Foto: Reuters
Foto: Reuters

Portal Športni SOS deluje osem let in pol, ravnokar berete 1700. odgovor na vaše vprašanje. Ob malem jubileju sem k sodelovanju povabil Tadeja Pogačarja, ki je zastavil svoje vprašanje. Ne pozabite, tudi sami ste še vedno lepo povabljeni k pošiljanju svojih vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1700. V katerem športu je povprečno najdaljša profesionalna kariera športnika?
Tadej Pogačar

To je izjemno nehvaležno vprašanje, ki ga je težko popolnoma enoznačno in na kratko streti, a si bom pomagal z nekaterimi kazalci.

Zelo dobre raziskave imajo v severnoameriških ligah, kjer podatki kažejo, da imajo najkrajše kariere nogometaši v Ligi NFL (v spodnjem grafu je dolžina karier v letih).

Naslov infografike: Dolžina karieri v Severni Ameriki

Če je nekoč veljalo, da za športnike po 30. letu ni več kruha, je to seveda zmotno. Vsesplošni napredek se pozna pravzaprav na vsakem koraku. Bolj poglobljene priprave in napredek pri prehrani so svoj odtis pustili praktično v vseh športih.

Zlata teniška generacija osvaja grand slame tudi krepko po 30. letu, kar se je tako množično zadnjič dogajalo pred pol stoletja, ko se je rodila odprta teniška doba. Dobro varovani podajalci pri prej omenjeni Ligi NFL lahko blestijo celo po 40. letu ‒ ne pozabimo Tom Brady je pred tedni Super Bowl osvojil pri 43 letih. Vse več košarkarjev igra pri 40 letih, boksarji se v areni uspešno borijo tudi po tem letu (Bernard Hopkins).

Sorodna novica Pogačar z epsko predstavo spisal zgodovino Toura

V kolesarstvu pa se daljica podaljšuje celo v obe smeri. Prav po zaslugi Tadeja Pogačarja in njegovih sovrstnikov smo dobili generacijo, ki je sposobna dobivati Tour le malo po 20. rojstnem dnevu, kar je bilo v času še pred nekaj desetletji prava znanstvena fantastika. Na drugi strani ekstrema je, denimo, Alejandro Valverde svetovni prvak postal pri 38 letih, še pri 39 letih je Vuelto končal ukleščen med Pogačarja in Primoža Rogliča. 49-letni Italijan Davide Rebellin je še vedno profesionalni kolesar.

A to so posamezni primeri, ki pa ne povedo prav veliko o generalni sliki. O tem pa nekaj malega pove raziskava TSZ-ja, ki je leta 2016 analizirala starost vseh dobitnikov olimpijskih medalj. Najstarejši dobitniki medalj prihajajo iz konjeništva in strelstva, zato na podlagi tega lahko sklepamo, da sta to olimpijska športa, ki tudi omogočata daljše kariere. Na drugi strani ekstrema pa je gimnastika.

Naslov infografike: Povprečna starost dobitnikov olimpijske medalje

Opomba: Navedenih je le nekaj skrajnih povprečij. Absolutno povprečje je malo manj kot 26.