Podpredsednik madžarske vlade in minister brez listnice Zsolt Semjen je v noči na sredo v parlamentarni postopek vložil osnutek zakona, ki madžarskim županom v času izrednih razmer odvzema pooblastila za odločanje in jih prenaša na t. i. komisije za zaščito. Člane teh komisij imenuje madžarska vlada.

Madžarski premier Viktor Orban v obdobju boja proti pandemiji novega koronavirusa vlada z odloki. Neomejena pooblastila mu je z dvotretjinsko večino podelil parlament. Foto: EPA
Madžarski premier Viktor Orban v obdobju boja proti pandemiji novega koronavirusa vlada z odloki. Neomejena pooblastila mu je z dvotretjinsko večino podelil parlament. Foto: EPA

Osnutek zakona predvideva, da morajo župani vse odločitve v povezavi s pandemijo novega koronavirusa predložiti omenjenim komisijam. Te imajo nato pet dni časa, da ukrep potrdijo ali zavrnejo.

A kot je pozneje pojasnil vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas, so ta predlog umaknili, tako da bodo imeli župani enake pristojnosti kot do zdaj.

Prizadevamo si za največje sodelovanje, zato predlog umikamo
Kot je še dejal Gulyas, so bile opozicijske stranke v zadnjem času kritične do tega, da župani v času izrednih razmer odločajo brez posvetovanja z občinskimi sveti. Predlog zakona, ki so ga v parlament vložili v torek, bi to odpravil, je dejal. "A ker tisti, ki so bili kritični do te ureditve, zdaj nasprotujejo spremembi in ker si vlada prizadeva za kar največje sodelovanje ne glede na strankarsko pripadnost, je pripravljena amandma umakniti," je dejal Gulyas.

Na Madžarskem razglašene izredne razmere
Na Madžarskem so sicer od 11. marca v veljavi izredne razmere. Parlament je v ponedeljek sprejel zakon o izrednih razmerah za nedoločen čas, ki Orbanu omogoča neomejeno vladanje, dokler vlada sama ne bo ukinila izrednih razmer.

Orban zavrača kritike opozicije
Madžarska opozicija je predlog zakona že kritizirala in poudarila, da je glavni Orbanov namen okrepitev njegove oblasti in da nima povezave z ukrepi proti pandemiji. A Orban vse očitke zavrača in zatrjuje, da so nujni v boju proti pandemiji.

Poziv iz Berlina
V Berlinu je tiskovna predstavnica nemške kanclerke Angele Merkel Ulrike Demmer poudarila, da obstajajo "zelo jasna stališča do spoštovanja vladavine prava in to morajo upoštevati vse države članice EU-ja".

Budimpešta: Ukrepi skladni s pogodbami EU-ja
A iz Budimpešte sporočajo, da "so madžarske izredne razmere in izredni ukrepi popolnoma skladni s pogodbami EU-ja in madžarsko ustavo ter so namenjeni izključno boju proti koronavirusu. Spoštujejo vrednote EU-ja, vladavino prava, svobodo tiska."

Na Madžarskem potrjenih 525 okužb
Na Madžarskem so doslej potrdili 525 okužb z novim koronavirusom. Opravili so 15.208 testov. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je doslej na Madžarskem umrlo 20 ljudi, 40 jih je okrevalo.