Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kje je zanka? No, do te "normale" so v resnici upravičeni zgolj tisti, ki si jo lahko privoščijo.

Vzemimo za primer Soneva Fushi, zasebni otok, na katerem se nočitev trenutno giblje pri okoli 3800 evrih.

Vsak gost se mora ob prihodu testirati na covid-19, nato pa počakati v samoizolaciji v svoji vili, dokler ne dobi negativnega izvida testa ‒ kar je naslednje jutro. Potem pa se zabava lahko začne.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Popolnoma prosto se lahko gostje gibljejo po otoku, se družijo brez upoštevanja covidne medsebojne razdalje, snorkljajo v kristalno čistem morju, uživajo v samopostrežnih zajtrkih na plaži, pri čemer mask ni na spregled.

Maldivi so ena redkih držav, v katere se da potovati (skoraj) brez omejitev.

Država, sestavljena iz 1.200 rajskih otokov, je svoje meje odprla julija, brez obveznih testov in brez karantene, nato pa septembra pogoje zaostrila z obveznim negativnim testom ob prihodu. Prav tako morajo prišleki 24 ur pred poletom izpolniti spletni zdravstveni formular, poroča CNN.

Pandemija pod nadzorom, Maldivi "varna destinacija"

Sorodna novica Kako je v živo videti rajski oddih v luksuznem letovišču?

Država s pol milijona prebivalci ima epidemijo novega koronavirusa pod nadzorom ‒ od začetka pandemije so zabeležili manj kot 13.000 primerov, 46 ljudi je s covidom-19 umrlo. V zadnjih 24 urah so poročali o 14 novih primerih okužb.

Svetovni potovalni in turistični svet (WTTC) je Maldive 15. septembra označil za "varno destinacijo".

Kot vse države, ki se močno zanašajo na turizem, je tudi Maldive, kjer turizem predstavlja kar 66 odstotkov BDP-ja, kriza močno prizadela.

S 15-odstotnim porastom obiska so lani s skupno 1,7 milijona turistov imeli sanjsko sezono, za letos so upali, da bodo dosegli 2 milijona.

Sorodna novica “Čudežno” obvladanje pandemije na račun popolne zaprtosti

Po navedbah Alija Waheeda, ministra za turizem, so posledice pandemije bolj uničujoče od cunamija leta 2004 in finančne krize leta 2008. Tudi to je verjetno razlog, da so bili Maldivi med prvimi, ki so se znova odprli.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Soneva Fushi je sicer zgolj eden od vrste luksuznih letovišč na Maldivih, ki izvajajo brezplačno testiranje vseh gostov, v času samoizolacije pa gost prejme zajeten šop vavčerjev za hrano, pijačo in različne (solo) dejavnosti, navaja CNN.

Če je vaš izvid negativen, se dopust lahko začne, če pa je pozitiven, vas čaka 14-dnevna karantena v eni izmed vil ‒ brez doplačila.

Kar je denimo popolnoma drugače kot denimo na Tajskem, kjer mora vsak turist trenutno ob prihodu za 14 dni v obvezno karanteno v enem izmed "karantenskih" hotelov, kjer si morate vse stroške poravnati sami.