Novi koronavirus bi lahko precej zmanjšal vrednosti prestopov na nogometni tržnici. Zgornjo mejo bi lahko nakazal morebitni prestop Erlinga Brauta Hålanda. Foto: Reuters
Novi koronavirus bi lahko precej zmanjšal vrednosti prestopov na nogometni tržnici. Zgornjo mejo bi lahko nakazal morebitni prestop Erlinga Brauta Hålanda. Foto: Reuters

MMC-jeva novinarja Toni Gruden in Slavko Jerič sta pod lupo vzela dogajanje v tem mesecu. Kot glavno temo sta poudarila ponovni zagon nemškega nogometnega prvenstva.

Vabljeni k branju in poslušanju

Prišli na skoraj vse športne naslovnice
"Bundesligi je uspel veliki met, saj je prva med velikimi ligami prebila led vrnitve. Zanimivo je, ker so prišli na naslovnice velikih evropskih dnevnikov, ki so običajno usmerjeni predvsem v domači nogomet. Opazili so jih tudi ameriški mediji. Bundesliga bo pri tem najbrž uživala še nekajtedensko prednost," je poudaril Gruden.

Sorodna novica Bayern z zmago znova ušel na štiri točke naskoka

Različna telesna pripravljenost
Novinarja sta komentirala dogajanje v 26. krogu prvenstva. Jerič je opozoril na nedeljsko tekmo med Kölnom in Mainzom (2:2), kjer ni manjkalo golov in lepih zadetkov. Navdušil ga je predvsem zadnji, ko je Pierre Kunde samostojno akcijo začel 45 metrov od vrat in zabil: "Ravno ta akcija je pokazala, da so igralci pri ponovnem zagonu v različni telesni pripravljenosti. Prvenstva se bodo gotovo drugače končala, kot če bi potekala brez prekinitev."

Kevin Kampl igralec tekme
Gruden si je podrobno ogledal nastop Kevina Kampla, ki je z Leipzigom proti Freiburgu osvojil le točko: "Rdečim bikom je spodrsnilo v boju za prvaka. Kevin je eden največjih zmagovalcev prisilne prekinitve. Nekdanji reprezentant je letos odigral le štiri tekme, nobene v celoti, zdaj je prvič odigral vso tekmo. Očitno je pozdravil kronično poškodbo gležnja. Odigral je odlično tekmo, podal je za izenačujoči zadetek. WhoScored mu je podelil oceno 8,0 in priznanje za igralca tekme. S tem se je strinjal tudi Kicker, ki mu je dal najvišjo oceno."

Sorodna novica Občutek podoben kot pred začetkom svetovnega prvenstva

Še večji pomen gledalcev
Jasno je, da bo ponovni zagon športa v začetku potekal pred praznimi tribunami. "Zdaj se vidi, kako zelo pomembna sta kulisa in poln stadion. Marsikdo pravi, da bi bila tudi pri nas kakšna tekma, na kateri bi bilo 10.000 gledalcev, videti fantastično. Nekaj takega lahko ugotavljamo za večne derbije ali kakšno tekmo na Fazaneriji. Zaradi te izkušnje bi morali dopustiti skupino 50 ali 100 navijačev z dušo in srcem, ki imajo dolgoletne staže, da pridejo in navijajo," je prepričan Gruden.

Bodo gostje zdaj pogosteje zmagovali?
Polne in glasne tribune imajo pogosto vpliv na razplet tekem, Jerič je zato opozoril, da bo zanimivo spremljati, ali bo odstotek domačih zmag manjši, kot je bil pred koronavirusom. Prvi krog pred praznimi tribunami je dal gostom veliko prednost (5 zmag, 3 remiji, 1 poraz). Jerič je še poudaril nenavadni paradoks, ko se igralci na rezervni klopi držijo zapovedane varnostne razdalje, ko pa stečejo na igrišča, se to seveda takoj spremeni.

Sorodna novica In vendar se premika. V pravi smeri.

Oba sta Nemce pohvalila za njihovo hitrost in učinkovitost ob ponovnem zagonu. Nekateri športniki so izrazili zaskrbljenost zaradi prehitre vrnitve v športne arene. Jerič se je zato vprašal, ali športni sistem s (pre)hitro vrnitvijo nemara zlorablja športnike v imenu kovanja denarja.

Nogomet je gospodarska panoga
Gruden je imel precej bolj praktični pogled: "Sam hitre vrnitve ne vidim kot želje po dobičku, ampak željo po preživetju. Nogomet je resna sodobna gospodarska panoga, kjer v skladu z gospodarskimi trendi nimajo enoletnih zalog. Veliko letalskih družb kljub velikanski rasti v zadnjih 20 let ni sposobnih preživeti nekajmesečne prekinitve dela. Podobno je v avtomobilski panogi, kjer dobički niso tako velikanski, če gledamo denarne tokove. Koliko držav ima željo, da bi ob vseh drugih potrebah financirale milijonarje v kopačkah? Izjemo smo videli v Švici, ki je dala 350 milijonov evrov za nogomet in hokej."

Sorodna novica Michael Jordan je bil za svojo herojsko sezono plačan rekordno

Nekaj besed še o seriji The Last Dance
V drugem delu podkasta sta pod lupo vzela serijo The Last Dance. Kaj ju je najbolj presenetilo? "Popolnoma ob koncu serije smo izvedeli, da se mora t. i. Flu game v resnici imenovati Pizza game," je Jerič spomnil na 5. tekmo finala leta 1997, ko je Michael Jordan s simptomi gripe Utahu nasul 38 točk in s tem pomagal, da je Chicago povedel s 3:2. Serija razkriva, da se je Jordan v resnici zastrupil s hrano.

Kukoč dobil premalo časa
Gruden pa opozarja, kako malo prostora je bilo namenjenega Toniju Kukoču: "Presenetilo me je, kako ga niso marali, kako sta se Pippen in Jordan na olimpijskih igrah v Barceloni v skupinskem delu spravila na Hrvata Kukoča. V finalu je sicer pokazal, da je super igralec. Njegova vloga v seriji je bila zelo zminimalizirana. Vseeno je bil tretji strelec ekipe v obdobju 1996–1998. Ni bil veliko prikazan, ni govoril z navdušenjem. Nič ni bilo povedanega o njegovih dosežkih v Evropi, kjer je bil kralj."

Vabljeni k poslušanju celotne epizode (kliknite na spodnjo sliko), v kateri sta odprla še druge vidike 10-delne serije.