Razkuževalna čistilna sredstva Lysol, Clorox in Mr. Clean. Zdravniki so na družbenih omrežjih pozvali ljudi, naj ne vnašajo razkuževalnih čistil v svoje telo. Foto: EPA
Razkuževalna čistilna sredstva Lysol, Clorox in Mr. Clean. Zdravniki so na družbenih omrežjih pozvali ljudi, naj ne vnašajo razkuževalnih čistil v svoje telo. Foto: EPA

Skupina Rickitt Banckiser, ki ima v lasti podjetji Lysel in Dettel, je opozorila, da ljudje njihovih proizvodov "pod nobenimi pogoji" ne smejo zaužiti ali si jih vbrizgati v telo. Deizinfekcijska sredstva namreč vsebujejo smrtno nevarne strupe v primeru zaužitja. Nevaren pa je že zunanji stik s čistili, če pridejo v stik s kožo, očmi ali dihali. Omenjena skupina, ki proizvaja tudi čistili Vanish in Cillit Bang, je v sporočilu za javnost zapisala: "Naši razkužilni in higienski izdelki se morajo uporabljati le za določene namene in v skladu z navodili. Prosimo vas, da si jih preberete," poroča BBC.

Zmešnjavo je znova sprožil ameriški predsednik Donlad Trump, ki je predlagal nadaljevanje raziskav o tem, ali bi novi koronavirus lahko zdravili z razkužili, ki bi jih vnesli v telo. Iz Bele hiše so po plazu ogorčenih odzivov zdravnikov dejali, da so vsega krivi mediji, ki da so predsednikovo izjavo "vzeli iz konteksta, da lahko objavljajo negativne naslove". Uporabniki Twitterja in Reditta so Trumpovo navodilo primerjali z nevarnim viralnim pojavom pred dvema letoma, ko so nekateri zaužili kapsule detergenta za pranje.

Trump predlagal vbrizgavanje razkužil in zdravljenje s svetlobo

Več kot 50.000 mrtvih

V ZDA se je število mrtvih po več kot 3000 žrtvah, okuženih z virusom SARS-CoV-2 v zadnjih 24 urah, zvišalo na nekaj več kot 50.000, kažejo podatki Univerze Johnsa Hopkinsa. Delovna skupina Bele hiše je ob tem poudarila, da je stopnja umrljivosti v ZDA še vedno nižja kot v večini Evrope. Glede na število prebivalcev je smrtnost virusa v ZDA nižja od tiste v Španiji, Italiji, Belgiji in Združenem kraljestvu, še poroča BBC.

Kaj se je zgodilo?

Med novinarsko konferenco je Washington predstavil vladno študijo, ki naj bi nakazovala, da novi koronavirus hitreje oslabi, ko je izpostavljen sončni svetlobi in vročini, pa tudi, da bi razkužilo (belilo) v petih minutah uničilo virus v slini in dihalih. Še učinkovitejši naj bi bil alkohol izopropanol, ki se sicer uporablja za čiščenje steklenih, kovinskih in drugih površin, pa tudi kot topilo za lake.

Kongres potrdil še 484 milijard dolarjev

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v četrtek s 388 glasovi za in petimi proti potrdil nov zakon o proračunski pomoči v boju proti pandemiji novega koronavirusa, ki je vreden 484 milijard dolarjev. Večina denarja je namenjena majhnim podjetjem za ohranitev delovnih mest.

Majhnim podjetjem je v tem zadnjem svežnju namenjenih skupaj 380 milijard dolarjev večinoma nepovratnih posojil, za bolnišnice je predvidenih 75 milijard, za testiranja 25 milijard in 60 milijard dolarjev za pomoč majhnim bankam v urbanih središčih in na podeželju, kjer velike banke ne odobrijo posojil.

Predstavniški dom je z demokratskimi glasovi obenem ustanovil nov kongresni odbor, ki bo bedel nad porabo proračunskih sredstev, ki so namenjena boju proti novemu koronavirusu. Republikanci so bili proti takšnemu izrazu nezaupanja do vlade predsednika Donalda Trumpa.

Z zadnjim zakonom je kongres doslej skupno namenil že približno 2800 milijard dolarjev pomoči zaradi pandemije. Nov zakon je bil potreben, ker je iz prej sprejetega 2200 milijard dolarjev vrednega zakona že zmanjkalo denarja za nepovratna posojila majhnim podjetjem za ohranitev zaposlenih na plačilnih seznamih.

