Tradicionalna podelitev prestižnih nagrad je letos zaradi pandemije covida-19 potekala prek spleta, direktorica Gault&Millau Slovenija Mira Šemić pa je imena najboljših za leto 2021 razglasila ob pomoči nagrajencev preteklih let.

"Leto je bilo naporno, vsi se zavedamo, da je bilo težko, ampak smo vseeno pri Gault&Millauu poiskali in našli veliko lepih in srčnih zgodb," je povedala Mira Šemić. "Nagrade so navdih tudi drugim gostincem in dokaz, da prepoznamo ustvarjalnost."

Sorodna novica Michelinove zvezdice - obliž na rano koronskih zaprtij in izgub

V uvodu so nagradili šest slovenskih restavracij, ki so prejele po štiri kuharske kape, kar je najvišji dosežek. Z laskavim naslovom se ponašajo: Oštarija Debeluh (Brežice), Hiša Denk (Zgornja Kungota), Restavracija Mak (Maribor), Restavracija Strelec (Ljubljana), Hiša Franko (Staro selo pri Kobaridu), Gostilna pri Lojzetu (Dvorec Zemono, Vipava).

Restavracije so sicer ocenjene z ocenami od ena do dvajset, od tega sta jih največ, po 17,5, zbrali že omenjeni Gostilna pri Lojzetu in Hiša Franko iz Kobarida.

Preostali nagrajenci za leto 2021

Najboljši sommelier: Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž)

Najboljša slaščičarna: Fetiche Patisserie (Ljubljana)

Najboljše pop zbirališče: Wine bar Šuklje (Ljubljana)

Chefinja tradicije: Mojca Trnovec (Gostilna Mihovec, Zgornje Pirniče)

Chef prihodnosti: Luka Košir (Gostiče Grič, Šentjošt nad Horjulom)

Mladi talent: Leon Pintarič (Gostilna Rajh, Murska Sobota)

Chef leta: Gregor Vračko (Hiša Denk, Zgornja Kungota)

Nagrade tistim, ki izstopajo iz povprečja

Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je ob podelitvi nagrad sporočila: "Vodnik Gault&Millau pomeni veliko priznanje za slovensko gastronomijo in tokratna razglasitev prihaja v času, ko se slovenski turizem, sploh pa gostinstvo spopadata z največjo krizo v zgodovini. Gostinski ponudniki se v teh težkih časih spopadate s situacijo, ki je zahtevna, in tudi po ponovnem zagonu turizma bo potrebno kar nekaj časa, da si bo panoga opomogla." A danes je po njenih besedah dan za praznovanje. Pred nami je leto, v katerem je Slovenija evropska gastronomska regija. Leto, polno izzivov, tako po njenem mnenju prinaša tudi priložnosti, da skupaj slovensko gastronomijo povzdignemo na še višjo raven. "Podelitev nagrad je odličen uvod v to gastronomsko obarvano leto."