Virtus ima tudi na klopi slovito ime, Sašo Đorđevića, ki je bil izjemen igralec, zdaj pa je zelo uspešen tudi na trenerski poti. Foto: www.alesfevzer.com
Virtus ima tudi na klopi slovito ime, Sašo Đorđevića, ki je bil izjemen igralec, zdaj pa je zelo uspešen tudi na trenerski poti. Foto: www.alesfevzer.com

Že nekaj časa v Ljubljani ni bilo tako težko pričakovane košarkarske tekme. Vendarle je v goste prišel sloviti tekmec s številnimi zvenečimi imeni, domača zasedba pa je imela lepo priložnost, da po dolgem času poskrbi za evropski dosežek. Škoda je bila le, da razmere ne dovoljujejo prisotnosti gledalcev v dvorani. Poslastica med Olimpijo in Virtusom ni razočarala. Ljubljansko-bolonjski obračuni so bili v preteklosti že spektakularni, tudi tokratni pa je postregel z vsem, kar košarka na vrhunski ravni ponuja. Za nameček je bila končnica dvoboja izjemno dramatična, epilog je dobila šele v podaljšku, končalo pa se je z domačim porazom. Zelo bolečim.

Sorodna novica Olimpija zapravila devet točk naskoka - Virtus v podaljšku do zmage

"Imeli smo svoje priložnosti. Ostaja grenak priokus, saj smo imeli vse v svojih rokah. Nismo dobili skoka in to nas je pripeljalo do podaljška. Toda takšen je šport. Zadeli so težke, pomembne mete, v podaljšku pa nismo imeli več prave energije," je povedal trener Olimpije Jurica Golemac in dodal: "Ko pride takšna ekipa, ne potrebuješ nobene dodatne motivacije. Če bi lahko bilo občinstvo, bi bila dvorana verjetno polna in nam bi bilo lažje. Pred tekmo sem rekel, da je to takšna tekma, ki bi jo, če bi bil še aktiven košarkar, rad igral. Fantje so dali vse od sebe, za kar jim čestitam. Ob porazu in ob zmagi mora pogled ostati usmerjen naprej."

Cedevita Olimpija ni izkoristila priložnosti za zmago desetletja

Priložnost je bila zelo velika in zmaji, ki so sploh prvič letos v Evropskem pokalu klonili na svojem parketu, so se po zelo všečni in borbeni predstavi v zadnji četrtini spravili v odličen položaj. 2:48 pred koncem je Jaka Blažič s trojko povedel za devet, 26 sekund kasneje pa so favorizirani gostje, ki ostajajo v Eurocupu še neporaženi, začeli serijo za preobrat. Vajeti igre je prevzel eden najboljših evropskih organizatorjev igre zadnjih let, Teodosić, za podaljšek pa je 2,4 sekunde pred iztekom rednega dela zadel Belinelli. Izza črte seveda, kot se za sijajnega ostrostrelca tudi spodobi. Prva zvezdnika Virtusa sta preprosto pokazala, zakaj sta tako cenjena in zakaj je njun košarkarski življenjepis tako bogat, kot je. V zadnji četrtini sta skupaj dala kar 22 točk.

Marco Belinelli-Miloš Teodosić ‒ eden najbolj zvezdniških parov trenutno v evropski košarki. Foto: www.alesfevzer.com
Marco Belinelli-Miloš Teodosić ‒ eden najbolj zvezdniških parov trenutno v evropski košarki. Foto: www.alesfevzer.com

Mislim, da je naša ekipa potrebovala tako tekmo za rast in razumevanje, kaj je potrebno za zmago na takem terenu, proti ekipi, ki ve, kako igrati košarko, kako napadati in agresivno braniti. V zadnjih treh minutah rednega dela smo pokazali pravi značaj. Že izgubljeno tekmo smo izvlekli na fantastičen način. Verjeli smo v zmago in v svojo obrambo. Jasno je, da imamo košarkarje, ki znajo igrati takšne tekme. Teodosić je našel svoj napadalni ritem, Belinelli je zadel izjemen metm… ponosen sem na igralce in na zmago, ki je za nas zelo pomembna.

Saša Đorđević, trener Virtusa

Zmaji so z večino tekme lahko zadovoljni. Vendarle so dokazali, da se lahko enakovredno kosajo s tako močnim moštvom, ki ima letos le en cilj – vrnitev v Evroligo. Toda na koncu so odločali detajli, kot so individualna kakovost neserijskih posameznikov in manjše napake, ki so tehtnico prevesile na bolonjsko stran. Olimpija je v končnici rednega dela potrebovala le eno dobro obrambo, s katero bi prekinila nalet italijanskega velikana. Blizu je bila takoj po trojki Blažiča, ko je Rion Brown že zaprl Vinca Hunterja, a je ta vseeno prišel do napadalnega skoka in nato še zadel. Minuto pozneje je Teodosić zgrešil polaganje, Jarrod Jones in Brown sta skočila za žogo, a se je ta odbijala od obroča, srbski zvezdnik pa jo je srečno izbil do Belinellija, ki je bil natančen izza črte. Tudi v akciji za podaljšek je Teodosić že zgrešil trojko, vendar je Hunter s skokom poskrbel za novo priložnost, ki jo je izkoristil Belinelli.

