"Kitajska bo naredila vse, kar lahko, da bi izgubil te volitve," je dejal Donald Trump v sredo v intervjuju za agencijo Reuters, s katero se je predsednik ZDA v Ovalni sobi Bele hiše razgovoril o pandemiji in z njo povezanih temah. Kitajska naj bi si po Trumpovih besedah želela novembrske zmage demokrata Joeja Bidna, ker bi bil manj odločen pri izvajanju doseženega trgovinskega dogovora.

"Nenehno uporabljajo javne odnose, da bi bili videti kot nedolžna stranka," je Trumpovo mnenje o kitajskih državnih predstavnikih, da delujejo navzven nevtralno, a da zdaj delujejo z namenom podpore nasprotnika republikanca - demokratskega kandidata za predsednika Joeja Bidna.

Kitajska kriva za pandemijo in recesijo
Trump je prepričan, da bi morala biti Kitajska bolj aktivna pri obveščanju sveta o novem koronavirusu in njegovi naravi ter širjenju, pri čemer naj bi predvsem svet prepozno obvestila o izbruhu. S tem največjo gospodarsko partnerico, a tudi politično-strateško tekmico 45. predsednik ZDA bremeni uradni Peking odgovornosti za svetovno pandemijo, ki je pahnila svet v globoko recesijo.

Sorodna novica V prvem četrtletju se je gospodarstvo skrčilo za 4,8 odstotka

Kriza ogroža ponovno izvolitev novembra
Rekordnih 26 milijonov nezaposlenih Američanov, marčni padec BDP-ja za 5 odstotkov, za drugo četrtletje leta pa se napoveduje dodatni upad gospodarstva vse do 30 odstotkov. Nepredstavljivi zastoj gospodarstva in vsakdanjega življenja močno ogrožata Trumpove možnosti za drugi predsedniški mandat.

Na sredni novinarski konferenci je predsednik potrdil, da ne bo podaljšal ukrepov za družbeno oddaljevanje, ki se bodo po 45 dneh iztekli s 30. aprilom, a ukrepi zaprtja in ponovnega zagona gospodarstva in vsakdanjega življenja je odgovornost posameznih guvernerjev, pri čemer je dejal, da nekateri delajo izredno dobro, nekateri pa bi se morali krepko izboljšati, a pri tem jih ni imenoval niti izpostavil posameznih zveznih držav.

V igri nove carine in odpis dolgov
"Lahko naredim številne stvari. Bomo videli, kaj se bo zgodilo,
" republikanski predsednik ni želel razkriti naslednjih gospodarskih potez, ki bi vplivale na odnose s Kitajsko. V Beli hiši se omenja, da se bo uporabilo dodatne carine na uvoz blaga iz Kitajske, druga možnost je tudi odpis dolgov dolžnikom izven ZDA.

Zaradi krize se ne uresničuje gospodarski sporazum
Ob tem je Trump priznal, da je pandemija in z njo povezana recesija pošteno prizadela tudi prizadevanja, da bi po nedavni sklenitvi trgovinskega sporazuma s Kitajsko vendarle uspeli zmanjšati kronični ameriški trgovinski deficit v izmenjavi z azijsko velesilo.

Konec premirja, a Ši ostaja prijatelj
V sredo je neimenovani uradnik Trumpove administracije dejal, da je konec z neformalnim premirjem med Belo hišo in Pekingom glede obtožb, povezanih s pandemijo. V zadnjih dneh se je stopnjevala vojna besed med obema prestolnicama.

Kljub jasnemu izraženemu stališču, da Kitajska očitno favorizira demokrata Bidna in si ne želi izpolnjevati obvez trgovinskega sporazuma, pa je Trump v pogovoru z Reutersom vztrajno imenoval kitajskega predsednika Ši Džinpinga kot "prijatelja".

Pred krizo najboljše gospodarstvo v zgodovini
"Preden se je to zgodilo, smo blesteli, imeli smo najboljše gospodarstvo v naši zgodovini,"
je Trump poudaril, da so ZDA pod njegovim vodstvom doživljale največji razcvet, preden je udarila pandemija in spravila ves svet v recesijo.

Sorodna novica Prvo zdravilo? Gilead z izjavo, da remdesivir deluje.

Ravno v sredo so objavili, da remdesivir farmacevtskega podjetja Gilead res obeta, da postane prvo uradno zdravilo za zdravljenje covida-19. "Mislim, da stvari lepo napredujejo," je navdušen Trump, ki se zavzema za pospešitev razvoja cepiva.

Ali so NLP-ji čisto pravi?
Ob koncu polurnega razgovora za Reuters je Trump še pokomentiral nedavno objavljeni posnetek ameriške vojne mornarice, ki naj bi prikazoval neznani leteči predmet. "Sprašujem se, če so resnični. To je hudičevo dober video."