Rusko veleposlaništvo v Pragi. Foto: Reuters
Rusko veleposlaništvo v Pragi. Foto: Reuters

Češki premier Andrej Babiš je v izjavi za televizijo dejal, da obstaja "utemeljen sum vpletenosti pripadnikov ruske obveščevalne službe GRU v eksplozijo skladišča streliva na območju Vrbetic".

Pred sedmimi leti je v omenjenem skladišču odjeknilo več eksplozij, v katerih sta bila ubita dva zaposlena v zasebnem podjetju, ki je prostore najemalo od državne vojaške organizacije, navaja Reuters.

Češki izgon in obtožbe sprožajo največji spor z Rusijo od konca komunizma leta 1989.

Zaradi ukrepov bi lahko Rusija celo zaprla veleposlaništvo v Pragi, ruska tiskovna agencija Interfax navaja ruskega poslanca Vladimirja Džabarova, ki očitke označuje za absurdne.

Izgon domnevnih obveščevalcev na veleposlaništvu

Sorodna novica Češka opozarja na povečano dejavnost ruskih vohunov

Češki zunanji minister Jan Hamaček je sporočil, da mora 18 uslužbencev ruskega veleposlaništva državo zapustiti v 48 urah. Pri tem je poudaril, da so se odločili izgnati "vse zaposlene osebja veleposlaništva, ki so jih jasno identificirali kot častnike ruskih tajnih služb SVR in GRU".

Češka je o domnevni ruski vpletenosti v eksplozijo pred sedmimi leti obvestila tudi članice zveze Nato in Evropske unije. Zunanji ministri članic EU-ja naj bi o zadevi razpravljali na srečanju v ponedeljek.

Moskva najavila izgon 20 čeških diplomatov

Rusija je medtem najavila izgon 20 čeških diplomatov. V Moskvi so pojasnili, da so 20 uslužbencev češkega veleposlaništva razglasili za persone non grate, državo pa da morajo zapustiti do konca ponedeljka.

Sporočilo o izgonu so objavili, potem ko so češkega veleposlanika Vitezslava Pivonko pozvali na pogovor na rusko zunanje ministrstvo. Češko potezo so ob tem označili za "sovražno dejanje", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Praga dobro ve, kaj se zgodi po "takšnih zvijačah", je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova.

"Sprejeli bomo povračilne ukrepe, ki bodo prisilili avtorje te provokacije, da bodo razumeli svojo polno odgovornost za uničenje temeljev normalnih odnosov med našima državama," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Ista osumljenca za eksplozijo v Vrbeticah in zastrupitev Skripala v Salisburyju

Ameriško veleposlaništvo v Pragi je medtem v tvitu sporočilo, da "stoji ob strani neomajnemu zavezniku Češki", in izrazilo podporo "pomembnim ukrepom, da bo Rusija prevzela odgovornost za dejanja na češki zemlji".

Podporo Češki in njeni odločitvi o izgonu diplomatov so podprli tudi v Združenem kraljestvu, saj so "češki zavezniki razkrili, kako daleč so ruske obveščevalne službe pripravljene iti za izvajanje nevarnih in zlonamernih operacij v Evropi," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal britanski zunanji minister Dominic Raab.

"Odločeni in zavezani smo bolj kot kdaj koli prej, da odgovorne za napad v Salisburyju privedemo pred sodišče in pozdravljamo ukrepe čeških oblasti," je dodal.

Češke oblasti so namreč napad v Vrbeticah povezale tudi z zastrupitvijo ruskega vohuna Sergeja Skripala v Združenem kraljestvu leta 2018. Zastrupitev Skripala in hčerke Julije v angleškem mestu Salisbury je sprožila največje izgone diplomatov med Rusijo in zahodnimi državami po koncu hladne vojne.

Češka policija je zaradi suma "resne kriminalne dejavnosti" izdala tiralico za dvema ruskima državljanoma z imenoma Aleksander Petrov in Ruslan Boširov.

Sorodna novica Primer Skripal: drugi osumljenec zastrupitve ruski vojaški zdravnik

Britanska vlada je za glavna osumljenca zastrupitve Skripala in hčere identificirala prav moška, ki naj bi v Združeno kraljestvo vstopila s potnima listoma s tema imenoma. Britanske oblasti trdijo, da sta člana obveščevalne službe GRU, ki naj bi na kljuko vrat Skripalovega stanovanja nanesla živčni strup novičok, s katerim sta se zastrupila Skripala, ki sta si po zdravljenju opomogla. Je pa zaradi zastrupitve z novičokom v odvrženi steklenički parfuma umrla Britanka Dawn Sturgess.

Moška sta se pod imeni Anatolij Čepiga in Aleksander Miškin pozneje pojavila na ruski televiziji, kjer sta trdila, da sta strokovnjaka za športno prehrano, ki sta v Salisburyju obiskala katedralo, poroča BBC.

Premier Babiš je osumljenca identificiral kot člana elitne enote GRU-ja. Foto: Reuters
Premier Babiš je osumljenca identificiral kot člana elitne enote GRU-ja. Foto: Reuters

Člana elitne enote 29155?

Češka policija je sicer še sporočila, da ruska državljana v britanskih dokumentih nosita imeni Alexander Miškin in Anatolij Čepiga, uporabljala pa naj bi tudi moldavski in tadžikistanski potni list z imenoma Nicolai Popa in Ruslan Tabarov. Policija meni, da sta bila moška med 11. in 16. oktobrom 2014, v času eksplozije, na Češkem.

Premier Babiš je še zatrdil, da je češka preiskava osumljenca povezala z zloglasno enoto obveščevalcev GRU 29155. New York Times je leta 2019 poročal, da je 29155 elitna enotna ruskega obveščevalnega sistema, izurjena za sabotaže in atentate.

Rusija ju po navedbah vira agencije Interfax ni pripravljena izročiti, saj "zakonodaja prepoveduje izročitev ruskih državljanov v tujo državo, kjer so obtoženi zločinov".

Češka izganja 18 ruskih diplomatov