Jan Oblak je v Ligi narodov ostal nepremagan v reprezentančnem dresu, v La Ligi v novi sezoni brani skoraj 94-odstotno (30/32), vseeno pa ima šibko točko: Ligo prvakov in 7 prejetih golov iz samo 11 strelov na 4 tekmah. Pri tem je kar štiri žoge iz lastne mreže pobral ob brodolomu pri evropskem prvaku Bayernu. V torek se bodo Škofjeločan in Madridčani v LP-ju znova postavili proti Bavarcem. Foto: Reuters
Jan Oblak je v Ligi narodov ostal nepremagan v reprezentančnem dresu, v La Ligi v novi sezoni brani skoraj 94-odstotno (30/32), vseeno pa ima šibko točko: Ligo prvakov in 7 prejetih golov iz samo 11 strelov na 4 tekmah. Pri tem je kar štiri žoge iz lastne mreže pobral ob brodolomu pri evropskem prvaku Bayernu. V torek se bodo Škofjeločan in Madridčani v LP-ju znova postavili proti Bavarcem. Foto: Reuters

25 tekem neporaženi v La Ligi
Na sobotni tekmi 9. kroga sezone 2020/21 je Atletico pri Valencii slavil z 1:0 in s šesto zaporedno prvenstveno zmago utrdil 2. mesto La Lige.

Vodilni Real Sociedad iz Donostie ima točko prednosti, a Atletico mora odigrati še dve zaostali ligaški tekmi – iz 1. kroga doma proti Sevilli in iz 2. kroga pri Levanteju.

Po četrtini odigranega prvenstva so rojiblancos postali novi papirnati favoriti za osvojitev naslova prvaka Španije, saj Real Madrid s tekmo več zaostaja 6 točk, Barcelona pa z istim številom tekem že kar 9. Predvsem pa Diego Simeone in druščina že 25 krogov oz. vse od 1. februarja in madridskega derbija ne pozna poraza v Španiji, v novi sezoni ob tem sploh še niso zaostajali.

112-krat nepremagan na 200 prvenstvenih tekmah
Jan Oblak
je temelj uspeha, saj poveljuje granitni obrambi, katere uspešni recept je kot kapetan to jesen uspešno prenesel tudi v reprezentanco Slovenije. 27-letni Slovenec je na Mestalli ob jubilejnem 200. ligaškem nastopu zbral nove tri obrambe, s čimer je že 112. zaklenil vrata v v La Ligi. Mimogrede: ni prejel zadetka na peti zaporedni tekmi: treh ligaških, v Ligi prvakov in v Ligi narodov.

Sorodna novica Oblak ključni mož tako Slovenije kot Atletica Madrida

Rekord Miguela Reine popravil za 42 golov
Škofjeloški zid je tako nepremagan kar na 56 odstotkih ligaških tekem – za primerjavo v istem obdobju Manuel Neuer zaklepa vrata 49-odstotno, Alisson Becker pa 48-odstotno. Na preostalih 88 tekmah je Oblak prejel 123 golov. Ali povedano še drugače: Oblaktopus prejme en gol v povprečju na 145 preigranih ligaških minut. S Slovencem v vratih je Atletico pri tem v slabih šestih sezonah iztržil 120 zmag in 52 remijev, izgubil pa le 28-krat.

Oblak je kot drugi kapetan ekipe zdaj tudi med staroselci pri Atleticu. Ob vsakem prestopnem roku se pojavljajo govorice, kako bi ga zlasti bogati angleški klubi lahko odkupili, a enkrat je že zavrnil možnost prestopa v Chelsea. Foto: Reuters
Oblak je kot drugi kapetan ekipe zdaj tudi med staroselci pri Atleticu. Ob vsakem prestopnem roku se pojavljajo govorice, kako bi ga zlasti bogati angleški klubi lahko odkupili, a enkrat je že zavrnil možnost prestopa v Chelsea. Foto: Reuters

Kar za 42 golov je Oblak izboljšal do zdaj rekordni dosežek Miguela Reine, ki je v dresu Cordobe, Barcelone in Atletica med letoma 1964 in 1975 v prvih 200 ligaških tekmah dobil 165 golov. Očetu Pepeju Reini sta se v preteklih desetletjih še najbolj približala dve vratarski ikoni Barcelone Victor Valdes (176 prejetih golov/200 tekmah) in Andoni Zubizarreta (180 prejetih golov/200 tekmah).

