Ameriški predsednik Donald Trump je navedbe v knjigi Boba Woodwarda označil za lažnive oziroma ponarejene. Foto: EPA
Ameriški predsednik Donald Trump je navedbe v knjigi Boba Woodwarda označil za lažnive oziroma ponarejene. Foto: EPA

Woodward, ki je leta 1972 razkril t. i. afero Watergate, zaradi katere je odstopil takratni predsednik ZDA Richard Nixon, je Trumpa intervjuval 18-krat med lanskim decembrom in letošnjim julijem. Kot piše Woodward, mu je Trump, še preden je bila v ZDA potrjena prva smrtna žrtev, dejal, da je novi koronavirus "smrtonosna zadeva", a da ne želi povzročati panike, navaja BBC.

Trump: Ne želim povzročiti panike
Trump naj bi tako – glede na tonski posnetek, ki je prišel v medije – februarja Woodwardu povedal, da je novi koronavirus bolj smrtonosen kot gripa. "Gre za pet odstotkov proti enemu, tako da je to smrtonosna zadeva." 19. marca, ko so ZDA zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 razglasile izredne razmere, pa naj bi Trump Woodwardu dejal: "Želim umiriti zadevo. Ne želim povzročati panike."

Ameriški novinar Bob Woodward je napisal že drugo knjigo o Trumpu. Leta 2018 je namreč izdal knjigo
Ameriški novinar Bob Woodward je napisal že drugo knjigo o Trumpu. Leta 2018 je namreč izdal knjigo "Strah: Trump v Beli hiši". Foto: EPA

Trump: Knjiga je lažniva. Woodward ni imel nikoli povedati ničesar dobrega.
Knjiga Boba Woodwarda bo uradno izšla 15. septembra. Takoj ko so se v javnosti pojavili posamezni citati iz nje, jo je Trump označil za "fake" oziroma ponaredek. "Knjiga Boba Woodwarda bo lažniva, kot vedno, in tako kot so bile številne druge," je tvitnil Trump in Woodwarda označil za "družbenega povzpetnika", ki "nikoli ni imel ničesar dobrega povedati".

Fauci: Cepiva ne bo najmanj do začetka leta 2021
Medtem je direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje in svetovalec Bele hiše za novi koronavirus Anthony Fauci znova povedal, da v ZDA ne bodo imeli pripravljenega cepiva za distribucijo vsaj do začetka leta 2021. Trump je namreč v ponedeljek namignil, da bi lahko bilo cepivo pripravljeno že do predsedniških volitev 3. novembra.

Norveški poslanec Trumpa nominiral za Nobelovo nagrado za mir

Poslanec norveške populistične desne Napredne stranke Christian Tybring-Gjedde je za Nobelovo nagrado za mir leta 2021 nominiral ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Kot razlog je navedel njegovo vlogo pri sklenitvi dogovora o normalizaciji odnosov med Izraelom in Združenimi arabskimi emirati. Poslanec je izrazil upanje, da bodo sporazum razširili na druge arabske države, tako da bi na Bližnjem vzhodu dosegli trajen mir. Trump je novico o nominaciji že retvital in se zanjo na Twitterju tudi zahvalil.

Sorodna novica Woodward obremenil Trumpa, ta pa ga označuje kot "operativca demokratov"

"Za Afroameričane sem naredil več kot kateri koli drug predsednik z izjemo Lincolna."
Sicer pa je v knjigi med drugim opisan tudi odnos Trumpa do temnopoltih Američanov in njegovo razumevanje rasnih napetosti v ZDA. Woodward ga je junija v času protestov proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi vprašal, ali čuti potrebo, da razume izkušnjo temnopoltih v Ameriki. Trump je to gladko zanikal in se norčeval iz Woodwarda, da je "popil Kool-Aid". V tem primeru ta izraz pomeni, da je nekdo sprejel neko teorijo zaradi njene trenutne priljubljenosti. Trump je na to temo dodal, da je za Afroameričane naredil več kot kateri koli drug predsednik z izjemo Abrahama Lincolna, ki je odpravil suženjstvo.

Trump: Obama je bil precenjen. Mislim, da ni pameten.
Trump je sicer o svojih predhodnikih, denimo Baracku Obami, dejal, da je bil precenjen. "Mislim, da Obama ni niti pameten niti ni dober retorik," je zatrdil Trump, medtem ko naj bi Georgea W. Busha po navajanju CNN-a označil za bebca.