Pri svojem ustvarjanju je iskrena, in misli, da na dolgi rok občinstvo to prepozna, je dejala ena izmed najuspešnešh pevk na slovenskih tleh. Foto: Matic Kremžar
Pri svojem ustvarjanju je iskrena, in misli, da na dolgi rok občinstvo to prepozna, je dejala ena izmed najuspešnešh pevk na slovenskih tleh. Foto: Matic Kremžar

Nina Pušlar je leta 2005 pri 17 letih vstopila v svet slovenske glasbe. Zmagala je v 2. sezoni Bitke talentov, ki je potekala v okviru oddaje Spet doma, še isti teden je posnela svojo prvo pesem Ni ona. Po 6 albumih in kar 75 skladbah tako mineva 15 let, odkar se je njena glasbena kariera še uradno začela. Pevka iz Ivančne Gorice pa jo je obeležila z novo, retro preobleko pesmi.

Sorodna novica Infografika: "Naj traja ..." Nina Pušlar deset let po zmagi na Bitki talentov.

Na točen datum njenega prvotnega izida jo je pospremil tudi nov video, v katerem pa se je prelevila v damo iz zlatih časov svinga. Video so, v skladu z varnostnimi predpisi zaradi pandemije covida-19, posneli v Hotelu Toplice Bled. "Energija na snemanju je bila odlična in vesela sem, da sem prav z novo izvedbo in videospotom moje prve pesmi na tako lep način zaokrožila 15 let glasbene poti," je svojim oboževalcem povedala Nina, ki je video ustvarila z Markom Pircem, kreativnim direktorjem Studia 7, ki je v izjavi na pevkini spletni strani dejal, da je Nina predstavljena kot "čutna ikona odločne in predane ženske v današnjem času".

Glasba jo spremljala že od malih nog, na njo pa gleda kot na svoje poslanstvo. Do leta 2009 je večino stvari opravljala sama; takrat je dobila novo ekipo. Nastopila je tudi na EMI, leta 2016 je prejela tudi glasbeno nagrado zlata piščal. Poleg ustvarjanja glasbe pa se je preizkusila tudi v vlogi Mete v prvem slovenskem avtorskem muzikalu Cvetje v jeseni, ki je doživel kar 170 ponovitev. Pri pesmih izhaja iz sebe, vsaka pa ji predstavlja nov izziv. Na odru se počuti domače, s številnimi sodelovanji z drugimi glasbeniki, kot je Jan Plestenjak in novimi preoblekami svojih že izdanih pesmi pa oboževalce vedno znova preseneča.

Kot pevki ji je najpomembnejše podajanje zgodb poslušalcem. Foto: Matic Kremžar
Kot pevki ji je najpomembnejše podajanje zgodb poslušalcem. Foto: Matic Kremžar

Minilo je že 15 let, odkar ste se, čeprav sta vas prijavili prijateljici, udeležili Bitke talentov, zmagali in že v naslednjem tednu izdali pesem Ni ona. Kako vam je celotna izkušnja ostala v spominu?

Imam res lepe spomine na tisto obdobje, vedno jih bom hranila res, res globoko. Vse mi je bilo novo in tako hitro se je odvijalo vse skupaj. Trudila sem se po najboljših močeh, čeprav nisem imela pojma, kako se bo odvilo.

Kaj vam je ta pesem pomenila takrat in kaj zdaj?

Takrat sem bila res “frišna” v tem. Pesem mi je bila zelo všeč že ob poslušanju demoposnetka in sem se veselila snemanja. Sem pa šele z leti ugotovila, da je besedilo zelo močno, česar se takrat kot 16-letnica nisem toliko zavedala. Zdaj toliko resneje pojem to pesem in tudi poslušalci jo vedno radi slišijo. Kot moja prva pesem bo imela pri meni vedno posebno mesto.

Že za 10. obletnico kariere ste to pesem predstavili v drugačni obliki. Zakaj ste se odločili, da je tokrat ravno sving tista prava nova preobleka pesmi?

Ugotovili smo, da ima pesem izjemno širok potencial, kar se zvrsti tiče. Nova, bolj retro verzija, besedilo še toliko bolj poudari in zdi se mi krasna kombinacija.

Od najstniške pop skupine Daylight do rockovske skupine Silencia, glasbene šole in pevskih zborov. Na petje, ste rekli, da gledate kot na svoje poslanstvo, glasba je za vas edinstveni medij, ki vam omogoča, da izrazite, kaj se dogaja v vaši duši. Kaj vam pomeni to, da lahko svoje misli, čustva delite s pomočjo glasbe?

