Uresničili bodo tudi 29. festival Dnevi komedije, ki je bil letos zaradi epidemije covida-19 odpovedan. Kot so ob predstavitvi prihajajoče sezone sporočili iz gledališča, je anonimni natečaj za izvirno komedijo že razpisan, rok za oddajo pa je do konca septembra 2021.

V sklopu projekta Teater v lapidariju bodo danes uprizorili predstavo Večni otrok. Foto: Uroš Hočevar/SLG Celje
V sklopu projekta Teater v lapidariju bodo danes uprizorili predstavo Večni otrok. Foto: Uroš Hočevar/SLG Celje

Namesto sedmih bodo v sezoni 2020/2021 izvedli šest sezon. V prvi polovici slavnostne sezone načrtujejo štiri nove premiere, in sicer komediji Marjetka str. 89 Lutza Hübnerja in Laž že dobro znanega francoskega dramatika Floriana Zellerja, čigar uspešnico Oče še vedno igrajo. Pripravljajo tudi predstavo za najmlajše z naslovom Tista o bolhah slovenske avtorice Saše Eržen in večkrat nagrajeno sodobno ameriško dramo Gorazdov vozel Johnne Adams.

Sorodna novica 70 let Gledališča Celje, ki je bilo odskočna deska celi plejadi vidnih igralcev

Druga polovica sezone bo prinesla dramo Oblast teme Leva Nikolajeviča Tolstoja, ki je zaradi prekinitve dela niso mogli dokončati letos spomladi, in komedijo Pravi heroji Roka Vilčnika, nagrajeno z žlahtnim komedijskim peresom.

Dobili bodo tudi novega člana, in sicer se igralskemu ansamblu pridružuje igralec mlajše generacije Žan Brelih Hatunić.

Najmlajšim obiskovalcem bodo pripravili dopoldanski, opoldanski in popoldanski Abonmajček. Tokrat bo sestavljen iz treh uspešnic domačega gledališča. V njem bo mogoče videti predstave Maček Muri Kajetana Koviča in Jerka Novaka, Heidi Johanne Spyri in Tista o bolhah Saše Eržen.

Poseben dogodek pripravljajo tudi ob vstopu v poletje - Teater v lapidariju organizirajo v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje. S tem se želijo pokloniti mestu in hkrati pokazati, da lahko sodelovanje med dvema tako pomembnima institucijama ustvari nepozabno doživetje. Danes ob 20.00 bo tako na Savinjskem nabrežju na sporedu komična drama Ljubi moj, na praznični dan pa s številnimi priznanji nagrajena monodrama Večni otrok.

Do konca septembra je mogoče svoje delo oddati na natečaj za izvirno komedijo. Foto: Mediaspeed/Borut Cvetko
Do konca septembra je mogoče svoje delo oddati na natečaj za izvirno komedijo. Foto: Mediaspeed/Borut Cvetko

Začelo se je z eno samo članico, danes ima 21 igralcev
Zgodovina Gledališča Celje sega v leto 1950, ko je bilo 6. decembra kot profesionalna institucija ustanovljeno z odlokom celjske občine. Sprva je igralski ansambel štel le eno članico, in sicer igralko Nado Božič, danes ima 21 igralcev. Skozi desetletja so različne predstave celjskega gledališča ustvarjali številni veliki umetniki, igralci, režiserji, dramaturgi, scenografi, kostumografi, glasbeniki, koreografi in vsi drugi, skriti v zaodrju, ki so svoje znanje vedno znova predajali mlajšim generacijam.

Številni so odšli v druga gledališča, celjsko gledališče pa slovi kot izjemna odskočna deska za mnoge mlade umetnike.