Rafael Nadal je pokal mušketirjev prvič dvignil leta 2005, zdaj jih ima v zbirki že 13. Prav nič ne kaže, da je bil to njegov zadnji naslov, saj je Roland Garros znova na sporedu že konec maja. Foto: Reuters
Rafael Nadal je pokal mušketirjev prvič dvignil leta 2005, zdaj jih ima v zbirki že 13. Prav nič ne kaže, da je bil to njegov zadnji naslov, saj je Roland Garros znova na sporedu že konec maja. Foto: Reuters

33-letni kralj peska velikega tekmeca še nikoli ni tako nadigral kot tokrat. Pokazal je brezhibno predstavo, prisilil Đokovića, ki je tudi z gestami kazal na svojo nemoč, v napake. Srb je veliko poskušal s skrajšanimi žogicami, a ta taktika ni bila prava. Španec jih je večino ulovil, poleg tega pa je bil zanesljiv pri svojih udarcih, naredil je le 14 neizsiljenih napak, uspevalo mu je praktično vse, kar si je zamislil. Še posebno to velja za prva dva niza, ko je bil prvi igralec sveta popolnoma nemočen. Obračun je trajal dve uri in 41 minut.

Nadal brez izgubljenega niza do 13. naslova na pariškem pesku

Nadal letos v Parizu sploh ni izgubil niza, to je bila že njegova 100. zmaga na pariških igriščih. Izgubil je le dvakrat. Leta 2009 ga je v osmini finala šokiral Šved Robin Söderling, pred petimi leti pa je bil v četrtfinalu boljši Đoković.

Srb ostaja pri eni pariški turnirski zmagi in 17 zmagah na turnirjih za veliki slam. Letos je, če se ne upošteva diskvalifikacija v osmini finala v New Yorku, izgubil prvi dvoboj. Naredil je kar 52 neizsiljenih napak in predvsem v prvih dveh nizih deloval raztreseno. Serviral je le en as in bil daleč od uspeha.

87-letni Nicola Pietrangeli (desno), ki je osvojil Roland Garros leta 1959 in 1960, je podelil pokale. Foto: Reuters
87-letni Nicola Pietrangeli (desno), ki je osvojil Roland Garros leta 1959 in 1960, je podelil pokale. Foto: Reuters

Rafa drugič zavezal kravato velikemu tekmecu
Že začetek težko pričakovanega finala je postregel z dramo. Nadal je namreč takoj Đokoviću odvzel igro na njegov servis in povedel z 1:0. Srb je poskušal z rebrejkom, a se mu zaradi neizsiljenih napak ni izšlo. A nato je Nole še slabše serviral in ponudil Rafi dve priložnosti za drugi odvzem servisa: prvo je še izničil, druge pa ne in po vsega 21 minutah dvoboja je Nadal povedel s 3:0. Nadaljevalo se je v istih ritmih Španca, ki je Srbu odvzel tudi tretji servis. Nadal je nato dokončal delo in za osvojeni prvi niz z asom zavezal Đokoviću kravato.

Šele drugič v dolgi medsebojni zgodovini se je zgodilo, da je eden izmed teniških velikanov dobil niz s čistih 6:0. Lani je Nadal finale v Rimu začel s kravato, nato drugi niz izgubil, a na koncu osvojil prestižni turnir na pesku.

Đoković je bil v finalu popolnoma nemočen. Naredil je kar 52 neizsiljenih napak. Foto: Reuters
Đoković je bil v finalu popolnoma nemočen. Naredil je kar 52 neizsiljenih napak. Foto: Reuters

Đokoviću uspelo rešiti dve igri v drugem nizu
V uvodni igri drugega niza se je Srbu uspelo rešiti po 15/40, vendar je nato v tretji igri Španec unovčil tretjo priložnost za brejk. Đoković je tudi v peti igri izgubil začetni udarec, v šesti igri pa je Nadal prvič zadržal servis brez oddane točke. Pri 0:6 in 1:5 je Nole pogledal proti zaprti strehi stadiona Philippa Chatrierja, ko je le uspel znižati na 2:5. V osmi igri je Nadal unovčil tretjo priložnost za vodstvo z 2:0 v nizih.

Tretji niz najbolj izenačen
Tretji niz je bil izenačen. Đokoviću je uspelo zadržati prvi dve igri na svoj servis, a nato je v peti igri oddal začetni udarec brez osvojene točke. V šesti igri drugega niza je Đoković edinkrat na obračunu odvzel servis Nadalu. Glasno se je razveselil izenačenja na 3:3 in prvič tudi pokazal čustva.

