V Romuniji se je zakuhala politična kriza, tako notranjepolitična kot zunanjepolitična. Foto: AP
V Romuniji se je zakuhala politična kriza, tako notranjepolitična kot zunanjepolitična. Foto: AP

To je stranka etničnih Madžarov zaman poskušala že trikrat, a je predlog tokrat prvič preskočil spodnji dom parlamenta, a le zato, ker se je iztekel 45-dnevni rok za razpravo in je bil zato kot potrjen avtomatsko poslan naprej.

Predsednik Iohannis: Kaj vam je ponudil Orban?

Kljub temu oster napad predsednika Klausa Iohannisa: "Neverjetno je, medtem ko se skupaj z vlado in drugimi institucijami borimo za življenja Romunov in zaustavitev pandemije, se socialdemokratska stranka na skrivaj bori, da bi Transilvanijo predala Madžarom. Kaj vam je njihov voditelj Viktor Orban ponudil v zameno za ta dogovor?" se je vprašal romunski predsednik in sprožil ostre odzive.

Stranka Madžarov zahteva opravičilo

Socialdemokrati trdijo, da so zastoj povzročili vlada in ukrepi, saj se parlament več tednov ni sešel, vladno mnenje pa je prispelo šele po tem, ko je bil zakon molče potrjen. Že prej so sporočili, da bodo v senatu, kjer je zakon pozneje tudi padel, glasovali proti. V stranki Madžarov pa zahtevajo opravičilo, ker je predsednik brez argumentov in dokazov govoril o nekakšni zaroti. Igra na nacionalizem, da bi spodbudil ksenofobna čustva in preusmeril pozornost od gospodarskih in socialnih težav, kar je nevarno, pravijo.

Madžarski predsednik presenečen

Madžarski premier Viktor Orban je presenečen, saj da takšnih izjav v Romuniji ni bilo niti v najbolj nedemokratičnih časih. Politike do sosede za zdaj ne namerava spreminjati, če bo treba, pa bo odgovoril odločno: "Spoštovati moramo ves romunski narod in predsednika, zahtevamo pa enako spoštovanje do Madžarov, ki živijo v Romuniji in na Madžarskem ter do madžarske države. Transilvanija je bila sicer nekoč del Madžarske, na območju, kjer želijo več avtonomije, pa je ob popisu leta 2011 živelo okoli 600.000 Madžarov."