Na ljudeh je pustil velik pečat. Foto: BoBo
Na ljudeh je pustil velik pečat. Foto: BoBo
Sorodna novica Utihnil je glas panonskega mornarja, umrl je Đorđe Balašević

Zjutraj je Miloš Vučević, župan Novega Sada, v mestu zaradi umrlega Balaševića razglasil dan žalovanja. Napovedano je bilo namreč, da bo dan pogreba v Novem Sadu proglašen za ta dan. Zaradi županove odločitve pa so se v srbskih medijih zvrstila poročanja, da bo glasbenik, ki je umrl tri mesece pred svojim 68. rojstnim dnem, pokopan danes.

"Đorđe Balašević bo danes pokopan v družinskem krogu, brez navzočnosti medijev," je dejala mestna uprava Novega Sada, ki je tako končno potrdila sprva zgolj neuradne podatke, poroča hrvaški portal Index. Tako so v znak žalovanja ugasnili vse luči na mestni hiši. "To ni težek trenutek le za družino Balašević, ampak tudi za celotno mesto, državo in regijo," je na družbenem omrežju Twitter zapisal Vučević in dodal, da Novi Sad po njegovi smrti ne bo več isti.

Na pogrebu tudi pesem Olivera

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Z ženo Olivero, ki jo je Balašević spoznal, ko je bila članica gimnastične reprezentance, sta bila poročena več kot trideset let. Panonski mornar ji je med kariero posvetil številne pesmi, v zakonu pa so se jima rodili Jovana, Jelena in Aleksa. Pogreba, ki se je začel malce pred 13. uro, se je udeležilo okoli 30 ljudi. Njegovi družini sta se poleg drugih pridružila tudi župan Novega Sada in ljubljanski župan Zoran Janković.

Zagotovljena je bila zasebnost pogreba, slovo od Balaševića so glasbeniki na pogrebu pospremili z igranjem njegovih pesmi. Novosadski Radio 021 pa v znak spomina predvaja izključno Balaševićevo glasbo, med drugim tudi posnetke z njegovih koncertov.

Njegova zapuščina je večna

Kantavtorja, ki je bil pred dvema letoma hospitaliziran zaradi infarkta, so pretekli teden odpeljali v bolnišnico, saj je trpel za hudo obliko pljučnice. Kljub vmesnim poročilom, da se je njegovo stanje izboljšalo, je potem sledilo poslabšanje, ki pa je bilo, kljub trudu zdravnikov, zaradi predhodnih kroničnih težav usodno.

Sorodna novica Poslednji Balaševićev cirkus, najveličastnejši do zdaj

Novica o smrti se je hitro razširila, njegovo zapuščino so komentirale številne pomembne osebe. Posnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, so prikazovali, kako so ljudje takoj po novici o njegovi smrti spontano preplavili osrednji mestni trg, Trg Svobode.

V njegov spomin so prižigali sveče, prinesli so rože, odmevali so vzdihi in jok, iz zvočnikov pa so se slišale njegove pesmi. Oboževalci, ki prihajajo iz različnih držav, se mu še vedno želijo pokloniti s citiranjem verzov njegovih pesmi in tako pokazati, da je njegovo delo nesmrtno, večno.

V več mestih nekdanje skupne države so se od Balaševića poslovili s prižiganjem sveč, cvetjem in prepevanjem njegovih pesmi.

Balaševića pokopali v ožjem krogu
V Novem Sadu pokopali Balaševića
Sveče v spomin Đorđa Balaševića prižigali tudi v Mariboru in Ljubljani
Žalovanje za Đorđem Balaševićem