Premierka Jacinda Ardern miri Novozelandce. Foto: AP
Premierka Jacinda Ardern miri Novozelandce. Foto: AP

Za podaljšanje ukrepa v največjem novozelandskem mestu so se odločili zaradi naraščanja števila okužb – v južnem Aucklandu se namreč s 101 potrjeno okužbo spopadajo z največjim izbruhom v državi. Vir izbruha ni znan.

Ardernova je dejala, da bi bil izbruh še precej večji, če ne bi tako hitro uvedli zaprtja mesta, saj so se ljudje okuževali po cerkvah, nakupovalnih središčih in avtobusih. "Brez najstrožjega ukrepa bi ta izbruh rastel eksponentno, o tem sem prepričana," je dejala. "Gre za zamejen izbruh, a je naš največji. To pomeni, da bo število okužb še nekaj časa rastlo."

Premierka je ob tem napovedala, da bodo od ponedeljka dalje po celotni državi obvezne maske na javnih prevoznih sredstvih, izjema bodo le tisti s hujšimi težavami dihanja, piše Guardian.

Auckland ostaja zaprt do ponedeljka. Foto: AP
Auckland ostaja zaprt do ponedeljka. Foto: AP

Nova Zelandija je v začetku junija razglasila, da jim je uspelo število okužb spraviti na ničlo, Adernova pa je bila v očeh mednarodne skupnosti hvaljena zaradi naglega in učinkovitega ukrepanja.

A po 102 dneh brez virusa so se okužbe ponovno pojavile, kar je Novozelandce močno demoraliziralo, ameriški predsednik Donald Trump pa je še prilil sol na rane prejšnji teden, ko je poudaril, kako so Novo Zelandijo nenehno postavljali za svetel zgled, zdaj pa se bojuje "z orjaškim izbruhom".

"2020 – obupno leto"

Ardernova je danes v svojem nagovoru državljanom priznala, da leto ni bilo najboljše. "Če se vam zdi to leto težko, je to zato, ker res je. Ampak dajmo se tudi spomniti, da v svetu, v katerem je bilo leto 2020, iskreno povedano, obupno, smo močni, prijazni in dobro nam gre," je skušala pomiriti svoje državljane.

Epidemiologi so podaljšanje popolnega zaprtja Aucklanda pozdravili, češ da je to najboljši način za ponovno izkoreninjenje virusa. "Skoraj zagotovo so še aktivni, neidentificirani primeri v skupnosti z možnostjo, da sprožijo nove izbruhe, če se prehitro sprostimo," je dejal profesor Michael Plank.

Oblasti se sicer pritožujejo, da se prebivalci Aucklanda v tem drugem valu ukrepov in pravil zaprtja ne držijo več tako strogo kot prvič.

Foto: AP
Foto: AP

Kitajska že cepi zdravnike in obmejne organe

Iz Kitajske pa medtem poročajo, da že od julija uporabljajo eksperimentalno cepivo, s katerim cepijo zaposlene v "visoko tveganih" poklicih, vključno z zdravniškimi delavci in obmejnimi organi.

Kot je za kitajsko nacionalno televizijo CCTV-2 povedal Dženg Džongvej iz zdravstvene komisije, so cepivo odobrili 22. julija. Do njega so upravičeni vsi, pri katerih je visoka nevarnost tveganja za izpostavljenosti virusu.

Cepivo je razvilo kitajsko farmacevtsko podjetje Sinopharm, klinične poskuse tega cepiva pa izvajajo v ZAE-ju, Peruju, Maroku in Argentini.
Po Džengovih besedah bi naslednjo pošiljko cepiva lahko uporabili za preprečevanje izbruhov virusa jeseni in pozimi, da bi tako poskušali "ustvariti imunsko pregrado". "Ko enkrat zgradimo imunsko pregrado za zdravniško osebje, bi bili lahko do cepiva upravičeni še trgovci, branjevci, prevozniki in nekateri v gostinstvu in hotelirstvu."

Foto: AP
Foto: AP

V Hongkongu odkrili prvo ponovno okužbo

V Hongkongu pa se je moški, ki je covid-19 že prebolel, po štirih mesecih in pol spet okužil. Izvid testa 33-letnika je bil pozitiven po vrnitvi iz Španije, od koder je potoval skozi Veliko Britanijo. Okužil naj bi se z drugim sevom koronavirusa kot prvič.

Gre za prvi potrjeni primer ponovne okužbe, potem ko je dolgo časa veljalo, da so tisti, ki covid-19 prebolijo, odporni proti bolezni.

Ugotovitve raziskovalcev Univerze v Hongkongu tako nakazujejo, da se bo koronavirus kljub prekuženosti še naprej širil med populacijo po svetu.

"To ne pomeni, da bo cepljenje brez pomena," opozarja dr. Kai Vang To, eden vodilnih avtorjev raziskave. "Imuniteta, ki jo zgradi cepivo, je lahko drugačna od naravne okužbe. Morali bomo počakati na rezultate preizkusov cepiva, da bomo videli, kako učinkovita dejansko so."

Epidemiologinja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Maria Van Kerkhove je v odgovor na hongkonški primer dejala, da ne smemo sklepati prenaglo.

O primerih ponovnih okužb so sicer že poročali iz Kitajske, toda kot navaja CNN, takrat ni bilo jasno, ali so bolniki dejansko popolnoma okrevali, preden so ponovno zboleli. Hongkonški bolnik, denimo, je.