"Obeta razkužilo, ki deluje v minuti"

Predstavnik notranjega ministrstva je dejal, da je treba raziskavo vzeti s pridržkom, Trump pa je predlagal nadaljnje študije v to smer: "Če telo izpostavimo zelo močni svetlobi, lahko je tudi ultravijolična ... Tega še niste preizkusili, kajne? In če potem to svetlobo prenesete v telo, skozi kožo ali na kakšen drugačen način. Tudi to boste preizkusili, kajne? Sliši se zanimivo. In potem obeta tudi razkužilo, ki deluje v minuti. V minuti. Lahko kaj naredimo s tem, na primer z vbrizganjem razkužila v telo, da bi šlo za neke vrste čiščenje? Res bi me zanimalo, da bi se to preizkusilo." Nato se je obrnil k Deborah Birx, vladni koordinatorki za boj proti covidu-19, in jo vprašal, ali je že kdaj slišala, da bi za zdravljenje uporabili "vročino in svetlobo".

"Ne kot način zdravljenja. Vročina je seveda dobra stvar, saj se z njo telo odzove na tujek. A nisem še slišala, da bi se na tak način borili proti novemu koronavirusu," mu je odgovorila.

"To storijo tisti, ki si želijo vzeti življenje"

Kmalu so se pojavila opozorila zdravnikov, da Trump Američanom sporoča popolnoma napačne stvari, ki bi bile lahko morda celo smrtne. "Namigovanje, da bi si vbrizgali ali zaužili kakršno koli čistilno sredstvo, je neodgovorno in nevarno. To včasih naredijo le tisti, ki bi si radi vzeli življenje," je dejal neki pulmolog. Številni drugi so pozvali Američane, "naj ne upoštevajo zdravniških nasvetov Donalda Trumpa", saj bi že samo vdihovanje vonja razkužila lahko prizadelo pljuča.

Na Trumpove predloge se je odzval tudi njegov demokratski predsedniški izzivalec Joe Biden, ki je zapisal: "UV-svetloba? Vbrizganje razkužila? Imam idejo, gospod predsednik – več testov. Takoj. In zaščitna oprema za dejanske zdravstvene strokovnjake."

Trump predlagal vbrizgavanje razkužila

ZDA vračajo okužene prebežnike

ZDA nameravajo začeti testirati nekatere prebežnike, ki so v centrih za pridržanje, preden jih bodo izgnali iz države, saj so med prebežniki iz Gvatemale, s Haitija in iz Mehike nekateri okuženi. Vsak mesec naj bi za okužbo testirali okoli 2000 prebežnikov. S tem so se ZDA odzvale na kritike predvsem srednjeameriških držav, ki so opozorile, da Washington vrača prebežnike, ki so okuženi z novim koronavirusom. Gvatemala je tako posvarila, da bo nehala sprejemati svoje državljane prebežnike iz ZDA, saj je med njimi veliko okuženih – do četrtka je bilo takih 85.

Kalifornijski guverner Gavin Newsom pa se boji, da bodo številni domačini, ki so med štirimi stenami zaprti od sredine marca, konec tedna, ko je vremenska napoved zelo ugodna, odšli na plaže, igrišča in v parke in kršili pravila omejitve socialnih stikov. V Kaliforniji je bil četrtek sicer dan z največ smrtnimi žrtvami do zdaj, saj je v 24 urah umrlo 115 ljudi.

Trump je pred dnevi Američanom predlagal, naj vzamejo zdravilo proti malariji, 'saj nimajo ničesar izgubiti', a so nato zdravniki opozorili, da je to nevarno početje. Foto: Reuters
Trump je pred dnevi Američanom predlagal, naj vzamejo zdravilo proti malariji, 'saj nimajo ničesar izgubiti', a so nato zdravniki opozorili, da je to nevarno početje. Foto: Reuters

Manj kot četrtina Trumpu zelo zaupa

Zadnja anketa ameriške tiskovne agencije AP in centra za javnomnenjske raziskave NORC ugotavlja, da le 23 odstotkov Američanov zelo zaupa Trumpu glede ukrepov v boju proti novemu koronavirusu, 21 odstotkov mu zaupa deloma. Drugi mu ne zaupajo, 60 odstotkov pa meni, da premalo posluša zdravstvene strokovnjake. Tudi pri tem je zelo velika strankarska delitev.

Medtem ko Trumpu zaupa 82 odstotkov republikancev, mu ne zaupa 84 odstotkov demokratov. Le 17 odstotkov jih meni, da je Trump dovolj discipliniran, 24 odstotkov jih meni, da je sposoben empatije, 50 odstotkov pa, da je trden vodja.