Nobeden od napadov na civiliste se ni zgodil v času vojnih spopadov, ampak v okoliščinah, ki bi ob morebitnem sojenju podpirale navedbe, da so to vojni zločini. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters
Nobeden od napadov na civiliste se ni zgodil v času vojnih spopadov, ampak v okoliščinah, ki bi ob morebitnem sojenju podpirale navedbe, da so to vojni zločini. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Organizacija Paula Beretona je dve leti preiskovala navedbe, da je manjša skupina elitnih enot avstralske vojske, med katerimi je bila večina pripadnikov posebne enote letalskih sil (SAS), ubila in mučila afganistanske civiliste.

Skupina, ki naj bi žrtvam v določenih primerih prerezala vratove, ob tem pa se hvalila in ustvarjala seznam ubitih, naj bi po navajanju dolgo pričakovanega poročila svoje zločine upravičevala z lažnimi trditvami, da so bili civilisti nevarni in oboroženi. Tako naj bi k truplom po navajanju poročila nastavljala mobilne telefone in orožje.

Znaki vojnih zločinov

To je "nezaslišano in globoko" razočaranje avstralske vojske, navaja omenjeno poročilo, ki opisuje, da se je zgodilo 23 podobnih incidentov, v katerih so vojaki iz posebnih enot ubili oziroma posredovali pri umoru 39 ljudi.

Sorodna novica Posebni avstralski tožilec za vojne zločine bo preučil delovanje vojakov v Afganistanu

Nobeden od napadov na civiliste se ni zgodil v času vojnih spopadov, ampak v okoliščinah, ki bi ob morebitnem sojenju podpirale navedbe, da so to vojni zločini. Nobena od žrtev ni bila ali ni bila več del vojaških sil v Afganistanu. Poročilo navaja 25 osumljenih, ki so izvajali zločine ali pri tem sodelovali, med žrtvami so domačini in kmetje. Nekateri izmed osumljenih vojakov še vedno služijo v avstralski vojski.

Ker so večino žrtev ujeli in imeli pod stalnim nadzorom, bi morale biti pod zaščito mednarodnega prava, poroča Guardian.

Umore naj bi izvajali novinci

Glede na dokaze je mogoče sklepati, da so umore civilistov izvajali mlajši vojaki, k čemur naj bi jih napotili starejši kolegi. To naj bi bila prva kri, ki so jo prelili, s čimer naj bi se privadili ubijanja v vojski.

"Značilno je bilo, da je poveljnik patrulje s seboj vzel ujetnika in mlajšega člana, ki ga je usmeril k temu, da ujetnika ubije," je zapisano v poročilu. Da bi se izognili preiskavam, naj bi si izmislili ozadja, s katerimi so svoja dejanja upravičili.

Junaki in "polbogovi"

Poročilo opozarja, da krivde za zločine ni mogoče pripisati vodstvu avstralske vojske, ampak njihovim podrejenim, vodjem patrulj, na katere so vojaki gledali kot na "polbogove", ki so jih slavili kot junake in so bili neustavljivi.

Preiskave in opravičila

Avstralija je zagotovila, da bo sprožila preiskavo in – če bo zbranih dovolj dokazov – bodo osumljencem sodili.

Vodja avstralske vojske, general Angus Campbell, je zagovotil, da bodo "sramotnemu" in "globoko šokantnemu" poročilu sledile posledice. Dejal je, da je to najverjetneje najbolj sramotno dogajanje v zgodovini avstralske vojske, in poudaril, da "nezakonito pobijanje civilistov in zapornikov nikoli ni sprejemljivo."

Avstralski premier Scott Morrison. Foto: Reuters
Avstralski premier Scott Morrison. Foto: Reuters

Dodal je še, da je upošteval vseh 143 priporočil, ki jih navaja dokument, poleg tega je spremenil nekatere vidike organizacije vojaških sil in prevetril sistem nagrajevanja. Preklical je nagrado, ki so jo dobile posebne enote za služenje v Afganistanu med letoma 2007 in 2013.

"Za kakršna koli neprimerna dejanja avstralskih vojakov se prebivalcem Afganistana v imenu avstralskih vojaških enot iskreno in brez zadržkov opravčujem," je dejal Campbell. Ob tem je dodal: "Za kakršne koli prestopke avstralskih vojakov se opravičujem tudi prebivalcem Avstralije." Ob tem je opozoril, da te "nezakonite poti" večina vojakov ni izbrala, poroča Guardian.

Avstralski premier Scott Morrison je poklical afganistanskega predsednika Ashrafa Ghanija in izrazil "najgloblje obžalovanje". Morrison je sicer že pred izdajo poročila posvaril, da bo to "zahtevna in težka novica za Avstralce."

Ugotovitve so predali posebnemu tožilcu, ki je pristojen za vojne zločine, v preiskavi so obravnavali 57 incidentov in zaslišali več sto prič.

Avstralski vojaki v Afganistanu

Po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001 je Avstralija v Afganistan poslala več kot 26.000 svojih pripadnikov, da bi tam pomagali ameriškim vojakom v boju proti talibanom, Al Kaidi in drugim skrajnim skupinam.

Državo so uradno zapustili leta 2013, od takrat pa se je pojavilo že več poročil o krutih zločinih, ki so jih povezali z avstralskimi silami. Med drugim uboj šestletnika med racijo in ustrelitev zapornika, da bi prihranili prostor na helikopterju.