Chloe Zhao (na desni) in igralka Frances McDormand na snemanju filma Dežela nomadov. Foto: IMDb
Chloe Zhao (na desni) in igralka Frances McDormand na snemanju filma Dežela nomadov. Foto: IMDb

Najvišjo nagrado organizacije DGA je Chloe Zhao osvojila za dramo Dežela nomadov; predtem je bila edina nagrajenka v zgodovini priznanja Kathryn Bigelow; nagrado DGA je leta 2008 dobila za Bombno misijo.

Sorodna novica Dežela nomadov: vestern za 21. stoletje

Za nagrado so bili letos nominirani še Lee Isaac Chung (Minari), Emerald Fennell (Obetavna mladenka), David Fincher (Mank) in Aaron Sorkin (Sojenje čikaški sedmerici). Vsi našteti – razen Aarona Sorkina – so nominirani tudi za oskarja za najboljšo režijo, ki ga bo Akademija podelila 25. aprila.

Zhao je svoj zahvalni govor izkoristila za poklon preostalim nominirancem. "Emerald, tako briljantna in teko drzna si, svojo obrt tako zelo obvladuješ, da komaj čakam, da bom videla, na kakšna potovanja se boš še podala. Lee, tvoj film se me je dotaknil na zelo osebni ravni. Pokazal si nam toliko lepote in ljubezni na tak avtentičen in iskren način – neverjetno je, kaj ti je uspelo. Aaron, pesnik si, med filmom čutim, kako moje srce utripa v ritmu tvojega, to je adrenalinska in strastna izkušnja, za katero nočeš, da bi se končala. David, tvoj film je mojstrovina. Vsi tvoji filmi so. Nisi samo mojster obrti, ustvaril si tudi nekaj najbolj niansiranih in humanističnih vlog, kar sem jih kdaj videla, Tvoja predanost je navdihujoča in ni ti para." Dodala je še: "Hvala, da ste me toliko naučili in mi izkazali podporo."

Je tekma za oskarja že odločena?
Nagrada DGA je večinoma kar zanesljiv napovednik tega, kdo bo osvojil oskarja za najboljšo režijo: dobitnika obeh nagrad sta bila v zadnjih 73 letih različna samo osemkrat. A prav lansko leto je pokazalo tak razkol: nagrado DGA je osvojil Sam Mendes (za vojno dramo 1917), oskarja pa se je razveselil Bong Joon Ho (za Parazita). Predtem sta se mnenji organizacij nazadnje razhajali leta 2012, ko je nagrado DGA dobil Ben Affleck (Misija: Argo), oskarja pa Ang Lee (Pijevo življenje).

Darius Marder (na sredini) z igralcema Rizom Ahmedom in Olivio Cooke na premieri filma Zvok metala. Foto: IMDb
Darius Marder (na sredini) z igralcema Rizom Ahmedom in Olivio Cooke na premieri filma Zvok metala. Foto: IMDb

Drugi veliki zmagovalec večera v filmski kategoriji je bil Darius Marder: za film Zvok metala (Sound of Metal) je dobil nagrado za najboljšo režijo prvega celovečerca. Zvok metala je letos nominiran za šest oskarjev, med drugim tudi za najboljši film.

V kategoriji najboljšega dokumentarca sta zmagala Michael Dweck in Gregory Kershaw za The Truffle Hunters, portret priletnih Italijanov, ki so mojstri iskanja dragocenih belih tartufov.

Podelitev nagrad je bila, kot večina letošnjih, kombinacija vnaprej posnetih skečev in prenosa v živo. Predsednik ceha Thomas Schlamme je ob koncu večera pripomnil: "Ni bilo nobenih tehničnih zapletov, kar bi pomenilo, da bi se moral jaz vklopiti v živo. In najboljši del – zdaj se vam ni treba še peljati domov."

V televizijskih kategorijah je nagrado za izjemen režijski dosežek v komični seriji osvojila Susanna Fogel (za serijo The Flight Attendant), za dosežek v dramski seriji pa Lesli Linka Glatter (za Homeland). Scott Frank je najboljši režiser v kategoriji televizijskih filmov in miniserij (za miniserijo Damin gambit).