Krka je po zmagi nad Mego v Ligi Nova KBM klonila v Rogaški in Podčetrtku, v Ligi ABA pa je morala doma premoč priznati Borcu. Foto: Krka/Drago Perko
Krka je po zmagi nad Mego v Ligi Nova KBM klonila v Rogaški in Podčetrtku, v Ligi ABA pa je morala doma premoč priznati Borcu. Foto: Krka/Drago Perko

Ljubljančani so klonili na zelo pomembnem gostovanju v Laktaših, kjer je bil neposredni tekmec za končnico, Igokea, boljši s 76:70. Za Olimpijo je bil to četrti poraz, kolikor jih imata tudi Mornar in Igokea, toda zasedba iz Bara ima dve, ekipa iz Republike Srbske pa eno zmago več. Do konca imajo zmaji še nekaj zahtevnih obračunov, saj se morajo še dvakrat pomeriti s Crveno zvezdo, ki ima le dva poraza in je seveda znova prvi favorit tekmovanja, gostovali pa bodo še dvakrat v Črni gori. Ko so nazadnje igrali v Podgorici proti Budućnosti, ki je v Ligi ABA do zdaj klonila trikrat, so izpadli iz Evropskega tekmovanja. Varovanci Jurice Golemca so v zadnjih dveh tednih izgubili tri zelo pomembne tekme. Potem ko so odigrali zelo dober obračun z Virtusom, a v končnici povsem popustili in ekspresno zapravili priigrano konkretno prednost, so bili neprepoznavni na gostovanjih v črnogorski prestolnici in Laktaših.

Novomeščani v letu 2021 le enkrat slavili v Ligi ABA

Sorodna novica Najboljša predstava Camphorja v Krkinem dresu premalo za uspeh

Krka je nazadnje klonila pred Borcem, ki je v dvorani Leona Štuklja slavil s kar 94:74. Novomeščani so pred dobrim tednom prekinili serijo sedmih porazov v Ligi ABA, ko so premagali Mego, toda proti Borcu so se znova pojavile stare napake. Če je (bila) agresivna obramba ena izmed značilnosti Krke v tej sezoni, je v zadnjem obdobju tudi to ena izmed težav. Kar nekajkrat so sedemkratni prvaki tudi zaradi slabe defenzivne predstave prelahko zapravljali prednost. Poleg Borca so recimo v drugem polčasu padli tudi proti Igokei in Olimpiji, prejšnji teden, ko so v državnem prvenstvu dvakrat klonili, pa so imeli tekmo v Rogaški praktično že dobljeno, toda sledil je preobrat.

"Glede na zadnjo tekmo proti Megi smo tokrat pokazali povsem drugačen obraz v drugem polčasu. To je zame vprašanje ponosa, da igraš za Krko in se zanjo boriš. Verjetno je to naša najslabša tekma. V klubu moramo narediti dobro analizo, zakaj se nam to dogaja. Ne glede na dober strelski večer Borca, moramo biti agresivnejši v obrambi," je povedal novomeški trener Vladimir Anzulović. Ob zelo pomembni zmagi nad Mego je bila Krka enakovredna v skoku. Srbski košarkarji so tedaj zbrali le enega več. Proti Borcu je bil boj za odbite žoge znova težava in na strani tekmeca, prav tako je bila slabša v skoku na vseh tekmah omenjene serije sedmih zaporednih porazov. Petkrat je nasprotnik med tem negativnim nizom ujel več kot deset odbitih žog več.

Rod Camphor je proti Borcu dosegel 26 točk, dvomestno število točk pa je prispeval le še Rok Stipčević. Foto: Krka/Drago Perko
Rod Camphor je proti Borcu dosegel 26 točk, dvomestno število točk pa je prispeval le še Rok Stipčević. Foto: Krka/Drago Perko

Novomeščani so proti Borcu zapravili lepo priložnost, da bi se približali obstanku v ligi. Pred začetkom sezone so vsi v dolenjskem taboru poudarjali, da je cilj zagotovitev mirnega obstanka že nekaj krogov pred koncem, toda znova jih čaka negotov boj. V zadnjih štirih sezonah med regionalno elito je bila novomeška usoda nejasna vse do konca. V teh štirih letih so enkrat izpadli iz Lige ABA, se dvakrat rešili v zadnjem krogu, lani pa je sezono predčasno končal covid-19. Krka je bila v tistem trenutku zadnja.

Lestvica:                              
MORNAR                21 17  4  179 38 
IGOKEA                20 16  4  113 36 
MEGA SOCCERBET        21 14  7   87 35 
CRVENA ZVEZDA         18 16  2  256 34 
CEDEVITA OLIMPIJA     19 15  4  174 34 
BUDUĆNOST             18 15  3  124 33 
PARTIZAN              20  7 13   -7 27 
SPLIT                 21  6 15 -142 27 
FMP                   19  7 12  -46 26 
CIBONA                19  7 12  -79 26 
KRKA                  20  6 14 -125 26 
ZADAR                 18  6 12  -50 24 
BORAC                 19  5 14  -64 23 
-------------------------------------- 
KOPER PRIMORSKA       21  0 21 -420  0

Gostje iz Čačka, ki so bili v drugem polčasu boljši s kar 50:32, so trenutno na dnu Jadrana s petimi zmagami in 14 porazi, Krka pa ima ob enakem številu porazov zmago več. Z izstopom Kopra Primorske je jasno, da bo obalni klub, ki je zdaj že stvar preteklosti, na zadnjem mestu, tisti, ki bo 13. pa bo odigral repasaž za obstanek z ABA 2-ligašem. Novomeščani bodo zagotovo vpisali še eno zmago, saj bi se morali v naslednjem krogu srečati prav s še vedno aktualnim slovenskim prvakom, toda ta "obračun" čaka tudi še Borac.

Po visokem porazu na domačem parketu ima 11. Krka tudi slabši medsebojni rezultat z Borcem. Prav tako ima slabšega z Zadrom, ki je z izkupičkom 6:12 12., s Cibono, ki je s 7:12 deseta, in s FMP-jem, ki je s 7:12 deveti. Beograjski panterji bodo v Železniku Anzulovićevo vrsto gostili v zadnjem krogu tekmovanja. Novomeščani se morajo prav tako še pomeriti s Splitom in Partizanom, nekdanjima evropskima prvakoma, ki z izkupičkoma 6:15 oziroma 7:13 prav tako še nista "rešena", ju je pa v prvem delu sezone Krka premagala. Beograjčane je nadigrala v Novem mestu, v Dalmaciji pa po zaslugi Roda Camphorja dobila dramatično končnico.