Foto: BoBo
Foto: BoBo

Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč je vladnim odločevalcem danes poslala "vabilo za doživetje petzvezdične izkušnje v slovenskih nastanitvenih objektih". "Prvomajski prazniki, zaradi katerih se je z odpiranjem očitno tako mudilo, bodo deževni in radi bi videli, kako bi vladni odločevalci v dežju zjutraj sedeli na terasi in konzumirali zajtrk pri petih do 10 stopinjah," so zapisali med drugim.

Spomnili so, da so več mesecev vladne svetovalce in odločevalce opozarjali, da je treba priprave na vnovično odpiranje turističnih zmogljivosti, ki so zaradi epidemije covida-19 zaprte že več kot sedem mesecev, izvesti organizirano in dati turističnemu gospodarstvu informacije toliko v naprej, da lahko ta odprtje tudi pravočasno načrtuje in predvsem izvede.

"Ad hoc odpiranje je nemogoče izvesti, saj npr. v termah in zdraviliščih, kamor gostje v prvi vrsti prihajajo zaradi bazenov, v tako kratkem času, kot je zdaj na voljo pred prvomajskimi prazniki, bazenske vode v objektih, ki so že tako dolgo zaprti, ni mogoče ustrezno pripraviti," so opozorili v sporočilu za javnost.

Sorodna novica Večina večjih hotelov kljub delni sprostitvi ukrepov še ne odpira vrat

Ne razumejo niti omejitve števila odprtih sob v hotelu, saj imajo lahko tudi večji hotelski objekti s 150 sobami polnih le 30 sob. "V večjih objektih ob taki omejitvi praktično ni mogoče rentabilno poslovati," so zapisali.

Kot enega najmanj logičnih ukrepov pa izpostavljajo odločitev vlade, da gostje, ki bi bivali v hotelih v okviru 30 dovoljenih sob, tudi v rumenih regijah ne bi smeli uživati obrokov v hotelski restavraciji. Vsi gostje morajo namreč za bivanje v hotelu predložiti negativen test oziroma dokazilo o prebolelosti ali cepljenju, enaki pa so pogoji za obedovanje v notranjosti restavracij v rumenih regijah. Vseeno hotelski gostje v restavraciji hotela obroka ne smejo zaužiti; preostane jim strežba na terasi ali postrežba v sobo.

V skupnosti zdravilišč so ne nazadnje opozorili, da v primeru, da je gost pri njih iz poslovnih razlogov, ne veljajo nobene omejitve. "Tu apeliramo na vladne odločevalce, da naj takoj sprejmejo razumno odločitev, da bodo gostje lahko hrano konzumirali tudi v notranjosti. Na ta način bi odpravili tudi diskriminatoren odnos v primerjavi s poslovnimi gosti in gosti v gostinskih lokalih v rumenih regijah," so navedli.

Kot primer dobre prakse so v zdraviliščih izpostavili Italijo, kjer je vlada pred tednom dni jasno povedala, da bo datum odpiranja zdravilišč 1. julij.