Beloruska obveščevalna služba KGB je v sredo aretirala 32 pripadnikov ruskega zasebnega varnostnega podjetja Wagner, ki naj bi ga vodil zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Utkin.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ki je na oblasti od leta 1994, je po aretaciji 32 ljudi, ki naj bi pripadali ruskemu zasebnemu varnostnemu podjetju Wagner, sklical svet za nacionalno varnost. Foto: EPA
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ki je na oblasti od leta 1994, je po aretaciji 32 ljudi, ki naj bi pripadali ruskemu zasebnemu varnostnemu podjetju Wagner, sklical svet za nacionalno varnost. Foto: EPA

Sumijo jih, da so skupaj s Sergejem Tihanovskim in Mikolo Statkevičem, ki sta od maja v priporu, načrtovali množične nemire. "Delovali so skupaj," je povedal tiskovni predstavnik beloruskega preiskovalnega odbora Sergej Kabakovič.

Državni sekretar beloruskega sveta za nacionalno varnost Andrej Ravkov je povedal, da 33 v sredo aretiranih moških pripada skupini 200 ljudi. "Iščemo še druge. So kot igla v kopici sena," je povedal.

Peskov: Rusija in Belorusija sta najtesnejši partnerici
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je od Rusije zahteval pojasnila, a Moskva zavrača očitke, da bi poskušala destabilizirati razmere v Belorusiji. "Očitno je, da to ne drži. Rusija in Belorusija sta zaveznici, najtesnejši partnerici," je poudaril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija pozdravlja umik ameriških vojakov iz Nemčije

Rusija se je z odobravanjem odzvala na napoved umika okoli 12.000 ameriških vojakov iz Nemčije. "Manj bo ameriških vojakov na evropskih tleh, mirneje bo v Evropi," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

ZDA so v sredo napovedale, da bodo iz Nemčije umaknile 11.900 vojakov. Okoli 6400 se jih bo vrnilo v domovino, skoraj 5600 pa jih bodo premestili v ostale države članice zveze Nato, med drugim Belgijo in Italijo. V Nemčiji jih bo ostalo okoli 24.000.

Minsk: Aretirani z izkušnjami iz oboroženih konfliktov
Belorusko zunanje ministrstvo pa je na pogovor poklicalo ruskega veleposlanika v Minsku, da bi pojasnil "cilje te organizirane skupine ljudi, med katerimi imajo nekateri izkušnje iz oboroženih konfliktov". Ruska skupina Wagner je pogosto deležna očitkov, da deluje na bojiščih v tujini, med drugim v Ukrajini, Siriji in Libiji. Moskva zanika, da bi bila povezana z njo.

Lukašenko se bo 9. avgusta potegoval za šesti mandat
Beloruske oblasti ocenjujejo, da je namen osumljencev destabilizirati državo pred predsedniškimi volitvami 9. avgusta, na katerih se bo Lukašenko potegoval za šesti mandat. Lukašenko je prepričan, da njegova tradicionalna zaveznica Rusija tokrat podpira njegove nasprotnike. V Moskvi to zanikajo.

Tihanovski in Statkevič na volitvah ne smeta kandidirati
Tihanovski na volitvah ne sme kandidirati. Namesto njega se bo za položaj potegovala njegova žena. Preiskovalni odbor je danes sporočil, da so proti 41-letniku sprožili še eno ločeno preiskavo, in sicer zaradi spodbujanja "družbenih nemirov" in pozivanja k nasilju nad pripadniki organov pregona. Na volitvah je skušal znova nastopiti tudi Statkevič, a mu tega niso dovolili.

Ukrajina bo zahtevala izročitev aretiranih
Medtem pa je ukrajinska obveščevalna služba SBU sporočila, da bo zahtevala izročitev aretiranih Rusov, da bi jim sodili zaradi domnevnih zločinov v vzhodni Ukrajini, navaja BBC.