Vse tekme bodo odigrane v športnem kompleksu Wide World of Sports v Orlandu. Foto: EPA
Vse tekme bodo odigrane v športnem kompleksu Wide World of Sports v Orlandu. Foto: EPA

Kot piše ESPN, so številni košarkarji izrazili zaskrbljenost glede pogojev, pod katerimi se bo sezona nadaljevala oziroma končala, nekateri pa iščejo način, kako bi se vrnitvi na parket v sezoni 2019/20 izognili. Tako vodstvo najmočnejše lige na svetu in združenje igralcev (NBPA) naj bi v sodelovanju še ta teden predstavila pogoje ponovnega zagona lige, hkrati pa naj bi sprejela dogovor, ki bi igralcem omogočil, da v Orlandu, če ne želijo, ne nastopijo.

Sorodna novica Liga NBA se z 22 ekipami vrača 31. julija

Odlično informirani novinar Adrian Wojnarowski je poročal, da so igralci izrazili različne pomisleke glede ponovnega zagona, glavni pa so vse omejitve in karantena v Orlandu. Kot je dodal, gre v večini za košarkarje, katerih ekipe niso kandidati za šampionski prstan. Med razlogi za pomisleke so družinske situacije, prepoved odhoda iz Orlanda oziroma kompleksa Disney Worlda v času tekmovanja, pandemija nasploh in tudi posledica protestov za enakopravnost, ki se vrstijo v ZDA, potem ko je med aretacijo policist zadušil temnopoltega Georgea Floyda.

Namreč nihče ne bo smel zapustiti Disney Worlda, če ne bo ob vrnitvi šel v desetdnevno karanteno, družine igralcev pa ne bodo smele priti na obisk vse do konca prvega kroga končnice, kar pomeni skoraj sedem tednov, potem ko se bodo ekipe preselile v mesto zabaviščnih parkov. Igralcev, ki se bodo odločili, da ne sodelujejo v Orlandu, ne bodo sankcionirali, bodo pa, ker ne bodo igrali, izgubili del plače.

Miami je od Orlanda oddaljen približno 370 km. Foto: AP
Miami je od Orlanda oddaljen približno 370 km. Foto: AP

Košarkarji, ki imajo zdravstvene težave, zaradi katerih bi ob morebitni okužbi z novim koronavirusom lahko spadali v rizične skupine, lahko po neodvisnem zdravstvenem pregledu upravičeno izpustijo Orlando. NBA načrtuje, da bi poškodovane igralce, tiste, ki bodo okuženi, in tudi morebiti te, ki ne bodo prišli v Orlando, ekipe zamenjale. Zamenjani košarkarji bodo tako že končali sezono.

Ekipe bodo skupne treninge začele 30. junija, 7. julija pa bodo pripotovale v Orlando. Sicer naj bi se košarkarji, ki trenutno niso v ZDA, vrnili 15. junija, 22. tega meseca pa se bodo začela testiranja na novi koronavirus. Sezona se bo najpozneje končala 12. oktobra. Med 22 moštvi so tudi Denver Vlatka Čančarja, Dallas, Luke Dončića in Miami Gorana Dragića.