FedExov tovornjak zapušča osrednje skladišče cepiva v Michiganu. Foto: Reuters
FedExov tovornjak zapušča osrednje skladišče cepiva v Michiganu. Foto: Reuters

Prvih 2,9 milijona odmerkov cepiva bodo razposlali na 600 lokacij po vseh ZDA. Za razpošiljanje cepiva je odgovorna zvezna administracija, izvajata pa jo dostavljalski podjetji FedEx in UPS. Cepiti bodo začeli v ponedeljek, pri čemer je odločitev o prioritetnih skupinah v rokah posameznih zveznih držav.

Razpošiljanje nadzira general Gustave Perna, ki je na novinarski konferenci zagotovil, da bodo odmerki, "potrebni za premagovanje sovražnika covida", varno transportirani. Začetek razpošiljanja je primerjal z izkrcanjem v Normandiji, t. i. dnevom D, prelomnico druge svetovne vojne.

Osrednji skladišči cepiva v Michiganu in Wisconsinu so v nedeljo zjutraj zapustili prvi tovornjaki z dragoceno vsebino, ki jih spremljajo varnostne sile v protiizgredni opremi.

Prevoz pri minus 70 stopinjah Celzija

Priprave na cepljenje v eni izmed bolnišnic v Indiani. Foto: Reuters
Priprave na cepljenje v eni izmed bolnišnic v Indiani. Foto: Reuters

Odmerke cepiva skladiščni delavci zapakirajo v zaboje velikosti škatle za pico, v katerih je tudi suhi led, potreben za ohranjanje temperature minus 70 stopinj Celzija. Vsak zaboj, v katerega naložijo od tisoč do pet tisoč odmerkov, je opremljen s svojim GPS-sistemom, ki nadzira tudi temperaturo, izpostavljenost svetlobi in morebitne premike cepiva.

Prevoz Pfizerjevega in BioNTechovega, domnevno 95-odstotno učinkovitega cepiva, je zahteven zaradi nujnega vzdrževanja nizkih temperatur. Zaradi tega je UPS še pred dovoljenjem FDA-ja začel proizvodnjo suhega ledu (vsako uro ga po ZDA trenutno izdelajo okoli pol tone) ter več mesecev namenil razvoju posebnih zabojev za transport.

Prevoz cepiva bo imel absolutno prioriteto, v času pristanka letal s cepivi bodo preostala letala morala krožiti v zraku nad letališči, poroča televizijska mreža CNBC. FedEx in UPS zagotavljata, da lahko cepivo dostavijo na "vsako poštno številko" v državi. Dostavljalski podjetji sta zaradi siceršnje obremenjenosti v prazničnem času za operacijo zaposlili še dodatnih 170.000 delavcev.

Zvezne države še čakajo na sredstva za stroške distribucije

Stroški distribucije cepiva po vseh ZDA bodo po ocenah Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) dosegli med 5,5 in 6 milijardami dolarjev. Zvezna vlada je do zdaj za razvoj cepiva namenila okoli deset milijard dolarjev, zvezne države pa so prejele le okoli 200 milijonov za razpošiljanje, še dodatnih 140 milijonov naj bi dobili sredi decembra.

Cepivo Pfizerja in BioNTecha je ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) izdala v petek zvečer. FDA je sporočil, da se cepivo lahko uporablja za starejše od 16 let, odsvetuje pa cepljenje oseb, ki imajo zgodovino hudih alergičnih reakcij. Prav tako morajo biti mesta za cepljenje opremljena z ustrezno zdravstveno opremo za odgovor na alergične reakcije.

Poleg ZDA so cepivo do zdaj odobrili tudi v Združenem kraljestvu, Bahrajnu, Kanadi, Savdski Arabiji in Mehiki.

Število umrlih v ZDA se približuje 300.000

Sorodna novica Cepivo Pfizerja in BioNTecha v ZDA prejelo dovoljenje za izredno uporabo

V ZDA so od začetka pandemije potrdili že več kot 16 milijonov okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa. V absolutnih številkah je to več kot v kateri koli drugi državi na svetu. Število dnevno potrjenih novih okužb znaša 219.510, v zadnjih petih dneh pa so jih zaznali 1,1 milijona.

Število smrti zaradi covida-19 se približuje številki 300.000. V soboto so potrdili 2368 smrti, v petek pa več kot 3300. Do zdaj je v ZDA umrlo 297.843 ljudi.

Nadzornik t. i. operacije Warp Speed, general Perna, je poudaril uspešnost celotnega tedna, vendar po poročanju BBC-ja navedel, da "delo ni opravljeno, dokler ne bo vsak Američan imel dostopa do cepiva".

V ZDA začetek obsežne logistične operacije cepljenja