Obnovo berlinske Nove narodne galerije so zagnali leta 2015. Foto: EPA
Obnovo berlinske Nove narodne galerije so zagnali leta 2015. Foto: EPA

Nemško-ameriški arhitekt Ludwig Mies van der Rohe (1886–1969), ki se je v zgodovino zapisal kot eden največjih mojstrov sodobne arhitekture, je to veliko nizko stavbo iz jekla in steklenih pročelij zasnoval kot muzej umetnosti 20. stoletja.

Sorodna novica Foto: Na Muzejskem otoku končno odprli "najdražjo garderobo v zgodovini"

"To bo Mies van der Rohe v najčistejši obliki. Nova narodna galerija je čudovita stavba, ki si jo s prenovo vračamo. Že od zunaj lahko vidite, kako se dviga stekleni tempelj," je predsednik Pruske fundacije za kulturno dediščino Hermann Parzinger navdušeno povedal za nemško tiskovno agencijo DPA.

Prenovo zaupali priznanemu britanskemu arhitektu
Kot je še poudaril Parzinger, pa je ukvarjanje s takšnim draguljem za današnje arhitekte velik izziv. A britanski arhitekt David Chipperfield z ekipo, ki stoji za prenovo, vredno okoli 140 milijonov evrov, po njegovem mnenju odlično opravlja svoje delo. Sicer je Chipperfield na berlinskem muzejskem otoku za dotično fundacijo nazadnje realiziral Galerijo James Simon, ki so jo sicer odprli z večletno zamudo.

Glede na Parzingerjevo napoved bodo predajo ključev izvedli 29. aprila z dnevi odprtih vrat, če bodo epidemiološke razmere to dopuščale. Prvo razstavo v prenovljeni stavbi pa načrtujejo za avgust, ko bodo na ogled dela ameriškega kiparja Alexandra Calderja (1898–1976).

Skoraj nepregledna hierarhija
Do vnovičnega odprtja bodo v Narodni galeriji uvedli posamična vodstva, pristojna za 19., 20. in 21. stoletje, ustrezna delovna mesta pa so po njegovih besedah objavljena na mednarodni ravni.

Za to potezo so se odločili, ker je v Pruski fundaciji in njenih državnih muzejih v Berlinu (njihovih 15 zbirk s 4,7 milijona predmetov je predstavljenih na 19 lokacijah) preprosto preveč ravni hierarhije.

Nad kuratorjem je vodstvo muzeja, direktor Narodne galerije, nato generalni direktor državnih muzejev in nad vsem nato še predsednik fundacije. Zaradi navedenega odpravljajo hierarhično raven in krepijo avtonomijo hiš, je še dodal Parzinger.