Vojaki patruljirajo po ulicah prestolnice Najpjidav. Foto: Reuters
Vojaki patruljirajo po ulicah prestolnice Najpjidav. Foto: Reuters

Mjanmarska vojska trdi, da so novembrske parlamentarne volitve, na katerih je slavila Nacionalna liga za demokracijo (NLD) Aung San Su Či, zaznamovale goljufije in volilne prevare. Stranka USDP, ki uživa podporo vojske, je bila velika poraženka volitev.

Vojska je udar izvedla prav na dan, ko bi se moral sestati novoizvoljeni parlament. Razglasila je leto dni trajajoče izredne razmere, oblast pa je prešla v roke vrhovnega poveljnika vojske Min Aung Hlainga.

Dan po udaru vojska še vedno nadzoruje vse ključne institucije v državi in trdi, da so njena dejanja v skladu z ustavo. Na množico kritik mednarodne skupnosti se ne odziva, piše Guardian, opozicija v državi pa ni organizirala nikakršnih protestov. Telefonske povezave še vedno slabo delujejo, kje je Aung San Su Či, pa ni jasno neuradno naj bi jo zadrževali v njeni uradni rezidenci. Aung San Su Či je sicer v ponedeljek v izjavi, ki jo je NLD objavil po njenem prijetju, pozvala prebivalce Mjanmara, naj se uprejo vojski. Prepričana je, da dejanja vojske državo vračajo v diktaturo. Vojsko je pozvala, naj prizna izide volitev.

V prestolnici zadržujejo 400 poslancev

V stavbi parlamenta je še vedno zaprtih več sto poslancev. Eden izmed njih je dejal, da lahko komunicirajo med seboj in uporabljajo telefon, ne smejo pa zapustiti zgradbe v prestolnici Najpjidav. Dodal je, da je v zgradbi veliko policistov, pred njo pa straži vojska. Prijeti so tudi številni drugi vladni funkcionarji in vidni aktivisti.

Novembrske volitve so bile šele druge demokratične volitve, odkar se je v Mjanmaru leta 2011 z demokratičnimi reformami, na čelu katerih je bila Aung San Su Či, končalo 49 let vojaške diktature. Foto: Reuters
Novembrske volitve so bile šele druge demokratične volitve, odkar se je v Mjanmaru leta 2011 z demokratičnimi reformami, na čelu katerih je bila Aung San Su Či, končalo 49 let vojaške diktature. Foto: Reuters

Iz tujine prihajajo ostri odzivi na vojaški prevrat. Predsednik ZDA Joe Biden je državi zagrozil s ponovno uvedbo sankcij, če vojska ne bo nemudoma končala udara in izpustila aretiranih politikov. "ZDA so zadnje desetletje ukinjale sankcije proti Mjanmaru na temelju napredka demokracije. Spreobrnitev tega napredka bo zahtevala takojšnjo revizijo zakonov o sankcijah in pooblastil, čemur bodo sledili ustrezni ukrepi. Gre za neposreden napad na mjanmarsko tranzicijo v demokracijo in pravno državo," je sporočil Biden in pozval mednarodno skupnost k pritisku na mjanmarsko vojsko, da se nemudoma odpove zaseženi oblasti.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je udar označil za "resen udarec demokratičnim reformam", tiskovni predstavnik ZN-a pa je opozoril, da bi lahko dogajanje v državi še poslabšale življenjske razmere okoli 600.00 pripadnikov muslimanske manjšine Rohinga, ki živijo v državi. Več kot 700.000 Rohingov je sicer pred preganjanjem v preteklih mesecih pobegnilo v sosednji Bangladeš, kjer bivajo v skromnih begunskih taboriščih.

V torek se bo zaradi razmer v Mjanmaru sestal tudi Varnostni svet ZN-a.