"Stop politični represiji v Belorusiji", so protestniki napisali na transparente. Foto: EPA

V petek zvečer so se številni Belorusi drugi dan zapored zbrali na protestih proti Lukašenku v Minsku in več drugih mestih po državi. Le nekaj ur pred protesti je Lukašenko za proteste okrivil tuje sile.

Policija je protestnike razgnala in pri tem aretirala okoli 140 ljudi, od tega 80 v Minsku, je sporočila skupina za človekove pravice Vjasna. Med aretiranimi je bilo tudi več novinarjev tujih medijev. Nekatere pridržane so izpustili že v petek zvečer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Beloruski predsednik je danes dejal, da je ogrožena suverenost države. "Nikoli si nisem mislil, da bodo v Belorusiji ljudje, ki bi radi uničili državo," je povedal in dodal: "Nikomur ne bo dovoljena izdaja ali uničenje tega, kar smo vi in jaz gradili četrt stoletja."

Za proteste je okrivil tuje sile "tako z zahoda kot z vzhoda", ki so svoje interese osredotočile na Belorusijo. "Določene sile" so po njegovih besedah okrepile njihova prizadevanja. Dodatnih pojasnil, katere države naj bi bile vpletene v proteste, ni podal.

Babariko kljub aretaciji vložil predsedniško kandidaturo
V zadnjih tednih je bilo aretiranih več predsednikovih kritikov, tudi glavni Lukašenkov tekmec na volitvah Viktor Babariko. Nekdanjega bančnika so aretirali zaradi nezakonitih poslovnih praks.

Opozicijski kandidat Viktor Babariko je kljub aretaciji zbral več kot 400.000 podpisov podpore za kandidaturo. Foto: EPA
Opozicijski kandidat Viktor Babariko je kljub aretaciji zbral več kot 400.000 podpisov podpore za kandidaturo. Foto: EPA

Beloruski varnostni vir je za Reuters sporočil, da naj bi Babarika nadzorovala Rusija, svojo kampanjo pa naj bi financiral s sredstvi svoje nekdanje banke Belgazprombank, lokalne enote ruske banke Gazprombank. Predstavniki njegove kampanje obtožbe označujejo za absurdne.

Lukašenko in ruski predsednik Vladimir Putin sta pred kratkim govorila po telefonu, vendar sporočilo o pogovoru iz Kremlja ne omenja Babarika. Odnosi med državama so se v zadnjih mesecih poslabšali, saj je Rusija zmanjšala financiranje Belorusiji.

Kljub aretaciji Babarika so njegovi sodelavci danes vložili njegovo kandidaturo za predsednika. "Če je Viktor Babariko registriran kot predsedniški kandidat, obstaja možnost, da bi bil izpuščen na prostost," je povedal odvetnik Maksim Znak. "Ali pa tudi ne," je dodal.

EU poziva k izpustitvi Babarika
Babariko je zbral 435.000 podpisov, kar je precej več od 100.000, kolikor jih je potreboval. Tudi protestniki so izrazili solidarnost z Babarikom, tako da so se skozi središče Minska postavili v dolgo linijo. Evropska unija je Belorusijo pozvala k izpustitvi glavnega Lukašenkovega nasprotnika.

Lukašenko (desno) je v petek v Minsku gostil ruskega zunanjega ministra Lavrova, s predsednikom Putinom pa je govoril po telefonu. Odnosi med zaveznicama so se nekoliko poslabšali po zmanjšanju ruskega financiranja. Foto: Reuters
Lukašenko (desno) je v petek v Minsku gostil ruskega zunanjega ministra Lavrova, s predsednikom Putinom pa je govoril po telefonu. Odnosi med zaveznicama so se nekoliko poslabšali po zmanjšanju ruskega financiranja. Foto: Reuters

Lukašenko se poteguje za šesti mandat
Avgusta bodo v Belorusiji potekale predsedniške volitve, na katerih se bo 65-letni Lukašenko, ki nekdanjo sovjetsko republiko vodi že od leta 1994, potegoval za šesti mandat.

Kljub epidemiji koronavirusne bolezni 19 se ni odločil za preložitev volitev, prav tako ni uvedel ukrepov za zajezitev širjenja virusa. V 10-milijonski državi se je po uradnih podatkih okužilo 58.000 ljudi, umrlo pa 343, navaja Worldometer.

V petek je Lukašenko sporočil, da Mednarodni denarni sklad posojila pogojuje z uvedbo ukrepov, vendar Belorusija v to ne bo privolila.

Protesti proti Lukašenku pred volitvami v Belorusiji