Po njenem mnenju glasbena industrija ni zgolj obrt, temveč umetnost, čustva in iskrenost. Foto: Matic Kremžar
Po njenem mnenju glasbena industrija ni zgolj obrt, temveč umetnost, čustva in iskrenost. Foto: Matic Kremžar

Podajanje teh zgodb poslušalcem mi je kot pevki na prvem mestu. Petje je kot neke vrste psihoterapija. Včasih lažje povemo kakšne stvari, ki bi nam drugače šle težko z jezika. Petje je neizmeren ventil.

Kako se je vaša glasba skozi 15 let spreminjala in kaj vas je naučilo 15 let v glasbeni industriji?

Glasbena industrija se ves čas spreminja. Je posebne vrste industrija, saj pač ni vse samo obrt, ampak umetnost, čustva, iskrenost. Ni vedno lahko slalomirati čez vse te stvari. Ampak pri svojem ustvarjanju sem iskrena, in mislim, da na dolgi rok občinstvo to prepozna. Produkcijsko se glasba včasih prilagaja trendom, vendar so sporočila v pesmih tista, ki ostanejo večna.

Dokler me bodo poslušalci hoteli poslušati, bom z veseljem stala na odru.

Nina Pušlar

Na kaj ste pozorni, ko se odločate za sodelovanje z drugimi avtorji, glasbeniki ali producenti?

Pozorna sem na energijo človeka. Če me navdihuje, če ga lahko navdihujem tudi jaz. Če se naše zgodbe ujamejo. Tako lahko skupaj ustvarimo nekaj novega, nekaj dobrega.

Kaj bi svetovali mlajši, 16-letni sebi, ki šele začenja svojo glasbeno kariero?

Mogoče je najtežja stvar novincu vedeti, kdaj zaupati sebi in kdaj zaupati tudi drugim. Če delaš v skladu s svojimi prepričanji in po najboljših močeh, ti nikoli ne bo za nič žal. Tudi če se kakšna poteza ne izkaže za najboljšo. Treba je biti zvest samemu sebi, pa vendar se je dobro zavedati tudi, da nisi vedno najpametnejši. Ko se zdaj ozrem nazaj, mi je bil značaj takrat 16-letne Nina všeč in čeprav nisem vedela, kaj točno hočem, sem vsaj vedela, česa nočem, in to se mi zdi zelo pomembno.

Nekoč ste dejali, da brez nastopov ne bi mogli zdržati več kot mesec dni. Kako se s tem spopadate v sedanji situaciji in katera odrska izkušnja se vam je še posebno vtisnila v spomin?

Pred enim letom si res ne bi mislila, da lahko pride do česa takega. Trenuten položaj je tak, da so nekatere stvari vseeno veliko pomembnejše od tega, kdaj bom spet stala na odru. Zato se bom na oder z največjim veseljem vrnila šele takrat, ko bo za to primeren čas. Do takrat pa se bom posvetila drugim stvarem.

Nova verzija pesmi njeno besedilo še bolj poudari, pravi Nina Pušlar. Foto: Matic Kremžar
Nova verzija pesmi njeno besedilo še bolj poudari, pravi Nina Pušlar. Foto: Matic Kremžar

V svojih najstniških letih ste med drugim poslušali predvsem Britney Spears, Kelly Clarkson in Avril Lavigne; glasba je za vas že od nekdaj pomenila odklop. Katero glasbo pa dandanes največkrat prepevate in poslušate?

Zelo različne glasbene zvrsti, novosti in tudi starejše glasbene diskografije. Te me navdihujejo, obožujem koncerte tudi z domačega kavča, ob katerih pa se priležejo še glasbene avtobiografije. Ravno med karanteno sem uspela prebrati tri nove, in sicer o Grace Jones, Bobu Dylanu in Bowieju. Zelo priporočam.

Med drugim ste prejeli tudi zlato piščal in se preizkusili v igri v muzikalu Cvetju v jeseni. Kaj vas žene, da se lotite novih podvigov, in kaj bi si še želeli doseči?

Muzikal je bila krasna izkušnja, veliko sem se naučila. Odprta sem za nova znanja in sem vesela za take izkušnje. Vsaka nova pesem je zame nov izziv in čutim, da mi teh izzivov še ne bo tako hitro zmanjkalo. Dokler me bodo poslušalci hoteli poslušati, bom z veseljem stala na odru.