Zbiranje podpisov. Foto: BoBo
Zbiranje podpisov. Foto: BoBo

Državni zbor je zakon o izvrševanju državnih proračunov za leti 2021 in 2022 sprejel novembra, vanj pa zapisal, da kot izjema od omejitev prevzemanja obveznosti veljajo tudi pogodbe za investicije v Slovenski vojski na podlagi posebnega zakona. Januarja letos je ustavno sodišče zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v vojski začasno zadržalo, v postopku presoje pa ima tudi pobudo za razpis referenduma o njem.

Z novelo zakona o izvrševanju proračuna pa je DZ zdaj določil, da kot izjema od omejitev prevzemanja obveznosti iz proračuna ne veljajo pogodbe za investicije na podlagi posebnega zakona, pač pa predvidene s splošnim dolgoročnim programom opremljanja in razvoja Slovenske vojske ter srednjeročnim obrambnim programom za njegovo izvedbo.

DZ je v petek novelo zakona podprl z 49 glasovi za, 33 poslancev je bilo proti. Poslanec Levice Luka Mesec je že v DZ-ju napovedal, da bodo začeli zbirati podpise za zahtevo za razpis referenduma.

Mesec: Novela še slabša od prve rešitve

Po oceni Levice je namreč v petek sprejeta novela, ki vladi daje pravno podlago za nabavo orožja, še slabša od prve rešitve. "Ne pozna namreč nobenih omejitev glede cen orožja, skupna vrednost ni več 780 milijonov evrov, ampak je lahko praktično neomejena, ni več razreza po letih in proračunih ter ni več poročanja parlamentu. Kar vlada poskuša, je dobiti čisti biankoček za orožarske posle," je dejal Mesec.

Po njegovih besedah bi v enem letu lahko podpisali za več let orožarskih pogodb, ki bi skupaj lahko nanesle tudi milijardo evrov vrednosti, odplačevati pa jih bodo morale naslednje vlade, namesto da bi s tem denarjem gradili bolnišnice, stanovanja, domove za starejše. Državljane zato poziva k oddaji podpisa, saj "ne gre samo za nabavo orožja, gre tudi za to, da vlada poskuša zaobiti demokratično voljo ljudstva in ustavni red v tej državi".

Iva Padar, ki v Ljubljani pomaga pri zbiranju podpisov, je dejala, da je odziv ljudi do zdaj dober. "Verjetno bomo zelo kmalu zbrali potrebno število podpisov," je ocenila.

V prvem koraku vlaganja zahteve za zakonodajni referendum je treba zbrati 2500 podpisov podpore volivcev in jih vložiti v DZ, za to pa imajo čas do petka.

Levica spet zbira podpise proti vojaškim nabavam

Koalicija: referendum je nedopusten

Spomnimo, Levica in SD sta že po sprejetju zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski od letos do leta 2026 v DZ vložila več kot 28.000 podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, a je koalicijska večina le dan zatem potrdila sklep o nedopustnosti referenduma. Je pa ustavno sodišče pozneje izvajanje zakonske podlage za dolgoročnejše vojaške investicije zadržalo do končne odločitve o ustavnosti zakona.