Srb je povedel s 5:4, več pa mu ni uspelo. V enajsti igri je pri 30/40 serviral še četrto dvojno napako in Nadal je prišel do ključnega brejka. Obračun je zaključil brez izgubljene točke v 12. igri, končal je v slogu – s četrtim asom.

Nadal ima na pariškem pesku okroglih 100 zmag, doživel pa je le dva poraza. Foto: Reuters
Nadal ima na pariškem pesku okroglih 100 zmag, doživel pa je le dva poraza. Foto: Reuters

Nadal upa, da bodo tribune polne maja
"Zelo smo lahko srečni, da lahko sploh še igramo tenis. Organizatorji Roland Garrosa so se zares izkazali. Zame je igrišče Philippa Chatrierja nekaj res posebnega. Tu zares uživam. Nikoli si nisem mislil, da bom lahko ta turnir osvojil 13-krat. Upam, da se bomo maja vrnili na to prizorišče in na novem stadionu igrali pred polnimi tribunami," je v zmagovalnem govoru povedal Nadal.

Đoković: Na lastni koži sem občutil, zakaj je Nadal kralj peska
"Na tem igrišču Nadal res igra neverjetno. Na lastni koži sem občutil, zakaj je Nadal kralj peska. Nisem zadovoljen s svojo predstavo, a nadigral me je precej boljši tekmec. Vesel sem, da smo lahko odigrali turnir za grand slam v teh težkih razmerah," je dejal Đoković, ki ostaja pri eni zmagi na Roland Garrosu, najboljši je bil junija 2016.

Na pesku že 18:7 za Nadala
Teniška zvezdnika sta se v karieri pomerila kar na 56 medsebojnih obračunih (Đoković vodi z 29:27), prvič pa sta igrala prav na Roland Garrosu leta 2006, ko je po predaji Noleta v polfinale napredoval Nadal. Na pesku zdaj vodi Španec kar z 18:7. 34-letnik je na pariškem pesku sedemkrat premagal Đokovića, dvakrat v finalu (2012, 2014).

Federer čestital Nadalu ob izenačenju rekorda
Roger Federer, ki je zaradi poškodbe že končal sezono, je na družbenih omrežjih čestital Nadalu za 20. naslov na turnirjih velike četverice. S tem je 34-letnik z Majorke izenačil rekord Federerja, oba pa imata zdaj tri naslove na grand slamih več od Đokovića.

"Vselej sem do svojega prijatelja in šampiona Rafaela Nadala čutil neizmerno spoštovanje. Je moj največji tekmec v dolgih letih in prepričan sem, da sva drug drugega prisilila, da sva postala boljša igralca," je zapisal 39-letnik iz Basla na družbenih omrežjih.

"Zame je velika čast, da mu lahko čestitam ob osvojenem 20. naslovu na turnirjih za grand slam. Še posebej izjemno je dejstvo, da je na igriščih Roland Garrosa zmagal neverjetnih 13-krat, kar je zagotovo eden največjih dosežkov v športu," je dodal prav tako zmagovalec 20 turnirjev za grand slam.

Za konec je Švicar, ki je letos nastopil le na Odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, pozneje pa je zaradi poškodbe kolena predčasno končal sezono, dodal še: "Upam, da je številka 20 zgolj naslednji korak v nadaljevanju najine poti."

Roland Garros, posnetek celotnega moškega finala

Baboseva in Mladenoviceva najboljši med dvojicami
Madžarka Timea Babos in Francozinja Kristina Mladenovic sta zmagovalki v konkurenci ženskih dvojic. V finalu sta bili boljši od Čilenke Alexe Guarachi in Američanke Desirae Krawczyk s 6:4 in 7:5 ter ubranili lanski naslov.

Drugi nosilki sta s tem prišli do četrte zmage na turnirjih velike četverice, Francozinja pa ima še en naslov več, ki ga je osvojila z rojakinjo Caroline Garcia leta 2016 prav tako na Roland Garrosu. Za zmago sta si Madžarka in Francozinja razdelili 319.652 evrov.

Đoković bo po grenkem porazu vse misli usmeril k turnirjem za grand slam

Finale (M):
NADAL (ŠPA/2) – ĐOKOVIĆ (SRB/1)
6:0, 6:2, 7:5

StatistikaĐokovićNadal
Prvi servis (%)6765
Asi14
Dvojne napake41
Neizsiljene napake5214
Winnerji3831
Osvojene točke77106
Priložnosti za brejk1/57/18
Točke na mreži18/279/17

Dvojice (Ž), finale:
BABOS-MLADENOVIC (MAD/FRA/2)
GUARACHI-KRAWCZYK (ČIL/ZDA/14)
6:4, 7:5