Izgnani ruski diplomati se v Pragi vkrcujejo na rusko vladno letalo. Foto: EPA
Izgnani ruski diplomati se v Pragi vkrcujejo na rusko vladno letalo. Foto: EPA

Kremelj je izgon 18 ruskih diplomatov označil za "provokativno in sovražno" potezo Češke in dal 20 češkim diplomatom čas do ponedeljka, da zapustijo državo.

Češka se je odzvala, da jih preseneča izgon večjega števila čeških diplomatov, kot je Praga izgnala ruskih. Evropske zaveznice so pozvali, naj jim "izkažejo podporo". Zunanji ministri članic EU-ja so na virtualnem zasedanju izrazili "solidarnost" s Češko, novih sankcij proti Rusiji pa ne pripravljajo.

Češka vlada iz razpisa za jedrsko elektrarno izločila Rosatom

Oblasti v Pragi so medtem sporočile, da bodo rusko državno jedrsko agencijo Rosatom izločili iz več milijard evrov vrednega razpisa za gradnjo novega bloka jedrske elektrarne Dukovany na jugovzhodu Češke.

"Ruski dobavitelj Rosatom ne bo zaprošen za predložitev dokumentov za oceno varnosti," je novinarjem dejal češki minister za industrijo in trgovino Karel Havliček.

Za gradnjo novega bloka jedrske elektrarne Dukovany, ki naj bi ga zgradili do leta 2036, se potegujejo francoski EdF, južnokorejski KHNP in ameriški Westinghouse.

Odnosi med Češko in Rusijo se zaostrujejo

Češka v soboto izgnala 18 ruskih diplomatov

Češke oblasti so v soboto sporočile, da so izgnale 18 uslužbencev ruskega veleposlaništva, ki so jih češke obveščevalne službe označile za ruske tajne agente, vpletene v eksplozijo v skladišču streliva leta 2014, v kateri sta umrla dva človeka.

Češki premier Andrej Babiš je medtem na novinarski konferenci dejal, da eksplozije ne dojemajo kot napad na Češko, temveč kot napad na pošiljko orožja.

"Rusija ni napadala Češke republike. Obveščevalci so napadli – to smo označili za teroristični napad – izdelke bolgarskega trgovca z orožjem," je dejal Babiš.

Češka policija išče še dva osumljenca, Aleksandra Petrova in Ruslana Boširova, ki naj bi bila v času eksplozije pred sedmimi leti na Češkem. Gre za ruska državljana, ki ju Združeno kraljestvo sumi zastrupitve ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegove hčere v Salisburyju pred tremi leti.

Moskva odgovornost pripisuje ZDA

Sorodna novica Češka izgnala 18 ruskih uradnikov zaradi eksplozije skladišča pred sedmimi leti

Rusija sicer zanika vsakršno vpletenost v eksplozijo. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je dejala, da je namen "naglo izmišljenih" obtožb odvračanje pozornosti od "nakopičenih težav v državah EU-ja in na Zahodu na splošno".

"Brez dvoma za tem stojijo ZDA," je dejala. Dodala je, da v odgovor tako češko kot ameriško veleposlaništvo v Moskvi ne bosta več smeli zaposlovati ruskih državljanov.

Ministri EU-ja o napetostih z Rusijo

O naraščajočih napetostih v odnosih z Rusijo so razpravljali tudi zunanji ministri Evropske unije. Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je opozoril na skrb vzbujajoče zdravstveno stanje zaprtega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, diplomatski spor Prage in Moskve in nevarno krepitev ruskih sil na ukrajinski meji.

Rusija povračilno izgnala češke diplomate