Krunoslav Kićo Slabinac (28. 3. 1944 –13. 11. 2020) Foto: BoBo/Pixsell
Krunoslav Kićo Slabinac (28. 3. 1944 –13. 11. 2020) Foto: BoBo/Pixsell

Novico o smrti 76-letnega hrvaškega glasbenika so potrdili pri njegovi matični založbi Croatia Records in zapisali, da je s svojimi več kot 500 posnetimi pesmimi, med katerimi so mnoge zimzelene melodije hrvaške in jugoslovanske zabavne glasbe, pustil "neizbrisljivo sled na hrvaškem glasbenem prizorišču".

Krunoslav Kićo Slabinac ni poznal upokojitve, so spomnili v njegovi založbi.
Krunoslav Kićo Slabinac ni poznal upokojitve, so spomnili v njegovi založbi. "Želel si je nastopati, dokler bo živ. In želja se mu je izpolnila," so še zapisali. Foto: BoBo/Pixsell

Po poročanju Jutarnjega lista je Slabinac umrl po zapletih po operaciji srca pred tremi meseci. Operacija je bila sicer uspešna, vstavili so mu tri obvode, a se je nato njegovo zdravstveno stanje začelo zapletati, dobil je tudi pljučnico, danes malo pred 7. uro zjutraj pa umrl, so zapisali. Za njim žalujeta sinova Pavao in Ivan, so še dodali.

V njegovi matični založbi so ob tem spomnili, da se je Krunoslav Kićo Slabinac rodil med drugo svetovno vojno (natančneje 28. 3. 1944) v Osijeku, kjer je že v osnovni šoli začel igrati v šolskem gledališču in se ukvarjati z glasbo – igral je namreč "domače" tamburice. Pod vplivom kralja rokenrola Elvisa Presleyja se je začel učiti igranja kitare in kmalu so ga spoščeni glasbeni ritmi povsem prevzeli.

Sodeloval je v več glasbenih zasedbah, prvi uspeh pa doživel z zasedbo Dinamiti, ko so zmagali na več glasbenih tekmovanjih. Z vpoklicem v vojsko je glasbo začasno postavil na stranski tir, nato pa glasbeno pot nadaljeval kot soloizvajalec. Prvi večji preboj mu je uspel leta 1970 z zmago na festivalu v Opatiji s skladbo Više nećeš biti moja, leto pozneje pa je Jugoslavijo predstavljal na Evroviziji s pesmijo Tvoj dječak je tužan. V tem času je nastala tudi njegova največja uspešnica Zbog jedne divne crne žene, ki si jo je prepevala praktično vsa Jugoslavija.

Sodeloval je s številnimi glasbeniki z območja nekdanje Jugoslavije. Foto: BoBo/Pixsell
Sodeloval je s številnimi glasbeniki z območja nekdanje Jugoslavije. Foto: BoBo/Pixsell

V 60-letni karieri je sodeloval s številnimi glasbeniki in avtorji z območja nekdanje Jugoslavije, kot so Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Mario Mihaljević, Arsen Dedić, Maja Perfiljeva, Drago Britvić, Željko Sabol, Kemal Monteno, Hrvoje Hegedušić itd. Posnel je kar 25 studijskih albumov, skoraj 50 singlov in 12 kompilacij, so ob njegovi smrti spomnili v njegovi založbi in dodali, da je njegov prvi album s preprostim naslovom Krunoslav Kićo Slabinac izšel leta 1972, zadnjega, kompilacijo z naslovom Cvijet čežnje – Kićo Dalmaciji, pa je izdal leta 2017.