Slovenski turistični kraji letos vabijo (in računajo na) predvsem domače goste. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Slovenski turistični kraji letos vabijo (in računajo na) predvsem domače goste. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Kot je znano, bo Slovenija vsakemu, ki ima stalno prebivališče v Sloveniji, namenila turistični bon – polnoletnim v vrednosti 200 evrov, mladoletnim v vrednosti 50 evrov –, ki ga bo mogoče unovčiti od 1. junija do konca leta.

Uporabiti ga bo mogoče pri nastanitvah in nastanitvah z zajtrkom, mogoče pa ga bo tudi prenesti med družinskimi člani do drugega kolena (na primer od starih staršev do vnuka). Turistični bon, ki bo zgolj v elektronski obliki in ne bo izplačljiv v denarju, bodo ljudje lahko izkoristili s svojo davčno številko le v celoti in pri enem ponudniku, finančna uprava pa bo temu v osmih dneh po uveljavitvi bona povrnila znesek 200 oz. 50 evrov.

Sorodna novica Turistične bone bodo dobili tudi vsi dojenčki, ki se bodo rodili še letos

"Turizem niso zgolj sobodajalci in hoteli"

V turizmu se sicer že pojavljajo kritike, da bi lahko država koriščenje bona omogočila tudi za druge turistične dejavnosti, na primer za ogled kulturnih ali naravnih znamenitosti, za plačilo turističnim vodnikom ali agencijam.

Borut Nikolaš iz tolminske agencije Maya je tako za Radio Slovenija opozoril, da bi turisti morali imeti možnost izbire: "Da jih porabijo kjer koli v turizmu: za gostinstvo, za športne programe, za namestitve. To je turizem, ne samo sobodajalci in hoteli." Prepričan je namreč, da bi se več ljudi odločilo za počitnice doma, če bi lahko bone uporabili tudi za druge dejavnosti in adrenalinske športe. Minister Zdravko Počivalšek pa medtem računa, da bodo domači turisti poleg bonov dodatno zapravili še 172 milijonov evrov – večino od tega prav za tiste stvari, ki jih ne bodo mogli plačati z bonom.

Kako bodo boni videti v praksi?

Slovaška je bone uvedla lani

Na Slovaškem domači turizem tako spodbujajo že od lani, in sicer tako, da morajo večja podjetja svojim zaposlenim subvencionirati 55 odstotkov stroška dopustovanja v domovini oziroma največ 275 evrov. Delodajalec lahko stroške povrne po prejetju potrebne dokumentacije ali v obliki vavčerja. S sprejetim zakonom je želela država spodbuditi domači turizem, podjetja pa si lahko to štejejo v davčno olajšavo, poročajo slovaški portali.

Sorodna novica Na dopust s turističnim bonom že s 1. junijem, prenosljiv bo med člani družine do drugega kolena

Že dalj časa so podobne spodbude domačega turizma v veljavi v Romuniji. Podobno kot na Slovaškem lahko romunska podjetja dajo zaposlenim bone, ki jih uporabijo za počitnice v domovini. Delodajalcem se to šteje v davčno olajšavo, pišejo romunski portali.

Italija: Boni za revnejše družine

Po izbruhu novega koronavirusa, ki je hudo prizadel turizem, pa več držav razmišlja o načinih, kako bi pomagali domačemu turizmu. Tako bo Italija bone ponudila revnejšim družinam, da bi si lahko privoščile počitnice doma. Za bon bodo morali državljani zaprositi, podobno kot v Sloveniji pa ga bodo lahko uporabili le za eno lokacijo. Posamezniki bi bili upravičeni do bona v vrednosti 150 evrov, pari bi prejeli 300 evrov in družine 500 evrov, poroča portal The Local.

Sicilija vabi s subvencioniranjem dopusta

Podobno o subvencioniranju počitnic za turiste razmišljajo tudi regionalne oblasti na Siciliji, kjer so že pred tedni napovedali, da bodo turistom povrnili del cene letalske vozovnice, tretjino stroškov (vsaj tridnevne) prenočitve, omogočili pa jim bodo tudi brezplačen ogled arheoloških znamenitosti, muzejev in nekaterih drugih turističnih krajev. Regionalna vlada je za ukrep že zagotovila 50 milijonov evrov.

Grčija: Brezplačni testi na virus in cenejše vozovnice

Tudi v Grčiji, kjer pričakujejo do 70-odstotni padec števila turistov glede na prejšnjo sezono, so se odločili za nekaj ukrepov, ki naj bi k njim privabili vsaj nekaj turistov: med drugim je premier Kiriakos Micotakis tako napovedal znižanje davka na dodano vrednost s 24 na 13 odstotkov za vse oblike prevoza – od letalskega do avtobusnega in železniškega prometa.

Poleg tega v Grčiji razmišljajo še o brezplačnih testih na novi koronavirus za turiste, a za zdaj še ni povsem jasno, kako bodo to izvajali, kje in ali bodo do testov upravičeni prav vsi turisti.