Karel Pečko: Iz ciklusa Uršlja gora Foto: Galerija Murska Sobota
Karel Pečko: Iz ciklusa Uršlja gora Foto: Galerija Murska Sobota

Karlu Pečku se tako ob letošnji 100-letnici rojstva poklanjajo v Koroški galeriji likovnih umetnosti, kjer je na ogled dokumentarno-umetniška razstava Pečkov Slovenj Gradec. Postavitev osvetljuje odnos med tem akademskim slikarjem in mestom ter prikazuje njegovo delovanje in sledi, ki jih je zapustil v Slovenj Gradcu.

Za Pečka, ki se je poslovil pred štirimi leti, velja, da je bil človek mnogih talentov. Ni bil le slikar in dolgoletni vodja slovenjgraške galerije, pač pa tudi sijajen likovni pedagog, izjemen kulturni organizator, spodbujevalec turističnega razvoja mesta in razvoja šolstva, ki je znal povezati različne ljudi za skupne cilje.

Slovo akademskega slikarja Karla Pečka

Posebna kulturna klima pod Uršljo goro
Pečko je galerijo z ambicioznimi projekti postavil na mednarodno prizorišče in z njeno dejavnostjo bogatil življenje prebivalcev. S svetovljanskimi nazori ter mnogimi mednarodnimi projekti je deloval kot izjemen promotor Slovenj Gradca, skozi odmevne mednarodne razstave pa je v Slovenj Gradec pripeljal mnoge vrhunske umetnike in znane politične osebnosti, ki so v mestu pod Uršljo goro zaznavali prav posebno kulturno klimo, so zapisali v galeriji.

Pomemben sooblikovalec javnega prostora
Postavitev Pečkov Slovenj Gradec v Koroški galeriji likovnih umetnosti poleg njegove pomembne družbene vloge izpostavlja zgodnja dela njegovega slikarskega opusa, na katerih je upodabljal slovenjgraške motive. Ob tem pa predstavlja Pečka kot pomembnega sooblikovalca javnega prostora z deli, s katerimi je zaznamoval podobo tega mesta.

Razstava Pečkov Slovenj Gradec je na ogled do 30. septembra, do 24. maja pa je ogled brezplačen.


Karel Pečko je tudi eno izmed osrednjih imen v dokumentarnem filmu o Jožetu Tisnikarju, saj se je ta ob akademskem slikarju likovno kalil in uveljavil.

Mož s krokarjem, portret Jožeta Tisnikarja
Ob slovesu Karla Pečka