Zvezne države ZDA naj bi do ponedeljka dobile skupaj okoli 2,9 milijona odmerkov cepiva. Foto: Reuters
Zvezne države ZDA naj bi do ponedeljka dobile skupaj okoli 2,9 milijona odmerkov cepiva. Foto: Reuters

Dovoljenje FDA-ja je prišlo le dan po priporočilu posebnega svetovalnega odbora strokovnjakov agencije. Sprva je bilo pričakovano, da bo FDA cepivo potrdil šele v ponedeljek, a je vodja kabineta Bele hiše Mark Meadows komisarju FDA-ja Stephenu Hahnu v petek zagrozil z odstavitvijo, če cepiva takoj ne odobri.

Pritisk na FDA, ki se vleče že od časa pred volitvami 3. novembra, je v petek nadaljeval tudi predsednik Donald Trump, ki je na Twitterju zapisal, da je FDA velika, stara in počasna želva.

Pfizerjevo cepivo, ki se je med testi izkazalo s 95-odstotno učinkovitostjo in redkimi stranskimi učinki, za zdaj uporabljajo v petih državah, med drugim v Združenem kraljestvu in Kanadi. ZDA bodo kmalu sledile še druge države.

FDA je sporočil, da se cepivo lahko uporablja za starejše od 16 let, odsvetuje pa cepljenje ljudi, ki imajo zgodovino hudih alergičnih reakcij. Prav tako morajo biti mesta za cepljenje opremljena z ustrezno zdravstveno opremo za odgovor na alergične reakcije.

Načrt je, da bodo zvezne države ZDA do ponedeljka dobile skupaj okoli 2,9 milijona odmerkov cepiva. Ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je že prej priporočil, da najprej cepijo zdravstvene delavce, nato oskrbovance domov za starejše, ki jih novi koronavirus najbolj ogroža.

CDC bo medtem znova odločal, kako oziroma koga cepiti. Tisti, ki bodo cepljeni, bodo čez tri tedne prejeli drugi odmerek, saj Pfizer vztraja, da sta za učinkovito zaščito pred novim koronavirusom potrebna dva odmerka. Zvezne države ZDA so pri odločanju o vrstnem redu cepljenja neodvisne, večina pa sledi priporočilom strokovnjakov CDC-ja.

FDA bo do konca tega meseca najverjetneje izdal še zeleno luč za izredno uporabo cepiva podjetja Moderne. Pri obeh cepivih gre za izredno uporabo, saj so ju zaradi obsega pandemije in njenih uničujočih učinkov na družbe in ekonomije v rekordnem času izdelali in tudi opravili uvodne teste. Običajen proces izdaje dovoljenja FDA-ja po navadi traja več let. Znanstveniki želijo še nekaj časa spremljati učinke novih cepiv, saj se lahko težave pri cepljenih pojavijo tudi pozneje.

Lastno cepivo razvija tudi podjetje Johnson & Johnson, ki bo šele začelo izvajati teste na 40.000 prostovoljcih. To cepivo naj bi zadostovalo že v enem odmerku. Lastna cepiva razvijajo tudi AstraZeneca, GlaxoSmithKline in druga podjetja.

V ZDA umrlo skoraj 300.000 bolnikov s covidom-19

Okužbo z novim koronavirusom so po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa v ZDA doslej potrdili pri več kot 15,8 milijona ljudeh, umrlo je 295.450 bolnikov s covidom-19.

Samo v petek je umrlo približno 3000 ljudi, našteli pa so 220.000 novih okužb.

Newyorški guverner Andrew Cuomo, ki ga omenjajo kot mogočega kandidata za novega pravosodnega ministra ZDA, je v petek odločil, da od ponedeljka do preklica ne bo postrežbe v zaprtih prostorih restavracij. Okoli 54 odstotkov newyorških restavracij pričakuje v naslednjih šestih mesecih stečaj. Frizerski in kozmetični saloni ostajajo odprti ob le 25-odstotni zasedenosti zmogljivosti in rednem tedenskem testiranju zaposlenih.

Mehika je četrta najbolj prizadeta država zaradi covida-19 na svetu. Foto: Reuters
Mehika je četrta najbolj prizadeta država zaradi covida-19 na svetu. Foto: Reuters

Dovoljenje tudi v Mehiki

V petek je tudi mehiški zdravstveni regulator izdal nujno dovoljenje za cepivo, ki sta ga razvila Pfizer in BioNTech. V prvo fazo cepljenja bo zajetih približno 125.000 ljudi, obsežnejše cepljenje pa načrtujejo prihodnje leto.

Mehiška vlada je ta teden napovedala, da bo začela cepiti proti covidu-19 konec decembra, in sicer s prvo serijo 250.000 odmerkov, s katerimi bi cepili 125.000 ljudi. Pri cepljenju bo imelo prednost zdravstveno osebje, ki se bojuje proti pandemiji, cepili pa bodo za zdaj le v glavnem mestu Ciudad de Méxicu in zvezni državi Coahuila na severu države.

Mehika je sicer podpisala sporazum o nakupu 34,4 milijona odmerkov cepiva. Po uvodni fazi cepljenja naj bi Mehika med januarjem in marcem porabila okoli milijon odmerkov na mesec, aprila pa 12 milijonov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Mehika, ki šteje 128 milijonov prebivalcev in je z več kot 113.000 smrtnimi žrtvami in 1,22 milijona primeri covida-19 četrta najbolj prizadeta država na svetu, je sklenila še več predhodnih dogovorov z drugimi proizvajalci cepiv.

Cepivo Pfizerja in BioNTecha so doslej odobrili tudi v Združenem kraljestvu, Kanadi, Savdski Arabiji, Bahrajnu in v ZDA.

Ustavili testiranja kitajskega cepiva

Medtem so v Peruju morali ustaviti klinična testiranja cepiva, ki ga je izdelal kitajski farmacevtski velikan Sinopharm. Odkrili so namreč nevrološke težave pri enem od prostovoljcev, ki je po cepljenju težko premikal roke.

Glavni raziskovalec German Málaga je za medije povedal, da so bili simptomi podobni tistim, ki jih imajo ljudje s sindromom Guillain-Barre. Gre za redko in nenalezljivo motnjo, ki vpliva na gibanje rok in nog, je še poročal AFP.

Peru ima eno najvišjih stopenj smrtnosti bolnikov s covidom-19 na število prebivalcev. Do petka je v 30-milijonski državi umrlo 36.499 ljudi s covidom-19, potrdili pa so 979.111 okužb z novim koronavirusom.