Plesalka Tjaša Bucik in igralka Anuša Kodelja. Foto: SNG Nova Gorica/Avgust Adrian Braatz
Plesalka Tjaša Bucik in igralka Anuša Kodelja. Foto: SNG Nova Gorica/Avgust Adrian Braatz

"Ravno, ko zaključita študij in naredita prvi korak v poklicno življenje, se svet zapre. Zapre in zahteva fizično razdaljo. Gledališče in ples nujno potrebujeta prisotnost gledalca, zahtevata človekovo bližino. Prvič po odločitvi za študij umetnosti se znajdeta doma. V mestu, kjer sta skupaj odrasli," so zapisali v Slovenskem dramskem gledališču (SNG) Nova Gorica.

Med rosnimi leti in trenutno realnostjo
Ne zares prostovoljna vrnitev domov in brezdelje jima vzbujata občutke nazadovanja, stagnacije in prinašata izgubo smisla v obdobju, ki ga v veliki meri opredeljuje začetek poklicne poti. Na dan privrejo spomini iz otroštva in najstništva, ki so povzročili zelo podobne občutke aktualnim in se prepletajo z uvidom v trenutno realnost.

Krstno izvedbo avtorskega projekta Nisem dekle niti ženska si lahko ogledate drevi ob 20. uri na spletu, za kar je potreben spletni nakup vstopnice. Ponovitev z angleškimi podnapisi bo 6. maja, prav tako na spletu.

Raziskovanje uprizoritvenih potencialov
Namen avtorskega projekta Nisem dekle niti ženska je raziskati uprizoritvene potenciale, ki jih kot umetnice nosijo v danem prostoru in času. Zastavljajo si vprašanja o tem, kaj so izgubile, kaj imajo in kaj se jim bo še zgodilo.

Projekt je nastal v koprodukciji SNG Nova Gorica, Zavoda Scaramouche, Zavoda Adrian film, MP3 Project ASD (Rim), Kulturnega doma Gorica in Parka Pečno. V predstavi igrata Anuša Kodelja in Tjaša Bucik pod režiserskim vodstvom Tereze Gregorič. Avtor glasbe je Avgust Adrian Braatz, ki je prav tako snemalec in montažer, pod koreografijo pa se podpisuje Tjaša Bucik. V predstavi se uporablja tudi skladba Akire Kosemura You.