"Žoga se je tako odbila. Tako je to v košarki. S Hunterjem so zelo atletski in močni pod obročem. Govorili smo, da je pomembno, da zapiramo skok in vzamemo žogo, a na koncu je prišla v njihove roke. Nimam česa zameriti igralcem," je o napadalnem skoku Virtusa spregovoril Golemac. Gostje so boj za odbite žoge dobili s 40:33. V vseh delih tekme, kjer je pobudo imela Olimpija, so bili zmaji enakovredni oziroma celo boljši v skoku, toda ob vseh padcih – tako je bilo tudi v prvem delu –, ko je Virtus napravil serijo, so se težave začele pri odbitih žogah. Na koncu so prav to tiste malenkosti, ki so prevesile tehtnico na italijansko stran.

"Mislim, da smo odigrali odlično tekmo. Na koncu je žal ta skok odločil srečanje. V podaljšku nismo imeli več energije, da bi lahko parirali razigranim Italijanom. Moramo se čim prej pobrati. Imamo še eno tekmo v Evropskem pokalu, ki nas lahko popelje tja, kamor mislim, da si tudi zaslužimo. Naredili bomo vse, da to uresničimo," je bil razočaran najboljši ljubljanski posameznik Blažič, ki je znova blestel z 29 točkami. Kapetan Olimpije, ki je prvi strelec in najučinkovitejši igralec Eurocupa, se je razigral v drugi četrtini. Tedaj si je Virtus priigral 14 točk naskoka. Zdelo se je, da se ponavlja scenarij s prve tekme, ko so si Bolognčani v tem delu priigrali visoko prednost, ki je niso več izpustili iz rok. Toda tokrat sta Blažič in Edo Murić, ki sta v prvem polčasu skupaj dala 30 od 40 točk Olimpije, zrežirala preobrat in z delnim izidom 18:4 je celo na odmor v prednosti odšla domača zasedba.

Jaka Blažič nadaljuje z imenitnimi predstavami, ki ga krasijo že vso sezono. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič nadaljuje z imenitnimi predstavami, ki ga krasijo že vso sezono. Foto: www.alesfevzer.com

Blažič je ob tem tudi ogromno dela napravil v obrambi, kjer je ves čas garal in agresivno pokrival Teodosića. Toda srbski čarodej je v ključnih trenutkih preprosto pokazal svojo vrednost. V končnici je zadeval proste mete, delil podaje in dobro odigral tudi v obrambi, ko je med odločilno serijo ukradel žogo sicer tokrat zelo dobremu Luki Rupniku, ob tem pa še izsilil nešportno osebno napako. Srečanje je končal s 14 točkami in kar 12 podajami. 30 jih je na koncu zbral Virtus, kar je še en dokaz izjemne košarke, ki jo igra vrsta Saše Đorđevića z dirigentom Teodosićem, moči in širine najstarejšega italijanskega kluba, brez dvoma prvega favorita Evropskega pokala.

"Pričakovali smo zelo težko tekmo, mentalno in fizično zahtevno. Dali smo vse od sebe. Na koncu smo potrebovali le eno situacijo, ki bi se obrnila v našo korist, a se ni zgodilo. Kot je dejal trener, v športu živiš za naslednji dan. Še naprej bomo trdo delali in sem prepričan, da bo ta tekma samo okrepila našo ekipo. Vso sezono je pristop pravi. Ni pomembno, ali gre za Virtus ali za FMP, na vsaki tekmi dajemo maksimum. Najprej nas čaka Borac, potem pa gremo v Podgorico. Imamo še vse v svojih rokah in v Črni gori bomo pripravljeni," je pristavil Rupnik, ki je s 16 točkami odigral svojo najboljšo tekmo v dresu Olimpije. Odličen je bil v zadnji četrtini, ko je zadeval z vseh položajev, na koncu le malce nepozornosti in Teodosić mu je odvzel eno ključnih žog.

Virtus po podaljšku strl odpor Olimpije

Ljubljančani so sicer zapravili prvo priložnost za napredovanje v četrtfinale, a imajo še vse v svojih rokah. Če Budućnost slavi v Bourgu, bo odločal zadnji krog, ko bo Olimpija gostovala v Morači. Naprej jo pelje zmaga ali poraz z manj kot tremi točkami razlike. "Vemo, da imamo kakovost. Pokazali smo, da se lahko kosamo tudi s takšnim nasprotnikom. Težko je ustaviti Teodosića, Belinellija, Weemsa, Hunterja … To so posamezniki, ki so dražji kot naša cela ekipa. So pa naši igralci pokazali svojo vrednost. Fantje vsak dan pridno delajo in si zaslužijo priti med osem. Najpomembneje je, da nam bo trenerjem uspelo dvigniti igralce. Ne smemo pasti. Nič še ni izgubljeno. Najprej nas čaka gostovanje v Čačku, ki bo tudi zelo pomembno za Ligo ABA, potem pa sledi Budućnost, kjer imamo novo priložnost," je sklenil Golemac.