Štorklje veljajo za monogamne živali. Foto: EPA
Štorklje veljajo za monogamne živali. Foto: EPA
štorklje
Štorklje se vračajo domov. Foto: EPA

Nihče ni videl, kdaj se je Klepetan vrnil domov, čisto tiho je priletel v njun skupni domek na strehi osnovne šole v Slavoniji in tako dokazal svojo brezmejno zvestobo ljubljeni ženi. Poročali smo, da se Klepetan že devet let po koncu zime, ki jo preživi na jugu Afrike, vrača domov na isti dan, praktično ob isti uri - 24. marca v popoldanskem času.

A letos ga ni bilo, zato je mnoge že zaskrbelo, da se mu na 13.000 kilometrov dolgi poti domov ni kaj pripetilo, vendar so se tolažili s tem, da je enkrat zaradi ostre zime že zamudil. Zdaj pa ga ni in ni bilo, zato so že vsi izgubili upanje, da se bo še kdaj vrnil. Vendar se je! Uganete, kaj je najprej storil?

Izbral si je napačno streho!
Poročali smo, da si je Malena v času njegove odsotnosti privoščila - hm, majhen skok čez plot - njen ljubimec pa si je nato zgradil gnezdo na sosednjem dimniku in se tja naselil s svojo novo ženo. A imel je smolo - ni namreč vedel, da je to prav tisti dimnik, s katerega je Klepetan učil svoje številne potomce (z Maleno sta namreč h kruhu spravila kar 35 malih štorkljic) leteti. Zato je Klepetan takoj, ko si je malo odpočil v Maleninem objemu, pribesnel k svojima novima sosedoma, ju vrgel iz njunega novega gnezda in jima ga nato še razdejal - za vsak slučaj, da ne bi pomislila, da se morda tja vrneta.

O ljubimčevih jajcih, ki naj bi jih sicer valila Malena, ni več duha ne sluha, zato ne vedo, ali jih je iz gnezda že prej zmetala sama, ali jih je že takoj ob vrnitvi neopazno uničil Klepetan, ali pa Malenina grešna ljubezen pravzaprav ni sploh nikoli obrodila sadu. Klepetan ji skoka čez plot očitno ni zameril, no, pa tudi ona ga ni nikoli vprašala, koliko masla ima sam na glavi in kdo mu ponoči dela družbo na jugu afriške celine.

Malena ima oči samo zanj
"Ni me bilo doma, ko so me poklicali sosedje in mi povedali, da je poleg Malene v gnezdu še ena štorklja. Takoj sem odhitel domov in ko sem ga zagledal, so mi v oči stopile solze. Vrnil se je črn kot dimnikar, vendar mi je čisto vseeno, tudi umazan je zame najlepši. Malena je presrečna, pretvarja se, da me sploh ne pozna in ima oči samo za svojega Klepetana," je hrvaškim medijem ganjen povedal šolski hišnik Stjepan Vokić, ki že dolga leta skrbi za Maleno, saj ta zaradi poškodbe ne more leteti, zato tudi ne more s Klepetanom na jug, ampak ga (bolj ali manj) zvesto čaka doma v Slavoniji. In tako ga je dočakala tudi letos ...