Na pol poti do rekorda Zubizarrete
Ravno sloviti baskovski vratar je sicer vratarski rekorder La Lige s 622 ligaškimi nastopi za Athletic Bilbao, Barcelono in Valencio v letih 1981–1998, pri čemer je Zubizarreta 234-krat ostal nepremagan. Pred Oblakom je po številu nedotaknjenih mrež samo še devet vratarjev, med elitno druščino 25 čuvajev mreže, ki so v La Ligi nastopili več kot 200-krat, pa dobiva odločno najmanj golov – povprečno le 0,62 gola/tekmo. S povprečjem 0,83 prejetega gola/tekmo mu je zgodovinsko še najbližji Victor Valdes. (vir Marca)

V dresu Atletica je Oblak postal šele drugi čuvaj mreže z 200. ligaškimi nastopi, pred njim je to uspelo le klubski legendi Abelu Resinu (243 tekem v La Ligi med letoma 1986–1995; 94-krat nepremagan).

Samirja Handanović in Jana Oblaka ob nedotaknjenih mrežah druži tudi pomanjkanje lovorik v Italiji oz. v Španiji. Za spremembo od Škofjeločana je Ljubljančan pri 36 letih celo brez ene same članske trofeje. Nazadnje je z Interjem ostal praznih rok v avgustovskem finalu Evropske lige. Foto: Reuters
Samirja Handanović in Jana Oblaka ob nedotaknjenih mrežah druži tudi pomanjkanje lovorik v Italiji oz. v Španiji. Za spremembo od Škofjeločana je Ljubljančan pri 36 letih celo brez ene same članske trofeje. Nazadnje je z Interjem ostal praznih rok v avgustovskem finalu Evropske lige. Foto: Reuters

Najbližje Oblakovim dosežkom rojak Handanović
Otrok Olimpije je prvi ligaški nastop v dresu Atletica kljub oznaki najdražjega vratarskega nakupa v zgodovini La Lige dočakal šele 21. marca 2015, ko je proti Getafeju (2:0) seveda ohranil mrežo nedotaknjeno. Vse od ligaškega debija – nepremagan je bil na prvih treh tekmah – pred petimi leti in pol pa vse do danes je po merilu nepremagljivosti na prvenstvenih tekmah razred zase v najmočnejših petih evropskih ligah.

Kdo je ob Oblaku največkrat v zadnji petletki zaklenil svoja vrata? Kapetan Interja Samir Handanović (76-krat na 204 tekmah).

VratarKlubNepremaganPrvenstvene tekme
JAN OBLAKATLETICO MADRID112200
Samir HandanovićInter76204
Thibaut CourtoisChelsea/Real Madrid69173
David De GeaManchester United69199
Manuel NeuerBayern67139
Hugo LlorisTottenham66177
Marc-Andre ter StegenBarcelona65154
Anthony LopesLyon63188
Kasper SchmeichelLeicester City62196
Roman BürkiBorussia Dortmund61172

Med šesterico vratarjev za The Best
Ne preseneča, da ga je kljub zaradi pandemije okrnjeni nogometni sezoni Fifa nominirala med šesterico finalistov za izbor najboljšega vratarja sveta v letu 2020. Za vratarsko lovoriko The Best se Jan Oblak poteguje v izbrani druščini: Alisson Becker (Liverpool/Brazilija), Thibaut Courtois (Real Madrid/Belgija), Keylor Navas (PSG/Kostarika), Manuel Neuer (Bayern/Nemčija) in Mac-Andre ter Stegen (Barcelona/Nemčija).

Napredna statistika: Preprečil 52 pričakovanih golov

Pregovorna trdna obramba Atletica je resnična, kar dokazuje napredna statistična analiza. Po pričakovanih golih iz strelov v okvir vrat (xGoT) dobi Jan Oblak v povprečju le 0,85 pričakovanega gola na tekmo.

Med stoterico najboljših vratarjev v preteklih petih letih in pol so z manj nevarnimi streli na tekmah soočeni le štirje: Alisson (0,83), Buffon (0,83), Neuer (0,81) in Ederson (0,77).

