V ZDA je zaradi covida-19 umrlo več skoraj 44.000 ljudi. Foto: Reuters
V ZDA je zaradi covida-19 umrlo več skoraj 44.000 ljudi. Foto: Reuters

Tožniki Kitajski očitajo, da ni dovolj hitro seznanila sveta z virusom, in zahtevajo odškodnine.

Misuri trdi, da je Kitajska odgovorna za epidemijo v tej ameriški zvezni državi, kjer so do zdaj potrdili manj kot 6000 okužb, zaradi koronavirusne bolezni 19 pa je umrlo 215 ljudi. Zvezna država naj bi zaradi epidemije utrpela gospodarsko škoda v vrednosti 44 milijard dolarjev.

Ena od zasebnih tožb na Floridi celo navaja, da je Kitajska namerno sprožila pandemijo. Hkrati je 22 republikanskih kongresnikov od predsednika ZDA Donalda Trumpa tudi zahtevalo, naj vloži tožbo proti Kitajski pred Meddržavnim sodiščem v Haagu.

Ameriški obveščevalci in vojaški vrh so sicer zavrnili razne teorije zarote, da so Kitajci razvili virus kot nekakšno biološko orožje v laboratoriju.

ZDA imajo daleč največ okuženih na svetu, okužbo so potrdili pri 804.759 ljudeh, umrlo je 43.995 ljudi. Zaradi zaustavitve gospodarstva je močno poraslo število brezposelnih, v zadnjem mesecu je brez dela ostalo že več 22 milijonov ljudi.

Trump gosti Cuoma

Najhuje prizadeta je zvezna država New York, kjer je sicer število smrtnih primerov zaradi covida-19 v ponedeljek nazadovalo z nedeljskih 507 na 478, kar je najmanj od začetka aprila in potrjuje trend zmanjševanja v zadnjih dneh. Okužbo so sicer potrdili pri 253.000 ljudeh.

V državi New York je zaradi novega koronavirusa do zdaj po navedbah guvernerja Andrewa Cuoma umrlo 14.828 ljudi, po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa pa 18.600. Neskladje naj bi bilo posledica tega, da je mesto New York v seštevek vključilo več tisoč mrtvih, pri katerih niso potrdili okužbe s testom, vendar naj bi bilo jasno, da je bil covid-19 vzrok smrti.

Informacij, na kakšni zakonski osnovi in kako bo začasna prekinitev priseljevanja potekala v praksi, Bela hiša ni sporočila. Foto: Reuters
Informacij, na kakšni zakonski osnovi in kako bo začasna prekinitev priseljevanja potekala v praksi, Bela hiša ni sporočila. Foto: Reuters

Cuomo, ki se je s Trumpom v tem času zapletel v kar nekaj medsebojnega obračunavanja, je sicer danes na obisku pri predsedniku v Beli hiši. Na vprašanje, o čem bosta govorila, je Cuomo odgovoril, da ga trenutno zanima le pogovor o krepitvi kapacitet za testiranje in kako lahko zvezna vlada pomaga pri nabavi potrebne opreme iz tujine. Trump zatrjuje, da je vsega dovolj za testiranje in po novem tudi, da se države niti ne zavedajo, da že imajo potrebno opremo, ki je ne izkoriščajo.

Trump napovedal ukinitev priseljevanja

Ameriški predsednik pa je že v ponedeljek napovedal ukinitev priseljevanja. "Zaradi nevidnega sovražnika in zaradi potrebe po zaščiti naših ameriških državljanov bom podpisal izvršni odlok o začasni ukinitvi priseljevanja v ZDA," je v ponedeljek tvitnil Trump.

Nadaljnjih podrobnosti glede izvedbe odloka in njegove pravne podlage Bela hiša še ni podala. Priseljevanje oziroma imigracija je zelo širok pojem in ni jasno, ali Trump misli na prihod tujcev na delo v ZDA z vizumi ali z dovoljenji za delo in bivanje ali na prepoved prošenj za dovoljenje za delo in bivanje, morda tudi konec novih priseg za državljanstva ali kaj tretjega.

Ustavitev priseljevanja je bil eden od dolgoročnih ciljev Trumpa, ki je v predvolilni kampanji napovedal gradnjo zidu na meji z Mehiko, da bi tako zajezil nezakonito priseljevanje.

Ostra kritika demokratov

Njegova napoved je pričakovano izzvala ostro obsodbo od demokratov. "Medtem ko se naša država spopada s pandemijo, medtem ko naši delavci tvegajo življenje, predsednik napada priseljence in krivi druge za svoje napake," je bila neprizanesljiva nekdanja demokratska predsedniška kandidatka Amy Klobuchar.

"Prekinili ste priseljevanje in tako še dodano oslabili že tako oslabljeno gospodarstvo," je bil na Twitterju oster nekdanji demokratski predsedniški kandidat Julian Castro. "Kako neumna poteza."

Zajezitev priseljevanja (tudi z gradnjo zidu na meji z Mehiko) je bila ena od glavnih Trumpovih predvolilnih obljub. Foto: Reuters
Zajezitev priseljevanja (tudi z gradnjo zidu na meji z Mehiko) je bila ena od glavnih Trumpovih predvolilnih obljub. Foto: Reuters

"Logično je, da je treba zaščititi naše delavce, medtem ko divja pandemija," je dejal Trumpov nekdanji v. d. urada za priseljevanje in carinski nadzor Thomas Homan. "Dejansko ne gre za priseljevanje. Gre za pandemijo in zaščito naše države, zaščito priložnosti za brezposelne Američane."

Sredi marca so ZDA prekinile izdajo vseh vizumov, tako za priseljence kot druge, konec meseca so znova uvedli izdajo nujnih vizumov. Takrat je višji predstavnik State Departmenta dejal, da bodo izdali potrebna dovoljenja osebam, ki so jih že prepoznali kot primerne za izdajo vizuma, med njimi so zdravniki in drugi medicinski poklici.

Pred kratkim je Trumpova administracija oznanila rahljanje pravil, da bi lahko v državo dovolili delavcem v kmetijstvu na podlagi začasnega H2A-vizuma, še poroča Reuters.

Ponekod že zagon proizvodnje

Medtem so v nekaterih predelih ZDA države začele z odpravo omejitev, ponekod so že znova zagnali proizvodnjo. V ponedeljek je proizvodnjo v dveh tovarnah letal pri Seattlu obnovil Boeing, na delo se je vrnilo 27.000 ljudi. Podobno dela tudi proizvajalec kmetijske mehanizacije iz Severne Dakote Doosan Bobcat, ki se vrača na delo 2200 zaposlenih.

Teksas je odprl državne parke, Zahodna Virginija zdravnikom dovoljuje tudi druge operacije, ki niso povezane s koronavirusom, v Koloradu ukaz ljudem, naj ostanejo doma, poteče prihodnji teden in se ne bo obnovil, če se bodo držali pravil družbenega distanciranja, podobno se v naslednjih dneh obeta v Tennesseeju.

Guverner Georgie Brian Kemp je šel najdlje in napovedal, da se v petek med drugim odpirajo frizerski saloni, saloni za tetoviranje, kegljišča, telovadnice in druge dejavnosti. V Južni Karolini so spet odprli plaže, to pa so že prej storili na severu Floride.