneje. Posledice utišanja medijev so, kot vidimo, lahko smrtonosne."

Obsodili so potezo madžarskega predsednika Viktorja Orbana, ker je "izkoristil nova pooblastila za kaznovanje novinarjev", in kritizirali ameriškega in brazilskega predsednika, Donalda Trumpa in Jairja Bolsonara, zaradi "poskusov očrnitve medijev in spodbujanja sovraštva do novinarjev".

Slovenija napredovala za dve mesti

Organizacija je ob tem predstavila vsakoletni indeks svobode medijev v več kot 180 državah sveta, ki ocenjuje medijsko pluralnost, neodvisnost in transparentnost medijev v posamezni državi. Že četrto leto zapored se je na vrhu znašla Norveška, prav pri vrhu so tudi druge države s severa Evrope. Slovenija je v primerjavi z lanskim letom pridobila dve mesti in je 32.

Svetovni kazalec medijske svobode je sicer od leta 2013 padel za 13 odstotkov. Najbolj so na seznamu napredovali Malezija in Maldivi, med tistimi z največjim padcem pa sta Poljska in Hongkong.

Uvrstitve nekaterih držav na svetovnem indeksu medijske svobode:
1. Norveška
2. Finska
3. Danska
4. Švedska
5. Nizozemska
6. Jamajka
7. Kostarika
8. Švica
9. Nova Zelandija
10. Portugalska
11. Nemčija
32. Slovenija
35. Združeno kraljestvo
45. ZDA
149. Rusija
177. Kitajska
178. Eritreja
179. Turkmenistan
180. Severna Koreja