A po drugi strani je Oblak razred zase po preprečenih pričakovanih golih: skupno je od marca 2015 prejel 52 golov manj, kot bi jih lahko zaradi kakovosti strelov, s katerimi se je soočil. Na vratarski lestvici, ki temelji na izračunu pričakovanih golov, mu sledijo Hugo Lloris (34 preprečenih golov), Wojciech Szczesny (29), Lukasz Fabianski (27) ... (vir: StatsPerform)

Kaj je metrika pričakovanih golov xG? Vabljeni k branju in poslušanju SOS odmeva št. 15.

Klubu še ni pribranil španske trofeje
A v primerjavi s tekmeci za naziv najboljšega vratarja sveta ima Oblak eno hibo – pomanjkanje lovorik, zaradi česar je tudi posamična priznanja doslej dobival na podlagi statističnih meril, medtem ko je v novinarskih in stanovskih izborih ostajal praznih rok.

Kot prvi vratar Atletica je še brez domačega slavja – pod taktirko Diega Simeoneja je postal prvak Evropske lige 2018, poleti je sledila še osvojitev Uefinega superpokala. Za primerjavo: v sezoni 2013/14, ko je z obema rokama zagrabil priložnost za preboj pri Benfici, je z lizbonskim klubom osvojil kar tri lovorike: državno prvenstvo, pokal in še ligaški pokal, pri vseh treh pa je imel pomembno besedo s svojimi obrambami.

Štirikratni zaporedni prejemnik zamore
Po prestopu, vrednem 16 milijonov evrov, poleti 2014 je z Atleticom sicer takoj osvojil španski superpokal, a v vlogi rezervista, branil je Miguel Angel Moya. Šele ko se je ta poškodoval na povratni tekmi osmine finala Lige prvakov proti Leverkusnu, je dočakal pravo priložnost. Od takrat je Oblak kljub ponavljajočim se težavam z ramo izpustil samo 10 ligaških tekem. Zapored je osvojil štiri lovorike zamora za čuvaja mreže s povprečno najmanj prejetimi goli na tekmo v La Ligi. Niz je pretrgal lani, ko ga je prekosil Courtois iz vrst mestnega tekmeca Madrida.

A letos je po prvi četrtini prvenstva že v ogromni prednosti, pri čemer pa še zdaleč ne samo zaradi pregovorne Simeonove discipline in obrambi podrejene igre. S 30 obrambami je namreč peti vratar prvenstva po številu obramb, s 93,75-odstotnim deležem obramb pa je znova vodilni med vratarji najboljših petih evropskih lig.

Kot reprezentant Slovenije prvak samo Krhin
Vendar vsi ti rekordni statistični dosežki bodo zaman, če ne bo kronanja s klubsko lovoriko, po možnosti z državnim naslovom. Slovenec še ni bil prvak Španije. Če se zazremo v sodobno slovensko nogometno zgodovino, vidimo, da je bil prvak v eni izmed Top 5 lig Evrope en sam samcati slovenski reprezentant – Rene Krhin je pri Interjevem naslovu v sezoni 2009/10 na petih nastopih zbral 65 minut igre. (Tretji vratar Vid Belec je kot eden izmed 25 igralcev Interja prejel medaljo za naslov v Ligi prvakov, ne pa za Serio A).

Tik pred osamosvojitvijo je v vidni vlogi s Sampdorio prvak Italije postal Srečko Katanec (1990/91), Branko Oblak je postal prvak Nemčije z Bayernom v svoji zadnji sezoni 1979/80, nato se je nenadoma upokojil. Z naslovom v Top 5 bi se Oblak vpisal že tudi med legende slovenskega nogometa.

Bo Atletico izkoristil vse slabosti in napake Madrida in Barcelone ter ju zrinil s prestola La Lige?
Bo Atletico izkoristil vse slabosti in napake Madrida in Barcelone ter ju zrinil s prestola La Lige? "Zdaj ali pa nikoli," prevladuje ocena nogometnih analitikov v Španiji, a Atletico z Oblakom in Simeonejem na čelu za zdaj ponavlja, da gredo od tekme do tekme, krog za krogom. Foto: Reuters