Trump je v preteklosti že kritiziral ugledne veterane ameriške vojske, v ponedeljek pa je bil kritičen do vojaških vodij, ki jih je angažiral prav on. Foto: Reuters
Trump je v preteklosti že kritiziral ugledne veterane ameriške vojske, v ponedeljek pa je bil kritičen do vojaških vodij, ki jih je angažiral prav on. Foto: Reuters

Trump: ameriški veterani so "zgube" in "bedniki"

"Ne rečem, da je vojska zaljubljena vame. Vojaki so, vodilni v Pentagonu pa verjetno ne. Njihova edina želja je vojna, da lahko vsa tista čudovita podjetja, ki izdelujejo bombe in letala, ostanejo srečna," je o ameriškem vojaškem vrhu Trump dejal na ponedeljkovi novinarski konferenci ob prazniku dela. Kot je poročal CNN, se odnosi med Trumpom in Pentagonom zaostrujejo, kar jim je potrdilo več predstavnikov vojske. Tega Pentagon uradno ni komentiral.

Cepivo bo zelo varno in zelo učinkovito in bo kmalu razdeljeno. Morda boste doživeli veliko presenečenje.

Donald Trump

Pred dnevi je The Atlantic poročal, da je Trump ob obisku ameriškega vojaškega pokopališča blizu Pariza leta 2018 padle ameriške vojake imenoval "bedniki" in "zgube". Med drugim naj bi skušal doseči tudi, da se ranjeni veterani ne bi mogli udeleževati parad. "Predsednikovi komentarji ponižujejo službo vojaških vodij in vojakov," se je odzval upokojeni častnik ameriške mornarice John Kirby. Te navedbe ameriški predsednik in Bela hiša zanikata. "Kdo bi rekel kaj takega? Samo žival bi dejala kaj takega," je Trump dejal na novinarski konferenci.

Sorodna novica Trump naj bi se posmehoval umrlim ameriškim vojakom

Trump oster tudi do Bidna

"Biden je neumen," se je Trump v ponedeljek odzval na očitke njegovega demokratskega protikandidata Joeja Bidna, da je ob epidemiji novega koronavirusa reagiral slabo, s tem pa ogrozil mnoga življenja. Trump zagotavlja, da bo cepivo proti virusu, ki je okužil 6,3 milijona Američanov in zaradi katerega jih je umrlo več kot 190.000, na voljo v "rekordnem času", morda že pred novembrskimi volitvami.

Ameriška vlada je že pred dvema tednoma obvestila zvezne države, naj se do konca oktobra pripravijo na distribucijo cepiva proti koronavirusu. Tega roka ni potrdil nihče od vodilnih znanstvenikov v ZDA. Biden je pozval, naj raje počakajo na njihovo mnenje: "Trump je povedal že toliko neresničnih dejstev, da me res skrbi, da se ljudje ne bodo dali cepiti, čeprav bomo imeli dobro cepivo. Nič, kar nam je do zdaj povedal, ni bilo res." Tudi podpredsedniška kandidatka demokratov Kamala Harris je v nedeljo zatrdila, da ne bo zaupala cepivu proti koronavirusu, če ga bo Trump dal na tržišče, ne da bi ga potrdili znanstveniki.

Ameriški predsednik se je na te pomisleke odzval z navedbami, da Biden in Harrisova z "lažno retoriko spodkopavata znanost in držita nazaj to neverjetno cepivo". Kot poroča ameriški dopisnik RTV Slovenija Andrej Stopar, so Centri za preprečevanje in nadzor nad nalezljivimi boleznimi CDC pod pritiskom administracije spreminjali smernice ravnanja proti pandemiji. Posledično je začela verodostojnost teh do nedavnega neodvisnih institucij kopneti.

Zbor Trumpovih podpornikov na praznik dela. Foto: Reuters
Zbor Trumpovih podpornikov na praznik dela. Foto: Reuters

Ameriško gospodarstvo okreva

Ob ameriškem prazniku dela je Trump pohvalil okrevanje ameriškega trga dela po epidemiji in ocenil, da bi se z Bidnom ta napredek ustavil.