Ženska trojica, ki izziva Lukašenka: Veronika Cepkalo, Svetlana Tihanovska in Maria Kolesnikova. Foto: Reuters
Ženska trojica, ki izziva Lukašenka: Veronika Cepkalo, Svetlana Tihanovska in Maria Kolesnikova. Foto: Reuters

Kdo točno je 37-letnica brez vsakršnih političnih izkušenj, ki preti vladavini Lukašenka, ki je v državi, ki jo nekateri imenujejo kar zadnja evropska diktatura, na oblasti že vse od leta 1994?

Tihanovska je nekdanja učiteljica in prevajalka, gospodinja in mati dveh otrok, ki ne skriva, da nima nobenih izkušenj na političnem področju.

Lukašenka imenujejo
Lukašenka imenujejo "zadnji evropski diktator". Foto: Reuters

Za kandidaturo se je odločila povsem spontano, po aretaciji moža Sergeja Tihanovskega, priljubljenega blogerja na YouTubu, ki se je skušal sam registrirati kot predsedniški kandidat.

Tihanovska je upala, da bo njena kandidatura pritegnila pozornost za njegov primer in mu pomagala iz zapora, ni pa zares pričakovala, da ji bodo oblasti dejansko dovolile kandidirati. A oblastem se politična zelenka nikakor ni zdela resna grožnja. Motili so se, vzpon Tihanovske pa je presenetil vse, vključno z analitiki.

Le nekaj dni po registraciji je kandidatki že uspelo pritegniti velike množice na njenih zborovanjih po državi. V Minsku se je 30. julija zbralo okoli 63.000 podpornikov, na tisoče se je udeležilo tudi njenih zborovanj na podeželju, kjer je imela tradicionalna beloruska opozicija vedno težave, poroča Al Džazira.

Tihanovska ob registraciji. Foto: Reuters
Tihanovska ob registraciji. Foto: Reuters

Iz anonime na čelo boja

Tihanovska se je iz popolne anonimnosti zavihtela na položaj, s katerim dejansko resno izziva Lukašenkovo 26-letno vladavino. In analitiki napovedujejo, da bi nedeljske volitve dejansko lahko pomenile prelomno točko v beloruski politiki.

Preobrazba Tihanovske iz plašne gospodinje, ki je skušala spraviti moža iz zapora, v priljubljeno opozicijsko kandidatko, se je zgodila skoraj čez noč, razlog pa tiči v vrsti dejavnikov, prvi med njimi je ta, da je oblasti dejansko niso imele za grožnjo in so bile prepričane, da lahko neodločno, nesamozavestno žensko kadar koli uničijo. Tudi zato, ker je Belorusija izrazito patriarhalna družba.

Konec maja, ko je Tihanovska še zbirala potrebnih 100.000 podpisov za kandidaturo, je Lukašenko v govoru dejal, da je "povsem prepričan", da bo naslednji beloruski predsednik moški. "Naša ustava ni za ženske. Naša družba ni dovolj dozorela, da bi izvolila žensko. To je zato, ker ima predsednik po ustavi v rokah veliko moči."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ženska trojica

Tihanovsko sta takoj po registraciji podprla diskvalificirana opozicijska kandidata Viktor Babariko in Valerij Cepkalo, na predvolilnih zborovanjih pa sta se ji pridružili še dve ženski, vodja Babarikove volilne kampanje Maria Kolesnikova in Cepkalova žena Veronika, ki sta pomagali z logistiko in organizacijo.

Trojica se redno pojavlja na letakih in volilnih brošurah, s čimer so se še utrdile kot nekakšne ženske izzivalke beloruskega patriarhalnega sistema.

Številni svetovni mediji so v zadnjih dneh pisali kar o trojici, ki izziva Lukašenka. "Spoznajte tri ženske, ki so se povezale, da bi strmoglavile zadnjega evropskega diktatorja," so zapisali v naslovu pri Euronewsu. "Tri Belorusinje so se povezale za boj proti samodržcu Lukašenku," pa se bere naslov AFP-ja.

Volitve bodo tesno spremljali tudi mednarodni opazovalci. Foto: Reuters
Volitve bodo tesno spremljali tudi mednarodni opazovalci. Foto: Reuters

Trojica predstavlja svež veter v zatohli beloruski politiki, z novo in pozitivnejšo vizijo za državo, kot jo je ponujala tradicionalna opozicija.

Tihanovski v korist gre tudi to, da v državi zaradi gospodarskih razmer in netransparentnosti med pandemijo koronavirusne bolezni 19 raste nezadovoljstvo nad Lukašenkom.

Šikaniranja in grožnje

Oblasti Tihanovske ne podcenjujejo več. Kandidatka dobiva celo grožnje s smrtjo, zaradi česar je svoja otroka v spremstvu svoje mame poslala iz države.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V zadnjem času ima njen tabor tudi vse več težav s predvolilnimi dejavnostmi, saj so oblasti aretirale več članov njene kampanje, še preostala napovedana zborovanja so prepovedali, oblasti tudi preiskujejo povezave njenega moža z ruskimi plačanci, ki so jih obtožili pripravljanja terorističnih napadov v Belorusiji, navaja Al Džazira.

Čeprav je politični program Tihanovske zelo boren, pa ima nekaj jasnih ciljev: belorusko neodvisnost in izpustitev vseh političnih zapornikov, vključno z njenim možem.

V primeru zmage se je zavezala, da v roku pol leta razpiše svobodne volitve, da bi diskvalificirani opozicijski kandidati lahko kandidirali, ona pa bi se znova posvetila svoji družini, navaja Deutsche Welle.

Analitiki si ne upajo napovedati izida, vsi pa menijo, da gre nedvomno za zgodovinske volitve, tudi če Tihanovski ne uspe poraziti Lukašenka.