Glavni evropski pogajalec Michel Barnier s sporazumom v rokah. Foto: EPA
Glavni evropski pogajalec Michel Barnier s sporazumom v rokah. Foto: EPA

Namen pregleda je ugotoviti, ali države lahko sprejmejo pogoje dogovora. Tiskovni predstavnik nemškega predsedstva EU-ju Sebastian Fischer je dejal, da bodo države članice pregledale 1246 strani dogovora in da bo to trajalo nekaj dni. Glavni evropski pogajalec za brexit Michel Barnier bo veleposlanike seznanil z izidom pogajanj.

Članice so tako začele obravnavo sporazuma o prihodnjih odnosih, ki se bo končala z odločanjem o odobritvi začasne uporabe dogovora. Pisni postopek odločanja se bo predvidoma začel v ponedeljek in končal v torek. V sredo bo sledil podpis sporazuma, ki bo predvidoma naslednji dan objavljen v uradnem listu EU-ja. V petek, 1. januarja, bo začel sporazum začasno veljati. Evropski parlament bo o sporazumu odločal pozneje.

Pred 31. decembrom, ko se bo končalo prehodno obdobje po brexitu, mora sporazum podpreti tudi britanski parlament. Obravnaval ga bo v sredo. Niti v EU-ju niti v Združenem kraljestvu ni pričakovati težav pri potrjevanju.

Sporazum o trgovini in sodelovanju med Unijo in Združenim kraljestvom, ki so ga v četrtek sklenili pogajalci obeh strani, obsega prosto in pravično trgovino, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma. Ne pokriva pa sodelovanja na področjih zunanje politike, obrambe in zunanje varnosti, saj Združeno kraljestvo tega ni želelo vključiti v sporazum.

Britanska vlada opustila sodelovanje v programu Erasmus

V okviru omenjenega dogovora je britanski premier Boris Johnson opustil sodelovanje v evropskem programu študijskih izmenjav Erasmus+. Med razlogi je navedel stroške, namesto njega pa je napovedal britanski mednarodni program.

Johnson je v četrtek dejal, da je to bila težka odločitev, saj da je bilo čudovito, ko so v Združenem kraljestvu v okviru programa sprejemali tako veliko evropskih študentov, a poudaril, da je bil program za London izjemno drag, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Premier je napovedal vzpostavitev britanskega mednarodnega programa z imenom Alan Turing po znanem britanskem matematiku, ki bo po njegovih besedah britanskim študentom omogočil študij na "najboljših univerzah" po vsem svetu, ne samo v Evropi.

Združeno kraljestvo je v programu Erasmus sodelovalo od leta 1987. Glavni evropski pogajalec za brexit Barnier je v četrtek izrazil obžalovanje, ker London v njem ne bo več sodeloval.

Študenti in univerze, ki so sredstva prejeli v tekočem programu Erasmus+ za obdobje 2014–2020, bodo sicer lahko v celoti izvedli programe oziroma študij. To velja tako za EU kot Združeno kraljestvo.

Za evropske študente, ki jih je trenutno v Združenem kraljestvu več kot 150.000, bo sicer od 1. januarja tudi vpis na redni študij na britanskih univerzah dražji in bolj zapleten, še poroča AFP.

Končana saga o brexitu