Cerkev sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji. Foto: Wikimedia Commons/Miran Hladnik
Cerkev sv. Janeza Krstnika v Žički kartuziji. Foto: Wikimedia Commons/Miran Hladnik

Občina Slovenske Konjice je z ministrstvom za kulturo sklenila dvoletno pogodbo za izvedbo projekta statične sanacije ostenja cerkve sv. Janeza Krstnika in njene zastrešitve. V ta namen je ministrstvo v letošnjem proračunu in v proračunu za naslednje leto zagotovilo dva milijona evrov.

Sorodna novica Naposled prenova cerkve v srcu Žičke kartuzije

Možnost več hkratnih vidikov interpretacije
Glede na odločitev delovne skupine o prenovi cerkvene strehe bo ta po novem pomična. Po besedah arhitekta Roka Žnidaršiča iz arhitekturnega ateljeja Medprostor bo to objektu prineslo avtentičnost in omogočilo stik z nebom. Na očitek, da so umetnostnozgodovinska stroka in arhitekti glede primernosti načrtov obnove razdeljeni, je Žnidaršič na današnjem organiziranem soočenju mnenj povedal, da so se obnove cerkve lotili odgovorno.

Po arhitektovih besedah tovrstna rešitev na nevsiljiv način omogoča več hkratnih vidikov interpretacije nekdanje redovne cerkve. Omogoča namreč doživetje cerkvenega prostora kot ruševine z odprtim nebom in novo rabo – razgledno pot kot nov turistični potencial. Poleg tega pa ponuja rešitev, ki na razmeroma preprost tehnološki način omogoča rabo nekdanje cerkve kot pokritega avditorija.

Preplet več strokovnih pogledov in pristopov
Tudi na ministrstvu za kulturo so poudarili, da spomeniškovarstvena dejavnost ni domena enega samega strokovnega pogleda, pač pa gre za preplet več strokovnih pogledov in pristopov. Predstavnik ministrstva Silvester Gaberšček je glede tega dejal, da je bilo najtežje priti do neke ustrezne rešitve – dilem je bilo veliko, kresala so se mnenja, z dialogom pa so le poiskali ustrezno strokovno rešitev za obnovo tega zgodovinskega objekta.

"Naloga ministrstva je bila, da podpre obnovo cerkve in v sodelovanju z občino to izvede, stroki pa smo prepustili, da se odloči, kako jo bo obnovila," še pravi Gaberšček, ki dodaja, da je cerkev sv. Janeza Krstnika spomenik z evropsko težo in je kot takšna torej izrednega pomena.

Sorodna novica 850-letnica Žičke kartuzije

Prevetritev in nadgraditev obstoječega načrta
Po navedbah ministrstva za kulturo je Občina Slovenske Konjice za izvedbo projekta ustanovila gradbeni odbor, Zavod za varstvo kulturne dediščine RS (ZVKDS) je imenoval posebno delovno skupino, ki je z današnjimi konservatorskimi pristopi prevetrila in nadgradila obstoječi konservatorski načrt ter starejša izhodišča statične sanacije in izvedbe zastrešitve.

V pristojnosti ZVKDS-a in ekspertne delovne skupine ter lastnika so bile potrjene spomeniškovarstvene rešitve konservatorsko-restavratorskih posegov, ki ohranjajo pomen in vrednote arhitekturnih in drugih ostalin cerkve v smislu ruševine, njihove likovno-estetske pojavnosti in dokumentarne vrednosti ter vzpostavljajo razmere za dolgoročno ohranitev ostalin in čim lažje vzdrževanje v prihodnosti.

Po pogodbi mora biti izvedba projekta dokončana do 30. oktobra 2021, z ministrstva za kulturo pa sporočajo še, da redno spremljajo izvedbo projekta in tudi vzporedne medsebojno različne umetnostnozgodovinske poglede ter pomisleke glede izvedbe projekta.