Dolgoletnega direktorja Instituta
Dolgoletnega direktorja Instituta "Jožef Stefan" Jadrana Lenarčiča (na fotografiji) bo nasledil Boštjan Zalar. Foto: BoBo

Direktorja imenuje in razrešuje upravni odbor s soglasjem vlade. Ta je v četrtek soglašala, da vodenje instituta prevzame Boštjan Zalar.

Zalar je doktoriral na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani. Zaposlen je na institutu na odseku za fiziko trdne snovi in je redni profesor za področje fizike materialov na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana.

Vlada je Jadranu Lenarčiču, ki se za nov mandat ni potegoval, saj je želel mesto prepustiti mlajšim, sredi junija na željo upravnega odbora podaljšala mandat kot vršilcu dolžnosti. Upravni odbor je namreč menil, da je glede na izredne razmere, nastale zaradi epidemije covida-19, to za institut najvarnejša in najrazumnejša možnost.

Za novega direktorja se je ob Zalarju potegoval Leon Cizelj, ki je prav tako zaposlen na inštitutu in je redni profesor jedrske tehnike na Fakulteti za matematiko in fiziku Univerze v Ljubljani. Oba sta morala pred znanstvenim svetom in upravnim odborom predstaviti vizijo razvoja inštituta.

Poslanstvo inštituta je v ustvarjanju, širjenju in prenosu znanja na področjih naravoslovnih in tehniških znanosti ter znanosti o življenju. Inštitut izvaja raziskave in razvoj tehnologij, kot so nanotehnologija, novi materiali, biotehnologija, tehnologija vodenja in proizvodnje, komunikacijska tehnologija, računalniška tehnologija in tehnologija znanja, okoljska tehnologija ter reaktorska tehnologija.