Hitri testi v tujini skoraj za 50 odstotkov cenejši

O hitrih testih veliko slišimo pri nas v zadnjih tednih. Niso poceni. Zdravstveno ministrstvo je odobrilo uporabo 31 testov različnih dobaviteljev. Koliko za njih plačujejo bolnišnice? Ena izmed ugotovitev: v tujini je test skoraj za 50 odstotkov cenejši.

Na seznamu je 31 dobaviteljev, cene hitrih testov za covid-19 v bolnišnicah pa zelo različne. Drago jih plačujeta UKC Ljubljana in UKC Maribor, in sicer 24,09 evra za kos. Dobavlja jih podjetje Genos, izdeluje pa ameriško podjetje Quidel. Še dražje iste teste plačuje jeseniška bolnišnica, kjer na kos odštejejo kar 32 evrov.

Za preverjanje rezultatov je potreben čitalnik, ki so jih dobili v brezplačno uporabo, toda na njih drugih, cenejših testov ni mogoče uporabljati.

Za vse teste čitalniki niso potrebni. V bolnišnici v Slovenj Gradcu za takšne teste odštejejo le dobrih 5 evrov, kar nekajkrat manj torej. Testirali so tako ljudi brez simptomov kot simptomatične bolnike in potem rezultate preverili še s daljšim PCR-testom.

"Kar se tiče zanesljivosti oziroma specifičnosti testa, je ta kar 92-odstotna, kar je kar visoka številka za hitre teste." pravi dr. Jana Makuc, strokovna direktorica bolnišnice Slovenj Gradec. Cenejše teste kot UKC Ljubljana uporabljajo tudi na Onkološkem inštitutu in v Splošni bolnišnici Celje, stanejo od 7 do slabih 12 evrov.

Če so cene enakih testov v bolnišnicah, kjer smo jih preverjali, enake, za tujino to ne velja. Test podjetja Roche pri nas stane 7,12 evra, na Slovaškem, po naših podatkih, pa le 3,9 evra. Ali drugače, če bi Slovenija kupila 100 tisoč testov, bi zanje odštela 322 tisoč evrov več kot Slovaška. V Nemčiji, kjer je na voljo 178 različnih testov, je cena okoli 8 evrov.

V Sloveniji bi potrebovali okoli od 50 do 100 tisoč testov. Uporabljajo se za testiranje bolnikov, zdravstvenih delavcev in kmalu tudi zaposlenih. Ministrstvo za zdravje bo zato določilo najvišjo ceno, ki jo bo povrnilo za opravljen bris in test.

Kdo bo opravljal hitre teste in zagotovil teste domovom za starejše?