Sprva je bilo unovčevanje bonov napovedano že za 1. junij. Foto: BoBo
Sprva je bilo unovčevanje bonov napovedano že za 1. junij. Foto: BoBo

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je napovedal, da bodo prebivalci Slovenije turistične bone lahko predvidoma začeli uporabljati konec junija.

Vlada je predlog tretjega svežnja protikoronskih ukrepov, ki vključuje tudi turistične bone, potrdila v sredo in ga poslala v DZ. Poslanci ga bodo predvidoma obravnavali prihodnji teden, je v oddaji Globus na TV Slovenija spomnil Zajc. Nato mora vlada v osmih dneh pripraviti uredbo, ki bo natančno določila, kako bodo boni dodeljeni in kako jih bo mogoče uporabiti. To pa bo morala v okviru presoje državnih pomoči potrditi še Evropska komisija, je dejal Zajc.

Sorodna novica Na dopust s turističnim bonom že s 1. junijem, prenosljiv bo med člani družine do drugega kolena

Boni v uporabi s 1. julijem?

Točnega datuma, ko bo mogoče bon tudi uporabiti, državni sekretar ni napovedal. "Bi prej rekel s prvim julijem, če bi že moral ugibati. Ampak upam, da kakšen dan prej," je dodal. Državo bo izdaja turističnih bonov stala 345 milijonov evrov, vlada pa pričakuje, da bodo dopustniki za storitve, ki jih na izbrani lokaciji ne bodo mogli plačati z bonom, porabili dodatnih 172 milijonov evrov.

200 evrov za vse starejše od 18 let

"Vsi, ki bodo v letošnjem letu dopolnili 18 let, bodo dobili bon za višjo vrednost, torej 200 evrov. Vsi, ki bodo rojeni v letošnjem letu, bodo dobili bon za 50 evrov," je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnil govorec vlade Jelko Kacin. Vsak bo dobil svoj vavčer, a ni še znano, ali bo bon vezan na stalno prebivališče v Sloveniji ali pa državljanstvo.

Sorodna novica Boni za dopust niso slovenski izum: uvedeni že na Slovaškem, o njih razmišlja Italija ...

"Na to vprašanje, priznam, še ne znam odgovoriti, bom pa jutri imel odgovor. Če imajo stalno prebivališče v Sloveniji, začasno pa nekje drugje, ne bi smelo biti težav. Vsak naš državljan, ki dela v tujini, še vedno pa ima prebivališče v Sloveniji, bi moral to dobiti. Gre za prebivalce Slovenije in ta dikcija bo zelo jasno zapisana," je dejal Kacin.

Tudi če bo nekdo 18 let dopolnil šele novembra, bo predvidoma lahko že poleti uporabil bon v višji vrednosti 200 evrov, saj je pomembno le, da 18 let dopolni še letos. "Tako načrtujemo, ampak to so vprašanja, ki so izvedbene narave. Najprej mora zakon sprejeti državni zbor. Ko bo sprejet, bo pripravljena uredba o njegovi implementaciji. Tam bodo jasna navodila, kaj in kako. Dobivamo vprašanja, ali tu ni nevarnosti goljufij in vsega mogočega. Iz teh razlogov bo v uredbi zelo jasno zamejeno, kaj je mogoče in kaj ne. Drugo dejstvo je, da bo zagotovo mogoč tudi prenos med družinskimi člani. Veliko vprašanj bo naslovljenih v uredbi za razdelitev teh bonov. Bodo v elektronski obliki, saj bodo vezani na davčno število, s tem se bo dalo pri izvajalcu turistične storitve napovedati, potrditi prihod in potem bo izvajalec tudi pri Fursu uveljavljal izplačilo izvedene turistične storitve," je navedel.

Bodo boni prenosljivi tudi med starimi starši in vnuki?

"Koliko prenosov bo mogoče, v tem trenutku ne znam odgovoriti. Počakati bomo morali na uredbo. Potem se bo postavilo vprašanje, kaj pa s tistimi, ki nimajo več sorodnikov, pa živijo v domu za starejše. Cela vrsta življenjskih vprašanj, na katera bo morala odgovoriti uredba. Če bo pravočasno sprejet zakon, bo pravočasno nared tudi uredba, če pa bi se sprejemanje zakona zavleklo, pa imamo težave tudi z uredbo in njeno implementacijo. Vlada si prizadeva, da bi bilo to mogoče že 1. junija," je dopoldan Kacin odgovoril na novinarsko vprašanje.

Kako bodo boni videti v praksi?