Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Sorodna novica V hotel z negativnim testom ali potrdilom, a hrano bodo ponekod stregli le na terasah in v sobah

V družbi Sava Turizem, ki upravlja hotelske namestitve po vsej državi, so se odločili odpreti hotel in prekmursko vas Ajda, apartmajsko naselje Prekmurska vas v Termah 3000 v Moravskih Toplicah ter hotel Izvir v Zdravilišču Radenci.

V Moravskih Toplicah, kjer so bili sicer vseskozi odprti za potrebe zdraviliškega zdravljenja in imeli tako odprt tudi bazen in velnes center, je ta ponudba zdaj na voljo tudi turističnim gostom, medtem ko v ostalih nastanitvah v tako kratkem času ne morejo pripraviti kopalnih površin in velnes centrov.

V sredo so načrtovali še odprtje dveh hotelov v izolskem turističnem naselju San Simon, a so si na podlagi povratnih informacij gostov, ki ocenjujejo, da so ukrepi preveč omejujoči, premislili. So se pa zaradi povečanega povpraševanja po kampiranju na slovenski Obali odločili odpreti Kamp Lucija, in sicer v četrtek.

Ostale nastanitve, ki jih imajo tudi v Portorožu, na Bledu in Ptuju, bodo odprli v skladu z odlokom vlade o nadaljnjih odpiranjih, predvidoma v drugi polovici maja, trenutno pa zanje že sprejemajo rezervacije.

"Za odpiranje nastanitvenih zmogljivosti smo se odločili tam, kjer jih mogoče pripraviti na obratovanje v tako kratkem času, saj smo informacijo o možnem odprtju dobili tik pred zdajci. V drugih objektih poslovanje pod tako strogimi omejitvami ne bi bilo rentabilno, hkrati pa je večje objekte nemogoče ustrezno pripraviti na obratovanje v tako kratkem času, zato jih bomo odpirali pozneje," so za STA pojasnili v Savi Turizmu.

V Mariboru večina hotelov ostaja zaprtih, podobno tudi na Goriškem

Večina mariborskih hotelov ta teden kljub praznikom za običajne goste še ne namerava odpreti vrat, ampak bodo še naprej gostili poslovne goste in športnike. V mestnem hotelu City, ki je usmerjen predvsem v poslovne goste, tako še ostajajo zaprti, vrata za vse odpirajo v sredo, praznični konec tedna pa bodo spet zaprti. Od preostalih hotelov bosta goste sprejemala manjši hotel Maribor Inn, na Pohorju pa tudi tamkajšnja apartmajska vas z nekdanjim hotelom Bolfenk.

Predvsem večji hoteli bodo še počakali na goste. Foto: Pixabay
Predvsem večji hoteli bodo še počakali na goste. Foto: Pixabay

Novogoriška družba Hit v naslednjih dneh načrtuje le odprtje hotela Sabotin v Solkanu. V hotelu z 62 sobami bodo po besedah Jureta Boltarja iz kabineta predsednika uprave Hita začeli priprave na odprtje v naslednjih dneh. To pa bo poleg hotela Lipa v Šempetru pri Gorici trenutno tudi edini hotel, ki ga nameravajo odpreti. Brez odprtja igralništva se hotelskih zmogljivosti v hotelih Park in Perla, pa tudi drugih po Sloveniji po njihovi presoji ne splača odpreti. Šempetrsko Lipo je družba Hit ob tem odstopila v uporabo šempetrski bolnišnici. Ker je v neposredni bližini bolnišnice, je namreč primerna za počitek zdravstvenih delavcev, ki imajo dolge delavnike zaradi zdravljenja bolnikov s covidom-19.

Sorodna novica Nekateri gorenjski in obalni hoteli ostajajo zaprti, Brda že zacvetela

Že v nedeljo smo poročali, da bo večina hotelov na Gorenjskem in v slovenski Istri ostala zaprtih. Za večje hotele je pereča omejitev, da lahko odprejo le 30 sob, je tako poudaril vodja Bohinj Eco Hotela Anže Čokl, saj ima vsak hotel velike fiksne stroške, in če ni zasedena vsaj polovica hotelskih kapacitet, ustvarja izgubo. Zato odprtje največjega bohinjskega hotela, ki ima 102 sobi, v obstoječih razmerah zagotovo ni rentabilna. "Naš cilj je, da se prebijemo do glavne sezone z velikim upanjem, da bo ta dobra," je dejal Čokl.

Nastanitveni obrati po vsej državi lahko znova sprejmejo goste, a lahko ne glede na velikost odprejo največ 30 sob. Za uporabo nastanitve mora potrošnik predložiti negativen test na okužbo z novim koronavirusom ali pa dokazilo o prebolelosti oz. cepljenju. S tem je znova mogoče uporabiti tudi turistične bone.

Mrvaljević opozarja na negotov domači turizem in poziva k jasnejši časovnici

Sekretar Združenja turističnih agencij Mišo Mrvaljević je sicer v intervjuju za STA med drugim opozoril na trenutno še vedno negotove razmere s slovenskim turizmom. Medtem ko Slovenci že potujejo v tujino, namreč še vedno ni jasno, kako bo videti poletna sezona pri nas, kar jim onemogoča trženjske dejavnosti tako na domačem kot na tujih trgih.

Po njegovih besedah jih resorno ministrstvo razume, do težav pa prihaja na drugih resorjih. Turizem je zelo pomemben zunanji znak stanja v neki državi in v zelo malo državah je tako, da so zaprti vsi hoteli in se ne da nikamor iti, kot je to (bilo) pri nas, pravi. Ob tem pojasnjuje, da turistični ciklus, preden se nekdo odloči za neko potovanje, traja vsaj dva do tri mesece, zato bi že morali imeti zelo dobro časovnico dogajanja, ki ne bi smela biti vezana na vladni semafor, ampak na konkretne datume, zato da bi lahko začeli turizem tržiti.

Za primer je navedel Grke, ki so že na berlinski turistični borzi 15. maj postavili kot najpoznejši datum za odpiranje države, pred nekaj dnevi pa so to za državljane EU-ja in še nekaterih držav že storili. Slovenija je po njegovem še daleč od tega in z novicami o digitalnem potrdilu, ki bo začel veljati šele junija ali celo konec junija, bomo letošnjo turistično sezono zamudili.

"Absolutno podpiramo kakršne koli vstopne pogoje, ki se zdijo nujni, razen karantene, ki turizem v celoti onemogoča, a naj bodo ti jasni čim prej. Ob vseh izjemah pri potovanjih se nam zdi, da bi tudi turizem zlahka moral biti izjema tudi pri nas," je še dodal predstavnik slovenskih turističnih agencij.

Kako je z odpiranjem nastanitev v Pomurju?