Jaka Blažič v boju z Isaio Cordinierjem, ki je lani na medsebojnih tekmah dosegel 20 in 23 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič v boju z Isaio Cordinierjem, ki je lani na medsebojnih tekmah dosegel 20 in 23 točk. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so znova edini slovenski predstavniki v evropskih tekmovanjih. V skupini D se bodo pomerili z grškim Promitheasom, špansko Gran Canario, italijanskim Trentom, turškim Bursasporjem in najprej (sreda ob 20.00) torej z Nanterrjem. S klubom iz pariškega predmestja so se v Evropskem pokalu srečali že lani in obakrat izgubili. V prvi polovici skupinskega dela so Ljubljančani klonili na vseh petih tekmah – Nanterre je v Stožicah slavil s 93:87 – in si že skoraj zaprli vrata v drugi del, kar je bil cilj pred sezono. Toda z dobrim nadaljevanjem so ohranjali možnosti za preboj naprej, a le do gostovanja v Parizu, kjer so morali gostiteljem priznati premoč z 90:87 in tako končali evropsko pot.

"Kar nekaj časa smo čakali na to tekmo. Smo zelo motivirani in veseli, da se začenja. Čaka nas težak nasprotnik, ampak gremo v Francijo po zmago. Prve tekme so vedno pomembne, še posebej po takem obdobju, kot je za nami, da dobiš neko potrditev, da dobro delaš in si na pravi poti. To daje prepotrebno samozavest za naprej, in mislim, da se tega vsi zavedamo," je dejal Blažič, ki bo tudi letos glavni nosilec igre, kar je 30-letni Blejec dokazal že na pripravljalnih tekmah.

Jones že v Ljubljani, a bo prvo tekmo še izpustil

Zadnje srečanje v pripravljalnem obdobju, ko bi se morala pomeriti s Partizanom, je Olimpija odpovedala zaradi lažjih poškodb prvih dveh organizatorjev igre Kendricka Perryja in Roka Ukića, vendar sta poškodbi zdaj že pozdravila. Ljubljanska ekipa, ki je konec tedna opravila še testiranje na okužbo s koronavirusom – vsi so bili negativni –, se na pot podaja z 12 košarkarji. Manjkal bo Mangok Mathiang, ki je izgubljen vsaj za pol leta, v Stožicah pa bo ostal tudi Jarrod Jones, ki je prišel kot njegova zamenjava. Ameriški krilni center sicer že trenira z moštvom, a bo uvodni dvoboj Evropskega pokala še izpustil.

Golemac: Vsakega lahko premagamo

Lani so zmaji, ko so ostali brez drugega dela, Evropski pokal končali razočarani. Pred združitvijo se je zagrebški klub v tem tekmovanju redno uvrščal v drugi del, ljubljanski pa je nazadnje iz skupine v Evropi napredoval v sezoni 2015/16, takrat v Top32 Evropskega pokala. "V skupini nas čakajo dobri nasprotniki. Veliko bo odvisno od nas samih. Z vsakim lahko tekmujemo in proti nobenemu ne bomo v podrejenem položaju. Vsakega lahko premagamo in proti vsakemu lahko izgubimo. Najbolj pomembno bo, da se bomo dobro pripravili in dobro trenirali, posledično se bo to poznalo tudi na parketu. Vsaka tekma je najpomembnejša in vsako moramo vzeti, kot da je zadnja. Kot da gre za finale. Vsaka tekma v Evropi prinese veliko, še posebej na gostovanjih. Če slavimo v Parizu, bo to vrhunski dosežek," je pred svojim "evropskim" debijem v trenerski vlogi dejal Jurica Golemac.

Glavna nevarnost Isaia Cordinier

Faza spoznavanja je za nami. Začutili smo drug drugega. Verjamem, da bomo to pokazali tudi na prvi tekmi. Moramo igrati ekipno od prve do zadnje sekunde v sezoni in samo tako bomo dosegli dobre rezultate.

Jaka Blažič

Nanterre ima za sabo že dve tekmi v francoskem prvenstvu. Najprej je klonil pred Bourgom (82:95), kjer igra Alen Omić, nato pa premagal Limoges (76:85). Po besedah Golemca je ekipa, čeprav je nekoliko spremenjena, podobna lanski, saj so pripeljali košarkarje, podobne tistim iz minule sezone: "To je moštvo, ki ga je treba spoštovati. Vedno je v francoskem vrhu. Imajo odličnega reprezentanta Cordinierja, ki lahko igra na položajih ena, dva in tri. Je podoben košarkar kot Fournier, atletski, močan in samozavesten. Krije najboljše nasprotnikove igralce, v napadu pa organizira in zadeva. Imajo odlične izkušene Američane. Na 'playu' je Warren, potem sta tu še Buycks, ki je vedno na meji Lige NBA, in Stone, ki je že zelo dolgo v Evropi. Le s timsko igro in obrambo lahko pridemo do pozitivnega rezultata."

"Na Nanterre se že kar nekaj časa pripravljamo. To je ekipa, ki je fizično zelo dobro pripravljena. Zelo atletska tako pod obročem kot na zunanjih položajih. Največjo nevarnost predstavljajo njihovi zunanji igralci, ki imajo kar veliko točk v svojih rokah. Visoki igralci pa delajo dober posel pod obročema, predvsem s skoki in postavljanjem dobrih blokov zunanjim košarkarjem. Obenem moramo biti zelo pozorni na njihov protinapad. Tu bodo zelo nevarni," je o nasprotniku dodal Blažič.


SKUPINA D, 1. krog, sreda ob 20.00:
NANTERRE 92 – CEDEVITA OLIMPIJA

Ob 18.30:
PROMITHEAS PATRAS – GRAN CANARIA

Ob 19.00:
BURSASPOR – DOLOMITI E. TRENTO

Redni del sezone bo potekal med 30. septembrom in 16. decembrom.