Gnezdo pri Ljubljani. Foto: Televizija Slovenija
Gnezdo pri Ljubljani. Foto: Televizija Slovenija

Prvi se je 16. marca vrnil štrk, na isti dan kot lansko leto, tri dni prej kot lani pa se je včeraj vrnila še njegova družica.

Par je imel preteklo leto že štiri mladiče, letos pa naj bi njuno gnezdo preselili, saj se je drevo, na katerem gnezdita, že pred leti posušilo, je poročala Televizija Slovenije.

Pernati par z Ljubljanskega barja

Svetovno znana zaljubljenca

Najbolj znana pernata ljubezenska zgodba v naši regiji pa prihaja iz sosednje Hrvaške. Stolpce že vrsto let polnita Klepetan in Malena.

Stjepan Vokić, upokojeni hišnik slavonske osnovne šole, skrbi za Maleno od leta 1993, ko jo je našel ustreljeno in z zlomljenim krilom v bližini Brodske Varoši. Štorklja ni mogla leteti, zato ji je takrat zgradil gnezdo na strehi svoje hiše, čez zimo pa zanjo skrbi v toplem in zaprtem prostoru.

Sorodna novica Ljubezenska drama na Hrvaškem: Klepetan Maleno zalotil z ljubimcem

Klepetan je prvič v gnezdo k Maleni priletel spomladi 2002 in se potem iz Južne Afrike vračal vsako pomlad, pri tem je preletel približno 13.000 kilometrov. Skupaj sta imela 66 potomcev, a je leta 2017 njune oboževalce pretresla afera. Zvesti štrk je pobesnel, ko se je z zamudo vrnil iz Afrike, svojo ljubljeno pa v lastnem gnezdu našel z drugim. Vsiljivca je nato po hudem boju, v katerem je bil tudi ranjen, le pregnal. "V svetu štorkelj so pravila jasna – dominira močnejši," pravijo hrvaški ornitologi.

Partnerja sta nato vseeno zakopala bojno sekiro in se odločila, da rešita svoj zakon. Klepetan se je vračal tudi vsa naslednja leta, lani je sicer krepko zamujal in Vokić se je bal, da je na jugu poginil, vendar je nazadnje le priletel. Nanj še vedno čakajo tudi letos.

O večni ljubezni dveh štorkelj na Hrvaškem so v preteklih letih poročali tudi vodilni svetovni mediji od Japonske do Čila.