Utah v tej sezoni igra zelo dobro, pred dnevi je dvakrat brez težav opravil z Dallasom. Foto: AP
Utah v tej sezoni igra zelo dobro, pred dnevi je dvakrat brez težav opravil z Dallasom. Foto: AP

Le malo ekip ni imelo težav s pandemijo, ki ima v imenu drugo polovico predlanske letnice. Z izjemo prerojenih Utaha in Philadelphie ter kakovostnih prvakov LA Lakersov praktično ni ekipe, ki ne bi imela takšnih in drugačnih težav, kar se izkazuje tudi v obeh lestvicah, ki sta že na prvi pogled sumljivo drugačni od prejšnjih let.

Za zadnjih šest sezon sem zato preveril odstotke zmag za vsako ekipo v obeh konferencah po istem deležu odigranih tekem. Obe konferenci sem razdelil v tri kakovostne razrede. Sledi tabela in interpretacija.

MestaVzhodZahod
Obdobje2016-202020212016-20202021
Dobri68,460,770,267,9
Povprečni50,345,649,654,2
Slabi29,131,532,637,5

Opombe:
– Ekipe so razdeljene v tri razrede: dobri (od 1. do 5. mesta v konferenci), povprečni (6.–10.) in slabi (11.–15.).
– V stolpcih 2016–2020 je povprečen odstotek zmag, ki jih je imela posamezna ekipa (spet razdeljeno po treh skupinah).
– V stolpcih 2021 pa je povprečen odstotek zmag v letošnji sezoni.

Skupina najboljših v obeh konferencah v povprečju dosega manj zmag, skupina slabih pa več zmag kot v zadnjem petletnem obdobju. Isti učinek lahko ponazorim tudi z grafi, ki prikazujejo, da so se razlike med razredi v odstotnih točkah v povprečju zmanjšale.

Naslov infografike: NBA razlike

Številke so s tem pokazale intuitivni občutek, da koronavirus vpliva na naravna razmerja moči. Strogi protokoli tako zahtevajo, da se oboleli igralci in tisti, ki so bili z njimi v stiku, za določen čas umaknejo, kar pomeni, da ekipe nemalokrat igrajo z manj kot desetimi košarkarji.

Sorodna novica Pandemija kot grožnja padajočih domin

To nas pripelje do stalno menjajočih se peterk in pomanjkanja uigranosti, kar je še izraziteje v zgoščenem urniku. V divjem plesu nepredvidljivosti je letos občutno izgubil prav Dallas. O Luki Dončiću in anemičnih predstavah Mavsov bomo prihodnji teden govorili v podkastu SOS odmev (že zdaj ste vabljeni k postavljanju vprašanj).

A razlike so (kot sem pokazal) manjše, tako položaj Dallasa − vsaj v lovu na končnico − ne bi smel biti usoden. Seveda ob predpostavki, da bo vzplamenela kemija: da bodo jasneje porazdeljene vloge, Kristaps Porzingis bo moral igrati bolje, za kak konkreten preskok pa bo najbrž potreben prihod kakšnega strelca z mirno roko.

O tem pa kot rečeno − kmalu v podkastu SOS odmev ...

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.