Madžarski premier in člani njegove stranke so že večkrat objavili zemljevid velike Madžarske, deli katere se raztezajo na ozemlju številnih današnjih držav, denimo tudi na Prekmurje v Sloveniji. Foto: Reuters
Madžarski premier in člani njegove stranke so že večkrat objavili zemljevid velike Madžarske, deli katere se raztezajo na ozemlju številnih današnjih držav, denimo tudi na Prekmurje v Sloveniji. Foto: Reuters

"Velika Madžarska" je svoj konec doživela pred stotimi leti s podpisom Trianonske mirovne pogodbe med silami antante in kraljevino Madžarsko v Versaillesu. Ozemlje današnje Madžarske je približno trikrat manjše od ozemlja Ogrske, ki se je raztezalo tudi na ozemljih današnje Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Italije, Romunije, Slovaške in Srbije.

Madžarski premier ponavlja, da je bilo ozemlje Madžarski ukradeno. Orban in drugi predstavniki madžarske vlade pogosto objavljajo fotografije ozemlja, ki je bilo del Avstro-Ogrske. Orban je podoben zemljevid dvakrat objavil lani, tudi pred 100-letnico priključitve Prekmurja matični domovini.

Pahor bo opozoril madžarskega predsednika

Predsednik republike Borut Pahor je obsodil Orbanovo potezo: "Razumljivo in prav je, da je ponavljajoča se objava zemljevidov, ki bi jih bilo mogoče razumeti kot izraz ozemeljskih zahtev, deležna zavračanja in zaskrbljenosti demokratične javnosti in politike, tudi mene kot predsednika republike. Na to bom opozoril madžarskega predsednika in prijatelja Janosza Aderja ob mojem načrtovanem uradnem obisku julija letos," je zapisal po poročanju Radia Slovenije.

Orban razburil sosednje države z zemljevidom

S slovenskega zunanjega ministrstva so medtem sporočili, da – tako kot do zdaj – ne komentirajo objav zgodovinskih zemljevidov v tujini v različnih kontekstih, kot so na primer raziskovalni, šolski in razstavni, če niso povezane z jasno namero ali omembo revizionizma, za Radio Slovenija poroča Sandra Krišelj.

V kabinetu predsednika vlade pa so za STA odgovorili, da tudi v prostorih slovenske vlade visijo zgodovinski zemljevidi, med drugim Kozlerjev zemljevid Slovenskih dežel, ki prikazuje "Veliko Slovenijo".

Sorodna novica Freedom House: Madžarska, Srbija, Črna gora niso več demokracije

NSi: Nesprejemljiv 'pouk zgodovine'

Od slovenskih koalicijskih strank se je za zdaj oglasila Nova Slovenija. Na družbenem omrežju Twitter so zapisali, da pričakujejo, "da bo slovenska diplomacija ustrezno odreagirala in opozorila sosednjo Madžarsko na nesprejemljivost tovrstnega ‘pouka zgodovine’, ki sodi v šole, zagotovo pa ne v sodobno politiko".

Dodali so, da "politično propagiranje zemljevidov nekdaj velikih držav ne vzbuja dobrih občutkov pri narodih, ki smo tako kot Slovenci doživljali raznarodovalne pritiske in preživeli tudi obdobje nasilne madžarizacije".

Levica: Ta provokacija razpihuje nacionalistična čustva

Kritični so tudi v Levici. "Tovrstne provokacije, ki razpihujejo nacionalistična čustva, je treba obsoditi. Janševa vlada tega ne bo storila, saj računa na pomoč sosednjega režima. Njen cilj je jasen: uveljavitev avtoritarnega konservativnega režima po zgledu Orbanove Madžarske pri nas," so sporočili.

Opozorili so še, da zgražanje le krepi politične položaje desničarskih populistov, senzacionalistično poročanje pa jemlje pozornost korupcijskim aferam. Pozvali so k oblikovanju perspektive, ki bo segla dlje od tekmovanja ene države proti drugi.

Nemec (SD): SDS pričakuje odziv slovenske strani

Poslanec opozicijske SD in predsednik odbora DZ-ja za zunanjo politiko Matjaž Nemec je izrazil pričakovanje, da bo slovenska zunanja politika z odločno reakcijo pokazala, da ni marioneta madžarskega režima. Orbanova objava zemljevida velike Madžarske kaže na vse bolj odkrito težnjo po reviziji državnih meja, je Nemec zapisal na Twitterju.

"Ko Orban, prijatelj vladajoče SDS, niti več ne skriva svojih načrtov. Pričakujem oster odziv vseh vladajočih. Sedaj je čas, da pokažete zavezanost svoji državi!" pa je dejal predsednik SD-ja Dejan Židan.

Milanović: Zemljevidi iz arhivov niso aktualni

Orbanova objava je dvignila veliko prahu tudi na Hrvaškem, kjer je predsednik Zoran Milanović v odgovor Orbanu prek Facebooka nagovoril hrvaške dijake: "V naših omarah in arhivih so številni zgodovinski zemljevidi, ki našo domovino prikazujejo precej večjo, kot je danes. Omare večine evropskih držav hranijo podobne vsebine. Ne delite jih po družbenih omrežjih in ne objavljajte na svojih profilih. Ti zemljevidi danes niso aktualni ali uresničljivi in gredo na živce našim sosedom," je zapisal Milanović.