Pariz je peskovnik Rafaela Nadala, toda tudi Novak Đoković igra v izjemni formi. Foto: Reuters
Pariz je peskovnik Rafaela Nadala, toda tudi Novak Đoković igra v izjemni formi. Foto: Reuters

Srb in Španec se bosta za pariško krono udarila v nedeljo ob 15.10. Prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

56. del najdaljše nadaljevanke v zgodovini
To bo že 56. poglavje njunih medsebojnih dvobojev. Še nobena teniška klasika v zgodovini ni imela toliko nadaljevanj. Z 29:26 vodi Đoković, ki je dobil tudi zadnji obračun januarja letos v Avstraliji na novoustanovljenem ATP-pokalu. Toda Pariz je peskovnik Rafaela Nadala, ki lahko v nedeljo dvigne 13. pokal mušketirjev. S tem bi se na večni lestvici osvojenih turnirjev za grand slam izenačil z Rogerjem Federerjem – pri številki 20.

Đoković ne skriva, da je njegov cilj biti rekorder po osvojenih turnirjih za grand slam. V svojih vitrinah ima 17 lovorik in z nedeljsko zmago bi se še dodatno približal večnima tekmecema. Ob tem bi postal edini tenisač, ki je v odprti eri slavil na vsakem turnirju za grand slam vsaj dvakrat.

Žogica odskakuje devet centimetrov manj kot lani
Nadal je do finala prišel brez izgubljenega niza. Hladno oktobrsko vreme ni po Špančevem okusu, saj žogica ne odskakuje tako visoko kot v toplejšem juniju. Izračunali so, da je v povprečju odboj žogice za devet centimetrov nižji kot lani, kar je voda na mlin njegovih tekmecev. A junaka, ki bi mu odvzel vsaj niz, še ni bilo. Blizu sta bila Jannik Sinner in Diego Schwartzman, vendar je jekleni Rafa odbil vse napade.

Le Söderling in Đoković usodna za Nadala na skupno 101 dvoboju
Zdaj mu bo nasproti stal njegov najbolj neugoden tekmec in eden od dveh junakov, ki sta Nadala v Parizu premagala. Rafa je na Roland Garrosu zmagal na 99 dvobojih, edina sta mu skalp vzela Robin Söderling leta 2009 in Đoković v četrtfinalu leta 2015.

V finalih grand slamov 4:4
Nole in Rafa sta se v finalu turnirjev za grand slam srečala osemkrat. Izid je 4:4. Đoković lahko optimizem gradi predvsem na zadnjem obračunu, ko je januarja lani Nadalu odčital pravo teniško lekcijo in slavil s 6:3, 6:2, 6:3. Prvi igralec sveta priznava, da je bila to verjetno ena od njegovih najpopolnejših iger v karieri. V finalu Pariza sta igrala dvakrat, tako leta 2012 kot 2014 je Nadal slavil v štirih nizih.

Na pesku boljši Nadal, v finalih Đoković
Zadnje tri dvoboje na pesku je dobil Nadal (Rim-Madrid-Rim, 2016–2018), ki na tej podlagi proti Srbu vodi s 17:7. V Parizu je izkupiček 6:1 v korist Nadala, ki je na grand slamih boljši z 9:6, a v finalih zaostaja 11:15.

Hladna nedelja voda na mlin Đokovića
V nedeljo naj v Parizu ne bi deževalo, bo pa precej hladno, okoli 13 stopinj Celzija. Te razmere bolj ustrezajo Đokoviću, saj žogice po "top spin" udarcih Nadala ne bodo odskakovale tako visoko in bo Srb lažje unovčeval prodornejšo igro.

Jim Courier, zmagovalec Pariza v letih 1991 in 1992, opozarja še na nekaj. "Mrzlo bo in težko bo neposredno zaključevati točke. Zato verjamem, da bo ključ zmage v skrajšanih žogicah. Ta udarec bo še posebej pomemben. Nadal ga bolj igra na forhend strani, Đoković na bekend strani. Kdor ga bo bolje igral in izkoriščal prave trenutke, bo v prednosti," meni Courier.

Stavnice v vlogo favorita postavljajo Nadala, ki ima kvoto 1,70. Kvota na zmago Đokovića je 2,25.